Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις προτάσεις για την αναβάθμιση της Super League

Πρωτάθλημα 14 ή 16 ομάδων έχουν οι τρεις προτάσεις που παρουσίασαν οι εταιρείες Deloitte και PwC για να γίνει ανταγωνιστική η Super League. Σε όλες υπάρχει πρόταση για μίνι Πρωτάθλημα για το Πρωταθλητή!

Τρεις προτάσεις για την αναβάθμιση της Super League

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση των προτάσεων των δύο εταιρειών, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί η Super League.

Παρουσιάστηκαν τρεις διαφορετικές μορφές. Των 16 και των 14 ομάδων. Και στις τρεις περιπτώσεις καταργούνται τα πλέι οφ και ο Πρωταθλητής αλλά και οι ομάδες που θα βγαίνουν στην Ευρώπη θα προκύπτουν από ένα μίνι Πρωτάθλημα.
Όπως και οι ομάδες που θα υποβιβάζονται...

Πρόταση 1

Η πρώτη πρόταση αφορά σε πρωτάθλημα 16 ομάδων, με 1 γύρο κανονικής διάρκειας και μίνι πρωτάθλημα 2 γκρουπ των οκτώ ομάδων. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8 θα μονομαχήσουν για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16 θα "παλέψουν" να αποφύγουν τις δύο θέσεις του υποβιβασμού. Η 2η θέση υποβιβασμού θα κριθεί κατόπιν μπαράζ με τον 2ο της Football League. Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 232 και οι αγωνιστικές 29. Να τονίσουμε ότι στο υπάρχον πρωτάθλημα διεξάγονται συνολικά 252 αγώνες.

Σε αυτή την πρόταση θα έχουμε 50% περισσότερους αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος, ενώ μειονεκτεί στο γεγονός ότι στην κανονική διάρκεια του ενός γύρου, υπάρχει η περίπτωση να ευνοηθούν ομάδες στο πρόγραμμα ανάλογα με την κλήρωση (π.χ. φέτος ο Ολυμπιακός έπαιξε όλα τα ντέρμπι στον πρώτο γύρο εντός έδρας).

Πρόταση 2

Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με πρωτάθλημα 14 ομάδων. Η κανονική διάρκεια θα έχει δύο γύρους. Ακολούθως, θα συγκροτηθούν 2 γκρουπ, το ένα από τις θέσεις 1-7 και το άλλο από τις θέσεις 8-14. Οι ομάδες θα συμμετάσχουν σε μίνι πρωτάθλημα 2 γύρων. Το πρώτο γκρουπ θα συμμετάσχει σε αγώνες για την άνοδο και των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη, ενώ το άλλο για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η 2η θέση υποβιβασμού θα κριθεί κατόπιν μπαράζ με τον 2ο της Football League. Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 266, ενώ ο αριθμός των αγωνιστικών 40 (με 2 ρεπό ανά ομάδα).

Πρόταση 3

Η τρίτη πρόταση αφορά σε πρωτάθλημα ξανά 14 ομάδων. Η κανονική διάρκεια θα έχει 2 γύρους, ενώ εν συνεχεία θα υπάρξει μίνι πρωτάθλημα 2 γκρουπ των έξι ομάδων. Σε μίνι πρωτάθλημα 2 γύρων οι ομάδες των θέσεων 1-6 θα παίξουν για την ανάδειξη των θέσεων πρωταθλητή και Ευρώπης, ο 7ος θα σταματήσει να αγωνίζεται, ενώ οι ομάδες των θέσεων 8-13 θα παλέψουν να μείνουν στην κατηγορία. Μία ομάδα θα υποβιβαστεί. Ο 14ος του πρωταθλήματος πάει σε απευθείας υποβιβασμό. Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 242, ενώ ο αριθμός των αγωνιστικών 36.

Όπως φάνηκε από την παρουσίαση η ανάδειξη πρωταθλητή μέσω των μίνι πρωταθλημάτων και όχι απευθείας από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Επίσης, για την είσοδο στο μίνι πρωτάθλημα δεν προβλέπεται κανένα βαθμολογικό μπόνους, ανάλογα με την θέση στην οποία τερμάτισε κάθε ομάδα στην κανονική διάρκεια! Μπαίνει, δηλαδή, η κάθε ομάδα στο μίνι πρωτάθλημα με τους βαθμούς που κατάφερε να συγκεντρώσει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Για να καταλήξουν στις τρεις προτάσεις οι δύο διεθνείς οίκοι εξέτασαν την υφιστάμενη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σύγκριση με τις διεθνείς πρακτικές. Παρουσίασαν, μάλιστα, στοιχεία που φανερώνουν ότι το ελληνικό πρωτάθλημα έχει χάσει από την όποια αίγλη του!
Σε ό,τι αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση υπάρχει μείωση κατά 84% (!) στα έσοδα της Super League στο διάστημα 2010 – 2016!

Επίσης, υπάρχει μείωση κατά 48% των εισιτηρίων στο διάστημα από το 2009 ως το 2016 τόσο της κανονικής περιόδου όσο και των πλέι οφ! Μάλιστα ο μέσος όρος των 4.400 εισιτηρίων είναι περισσότερο συγκρίσιμος με ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 14 ομάδων.

Επίσης, υπάρχει μείωση κατά 13% από τα τηλεοπτικά έσοδα από το 2010 ως το 2016!

Στη μελέτη των δύο οίκων παρατηρήθηκε ότι στο διάστημα 2006 – 2016 υπάρχει πτωτική εικόνα στην ανάδειξη του πρωταθλητή, καθώς η «μάχη» για το πρωτάθλημα κρινόταν όλο και νωρίτερα. Και συγκεκριμένα οι βαθμολογικές διαφορές οικοδομούνταν όλο και νωρίτερα.

Σε ό,τι αφορά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαπιστώθηκε ότι το 80% αυτών διοργανώνονται με 16 ομάδες ή και λιγότερες (από 12 ως 16 ομάδες).

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος όρος των εισιτηρίων στην Ελλάδα είναι 27% χαμηλότερα συγκριτικά με τον μέσο όρο των εισιτηρίων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που έχουν, επίσης, 16 ομάδες.

Επίσης, από την μελέτη των δύο οίκων προέκυψε ότι η Ελλάδα βασίζεται περισσότερο στα έσοδα από τις διοργανώσεις της UEFA! Δηλαδή, το 27% των εσόδων προέρχονται από τις διοργανώσεις της UEFA και το 26% από τηλεοπτικά! Δηλαδή πάνω από το μισό προϋπολογισμό για μία ομάδα, όταν ο μέσος όρος για τους συλλόγους των πρωταθλημάτων με 16 ομάδες είναι συνολικά 27% (14% από UEFA και 13% από τηλεοπτικά)!

Την ίδια ώρα τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα βασίζονται περισσότερο σε χορηγικά, τηλεοπτικά και εμπορικά έσοδα!
Συν τοις άλλοις οι περισσότερες χώρες που έχουν πλέι οφ έχουν και πλέι άουτ.

Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, υποστήριξε ότι τις προτάσεις αυτές θα τις έκανε οποιοσδήποτε από τους 16 ιδιοκτήτες των ομάδων της Super League και ότι στο 80% των ομάδων, το 60%-70% των εσόδων προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. "Θα ήθελα η έρευνα να αφορά στο πώς γίνεται η κατανομή των τηλεοπτικών στην Ευρώπη, αλλιώς η παρουσίαση δεν έχει νόημα". Απάντηση δεν πήρε και αποχώρησε.

Πριν από την έναρξη της παρουσίασης, ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Στράτος, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ήταν λίγοι οι εκπρόσωποι των ομάδων που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση, λέγοντας ότι τα σημαντικά θέματα λίγοι είναι εκείνοι που τα ξεκινούν. "Εύχομαι οι επόμενες μέρες να είναι καλύτερες από αυτές που προηγήθηκαν. Είναι μακράν από τις καλύτερες έρευνες για αυτό το σκοπό. Θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποιο θέλουμε να είναι το πρωτάθλημα μας" δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v