Η Δεβετζή στα δικαστήρια για το ολυμπιακό μετάλλιο του Πεκίνου

Ο δικηγόρος της Ελληνίδας Πρωταθλήτριας, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι έχουν ζητήσει πληρέστερα στοιχεία για την ανάλυση των δειγμάτων των Ολυμπιακών αγώνων του 2008, εν όψει της πειθαρχικής διαδικασίας

Η Δεβετζή στα δικαστήρια για το ολυμπιακό μετάλλιο του Πεκίνου

Η απόφαση της IAAF, Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, να συμπεριλάβει την Πηγή Δεβετζή στη λίστα με τους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε επανελέγχους δειγμάτων του 2007, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφαιρέσει τρία μετάλλια από την Ελληνίδα Πρωταθλήτρια!

Του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Οζάκα το 2007 (χάλκινο), του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (κλειστός στιβος) στη Βαλένθια το ίδιο έτος (ασημένιο) και των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου το 2008 (χάλκινο)!

Τα δύο πρώτα ήδη αφαιρέθηκαν στους πίνακες των αποτελέσματων της IAAF!

Η Δεβερτζή θα τιμωρηθεί με ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων και αφαίρεση των διακρίσεων από τις 31/8/2007 έως τις 30/8/2009.

Μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχει και η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αλλά γι' αυτό αρμόδια είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Τον περασμένο Νοέμβριο η ελληνική ομοσπονδία στίβου (ΣΕΓΑΣ) ενημερώθηκε από την IAAF ότι το κατεψυγμένο δείγμα της Πηγής Δεβετζή βρέθηκε θετικό στην ουσία στανοζολόλη (για την ίδια ουσία έχουν τιμωρηθεί και άλλοι αθλητές μας).

Η δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, ύστερα από έρευνα, τιμώρησε την αθλήτρια, η οποία όμως έχει σταματήσει από το 2009, με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό.

Όμως σε ό,τι αφορά το ολυμπιακό μετάλλιο, αρμόδια είναι μόνο η ΔΟΕ, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία για το θέμα.

Προς το παρόν, όπως τονίζει σε ανακοίνωση και ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δεν έχει γίνει καμία κίνηση αφαίρεσης μεταλλίου. «Εχουμε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της ΔΟΕ και έχουμε αιτηθεί πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων του Πεκίνου, εν όψει της πειθαρχικής διαδικασίας, που είναι σε εξέλιξη. Κατηγορηματικά διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη ΔΟΕ. Σε ό,τι αφορά την επιβληθείσα πειθαρχική κύρωση από την IAAF, το γραφείο μας δεν έχει ασχοληθεί με αυτό», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Για την επίμαχη διετία αναμένεται να αφαιρεθούν από την τριπλουνίστρια και οι πανελλήνιες νίκες της. «Υστερα από την εναρμόνιση με τον κώδικα του WADA όλες τις υποθέσεις τιμωρίας για χρήση απαγορευμένων ουσιών τις διαχειρίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ και δεν εμπλέκονται οι ομοσπονδίες. Αυτή θα είναι η πρώτη υπόθεσή του», μας είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν αφαιρεθεί το ολυμπιακό μετάλλιο θα τεθεί «θέμα» και για τα προνόμια που είχε η Δεβετζή από το ελληνικό κράτος, όπως ήταν ο διορισμός της στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v