Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με μολότοφ και χημικά στα Εξάρχεια

Ο απολογισμός των χθεσινών εκτεταμένων επεισοδίων στα Εξάρχεια είναι 28 προσαγωγές και 6 συλλήψεις, ενώ ένας αστυνομικός είναι τραυματίας, οπότε και μεταφέρθηκε στο 401 για τις πρώτες βοήθειες.

Μάχη με μολότοφ και χημικά στα Εξάρχεια

Αποπνικτική ατμόσφαιρα επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή των Εξαρχείων, μετά από τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ αντεξουσιαστών και ανδρών της Αστυνομίας, με αφορμή την όγδοη επέτειο από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 28 προσαγωγές και 6 συλλήψεις, ενώ ένας αστυνομικός είναι τραυματίας, οπότε και μεταφέρθηκε στο 401 για τις πρώτες βοήθειες.



Οι απογευματινές εκδηλώσεις μνήμης στιγματίστηκαν από τον «ανταρτοπόλεμο» ανάμεσα στα ΜΑΤ και οργανωμένες ομάδες αντεξουσιαστών που δρούσαν στα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.




Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αψιμαχίες στην Εμμανουήλ Μπενάκη στο ύψος της Σόλωνος και μετά τις 6 η ώρα το απόγευμα επεκτάθηκαν σε όλη την περιοχή γύρω από την πλατεία.



Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας ήταν καλύτερος αυτή την φορά, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει από νωρίς όλες τις προσβάσεις προς το κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα οι ομάδες των αντεξουσιαστών να αποκοπούν από ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για τις «επιχειρήσεις» τους κατά των ΜΑΤ.


Real.gr Επεισόδια Εξάρχεια από realmedialive

Αίσθηση στους επιχειρησιακούς αξιωματικούς της ΕΛΑΣ προκάλεσε η ύπαρξη οργανωμένων ομάδων «κρούσης» που δρούσαν κατά των αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών, κάτι που είχε να επαναληφθεί σε τέτοια έκταση από τα αντίστοιχα επεισόδια του 2014.



Επίσης, ένα νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό των φετινών επεισοδίων ήταν η ύπαρξη μιας νέας «βελτιωμένης έκδοσης» της βόμβας μολότοφ. Πολλές τέτοιες βόμβες ρίφθηκαν στις αψιμαχίες και όπως διαπιστώθηκε είχαν μετατραπεί σε εκρηκτικούς μηχανισμούς με την προσαρμογή μικρών φιαλών γκαζιού.


Real.gr επεισόδια Εξάρχεια από realmedialive

Οι πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της η ΕΛΑΣ οδήγησαν σε σχεδιασμό μέτρων με την «επιστράτευση» 3.000 αστυνομικών, αλλά και πάλι το «γκέτο» των Εξαρχείων έμεινε, όπως όλα δείχνουν, άβατο.

Τα επεισόδια που έγιναν στους δρόμους των Εξαρχείων είχαν σαφώς προαναγγελθεί: Αποκορύφωση των «προειδοποιήσεων» ήταν τα σημειώματα που βρήκαν σήμερα το πρωί στα αυτοκίνητά τους κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να τα απομακρύνουν.



Μόλις πριν από 2 ημέρες, άλλωστε, η ΕΛΑΣ, μετά από πληροφορίες που κατάφερε να αξιοποιήσει βρήκε στο ισόγειο σπιτιού στην οδό Νοταρά 149 βόμβες μολότοφ έτοιμες προς χρήση.


Η αστυνομία αυτή τη φορά έδειξε μικρότερη ανοχή απέναντι στους αντεξουσιαστές προχωρώντας σε δεκάδες προσαγωγές.

Τα επεισόδια του βραδιού της Τρίτης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ειρηνικές εκδηλώσεις που συμμετείχαν Μαθητές, μαθητικές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι το μεσημέρι της Τρίτης.



Φοιτητές και μαθητές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης.



Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή και διαλύθηκαν και πάλι ειρηνικά μπροστά από τα προπύλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v