Χτύπημα κατά του Λουκά Παπαδήμου με παγιδευμένο φάκελο

Η κατάσταση του Λ. Παπαδήμου είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με το Ιατρικό ανακοινωθέν. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό. Στον Ευαγγελισμό Μητσοτάκης, Τζανακόπουλος, Σημίτης, Στουρνάρας. Ερευνες από την αστυνομία για άλλα τρομοδέματα.

Χτύπημα κατά του Λουκά Παπαδήμου με παγιδευμένο φάκελο

Έκρηξη σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνης, σε όχημα στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και δυο ακόμα άτομα της προσωπικής του φρουράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε φάκελλο που περιείχε εκρηκτική ύλη, και τραυματίστηκε τόσο αυτός όσο και δυο ακόμα άτομα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος περιείχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης και ήταν ανάλογος με αυτούς που είχαν σταλεί προ καιρού στο εξωτερικό και είχαν ως αποδέκτες μεταξύ άλλων τον Β. Σόιμπλε. Ο φάκελος με παραλήπτη τον πρώην Πρωθυπουργό είχε ως δήθεν αποστολέα την Ακαδημία Αθηνών.

Οπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν «η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους».

Στο νοσοκομείο μετέβη άμεσα ο Γιάννης Στουρνάρας και δήλωσε πως πρόκειται για επίθεση στην καρδιά της δημοκρατίας. Στο νοσοκομείο βρέθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τόνισε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση. «Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό», είπε και πρόσθεσε πως η αστυνομία θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να έχουμε ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού. Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Θέλω να εκφράσω την οργή μου και την οδύνη μου για το άνανδρο τρομοκρατικό χτύπημα κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου. Να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στον ίδιο και στους συνοδούς του. Κάποια στιγμή σε αυτήν τη χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να αποτελέσει πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Οι τρομοκράτες είναι εχθροί της Δημοκρατίας».

Aπό την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε ότι αυτή δείχνει την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

H Φ. Γεννηματά τόνισε πως «είμαι εδώ ανθρώπινα για να συμπαρασταθώ στην οικογένεια του κ. Παπαδήμου, να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και στους συνεργάτες του. Το μόνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι πολίτες και πολιτική πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και ενωμένοι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ήταν ένα χτύπημα στη Δημοκρατία και την ίδια την κοινωνία», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Λουκάς Παπαδήμος και μετά την ενημέρωσή που είχε από τους γιατρούς εξέφρασε την ανακούφιση του για το γεγονός ότι όλοι οι τραυματίες είναι εκτός κινδύνου και δήλωσε: «Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη αυτής της δολοφονικής επίθεσης θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας και οι πολίτες αλλά και οι πολιτικοί ποιος οπλίζει τα χέρια αυτών των δολοφόνων. Το μίσος, ο διχασμός που σπέρνουν κάποιοι στην ελληνική κοινωνία απερίσκεπτα έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να νοιώθουν ότι μπορούν να στοχοποιούν και να προσπαθούν να δολοφονήσουν ανθρώπους».

Στο νοσοκομείο βρέθηκε και ο Γ. Παπανδρέου. Μίλησε για εγκληματική ενέργεια και πλήγμα στη Δημοκρατία σε ένα άνθρωπο που κλήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή. Είναι πλήγμα στην αξιοπρέπεια κάθε Ελληνα πολίτη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τόνισε ότι είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι και να καταδικάζουμε πράξεις ωμής βίας που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το ιατρικό ανακοινωθέν

Η κατάσταση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». «Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Θυμίζει Πυρήνες της Φωτιάς

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής, σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, κάνουν λόγο για ενέργεια της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς” και γίνεται έρευνα για τυχόν ύπαρξη και άλλων «επιστολών».

Η ίδια τρομοκρατική οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή των 10 τρομοπακέτων τον περασμένο Μάρτη, ένας εκ των οποίων απευθύνονταν στον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από ένα άλλο δέμα είχε τραυματιστεί υπάλληλος του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Από τα 10 τρομοπακέτα που είχαν αποσταλεί τότε, τα 8 είχαν δεσμευτεί στα κεντρικά των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Η Αστυνομία εκτιμά πως πρόκειται για μια ακόμα πράξη του “Σχεδίου Νέμεσις” στο οποίο αναφέρονταν τα μέλη της “Συνωμοσίας” στην προκήρυξη ανάληψης, αμέσως μετά την αποστολή του δέματος, στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Καταδίκη

Με τη διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των τραυματιών. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να μεταφέρουν στον κ. Παπαδήμο και στους τραυματίες συνοδούς του , τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

Δήλωση με αφορμή την επίθεση έκανε και ο Μ. Ντράγκι τονίζοντας πως « οι σκέψεις μας είναι με τον Λουκά, την οικογένεια του και τους συναδέλφους του».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε μήνυμα στο Twitter: «Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν».

 

H EET με ανακοίνωσή της καταδικάζει «την επίθεση κατά του πρ. Πρωθυπουργού, πρ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρ. Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια επίθεση που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του και τη ζωή δυο ακόμη εργαζομένων.

Ο φανατισμός και η τυφλή βία στο κέντρο της Αθήνας κατά ενός εκλεκτού και διακεκριμένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επιστήμονα που διακρίνεται για το δημοκρατικό του ήθος και την αφοσίωσή του στα κοινά είναι αδικαιολόγητες. 

Μόνον ζημιά κάνουν στην προσπάθεια της χώρας να αφήσει τα χειρότερα πίσω της. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποδοκιμάζει την πράξη και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους ίδιους και στους οικείους τους, αλλά και την ελπίδα της για τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών της»

«Καταδικάζουμε την επίθεση και εκφράζουμε τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στον ίδιο και στους συνεργάτες του», ανέφερε εκ μέρους της ολομέλειας της Βουλής η προεδρεύουσα του Σώματος, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον ίδιο, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το συμβάν και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον Λουκά Παπαδήμο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος μεταφέρεται τραυματισμένος στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ




Δείτε τις πρώτες εικόνες από το σημείο της έκρηξης στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου.










 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v