Ντόμινο εξελίξεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Την απόσυρση των αλλαγών στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζήτησαν οι ιθύνοντες της FIFA από την ΕΠΟ, ενώ η ΚΕΔ να στελεχωθεί με διεθνείς παρατηρητές. Τι δήλωσαν Κοντονής και ΕΠΟ.

Ντόμινο εξελίξεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της FIFA και της UEFA, τόσο με την τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, όσο και με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή.

Το πρωί, πενταμελής επιτροπή των δύο συνομοσπονδιών, ανάμεσά τους και ο Κώστας Κουτσοκούμνης, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Λεπτομέρειες από τα όσα συζητήθηκαν, δεν έχουν γίνει γνωστές και κατά την αποχώρηση δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, όπως όμως έχει διαρρεύσει, FIFA και UEFA ζήτησαν από τον Γκιρτζίκη να αποσύρει τις αλλαγές που έκανε σχετικά με την επιτροπή δεοντολογίας, ενώ διαρρέονται και πληροφορίες πως ζητήθηκε η ΚΕΔ να στελεχωθεί από διεθνείς παρατηρητές.

Αν συμβαίνει όντως αυτό, τότε επί της ουσίας η FIFA θέτει την ΚΕΔ υπό την εποπτεία της. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως προέκυψαν βασικές διαφωνίες της ΕΠΟ με τους εκπροσώπους των δύο συνομοσπονδιών. Η πενταμελής αντιπροσωπεία αναχώρησε από τα γραφεία της ΕΠΟ και αυτήν την ώρα, συναντάται με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή.

Κοντονής: «Το Σύνταγμα και οι νόμοι εφαρμόζονται απαρεγκλίτως»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των διεθνών Συνομοσπονδιών FIFA/UEFA με επικεφαλής τον κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, Πρόεδρο της ΚΟΠ και εκπρόσωπο της FIFA στην Ελλάδα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιούλιου Συναδινού.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη οι κκ: Πρίμο Κορβάρο (Υπεύθυνος Τμήματος Ομοσπονδιών FIFA), Αλαζνταιρ Μπελ (Επικεφαλής Nομικού Tμήματος UEFA) και Ζακ Μπονταλάζ (Νομικός Σύμβουλος UEFA).

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κοντονής προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη σημερινή συζήτηση που είχαμε με τις διεθνείς Συνομοσπονδίες. Έχει γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται απαρεγκλίτως. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και ελπίζω να το έχουν καταλάβει οι πάντες. Με αυτόν τον κανόνα προχωράμε και με αυτόν θα ολοκληρώσουμε το έργο μας.

Όσα προβλέπονται στους νόμους θα εφαρμοστούν. Το καθεστώς της κανονικότητας επανέρχεται».

Για το αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα το επόμενο Σαββατοκύριακο: «Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μόλις αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ανεξαρτησία των Δικαιοδοτικών Οργάνων της ΕΠΟ, της Επιτροπής Δεοντολογίας και των άλλων Πειθαρχικών Επιτροπών. Ελπίζω να γίνει σύντομα».

Για τις σχέσεις τις κυβέρνησης με τις διεθνείς Ομοσπονδίες «Μας ενδιαφέρει οι σχέσεις που έχουμε με όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες, να είναι σχέσεις ειλικρινείς και να οδηγούν στην καλυτέρευση του αθλητισμού. Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο όλων αυτών των οργάνων και οργανισμών και εργάζεται για τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό στον αθλητισμό».

ΕΠΟ: Δεν συζητήθηκε το θέμα της διαιτησίας»

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ: «Κατά τις σημερινές συναντήσεις του προέδρου και στελεχών της ΕΠΟ με την αντιπροσωπεία των FIFA & UEFA στα γραφεία της Ομοσπονδίας συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της αθλητικής νομοθεσίας και καταστρατηγούν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όπως αυτές οι παραβιάσεις έχουν οριοθετηθεί, τόσο από τις διεθνείς Ομοσπονδίες με την από 27/7/2016 κοινή επιστολή τους, όσο από την ΕΠΟ με προγενέστερες δημόσιες ανακοινώσεις της και έγγραφες τοποθετήσεις της.

Επιπλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων εκ μέρους της ΕΠΟ, αναφορικά με το θέμα των πειθαρχικών οργάνων, τέθηκε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας που έχει προκύψει, όπως αυτό έχει επισημανθεί κατ' επανάληψη και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Επιπροσθέτως, όπως συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των FIFA & UEFA θα υπάρξει αναδιάρθρωση των πειθαρχικών οργάνων των Super League & Football League, τα οποία από μονομελή θα γίνουν τριμελή, ενώ θα γίνει και γενική αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας του συνόλου των πειθαρχικών οργάνων.

Δεν συζητήθηκε σε καμία από τις συναντήσεις το θέμα της διαιτησίας και η εφαρμογή του «ισπανικού μοντέλου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v