Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποτιμούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πιστωτική φούσκα της Κίνας;

H εκτίναξη της μόχλευσης των κινεζικών εταιριών και οι «ήπιες» αντιδράσεις των αγορών. Η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's, οι φόβοι για «συστηματικούς κινδύνους» και οι ακριβές ευρωπαϊκές μετοχές. Advertorial.

Υποτιμούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πιστωτική φούσκα της Κίνας;

Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το εταιρικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε από 100% σε 170% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα νούμερα στο ποσό των 18,9 τρισ. δολαρίων.

Καμία άλλη χώρα δεν αύξησε τόσο αυτό το ποσοστό τα τελευταία 9 χρόνια, όπως συνέβη με τον εταιρικό τομέα της Κίνας. Η αυξανόμενη μόχλευση είναι αποτέλεσμα του φθηνού κόστους χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια, για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας.

Η μεταβλητότητα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη και δείχνει ότι δεν αναμένεται σύντομα μεγάλη αβεβαιότητα. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας από τη Moody’s, από A1 σε Aa3 την περασμένη εβδομάδα, δεν προκάλεσε καμία αντίδραση της αγοράς στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ο άλλος μεγάλος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας -S&P- αναμένεται να αντιδράσει σύντομα με την έγκριση υποβάθμισης αργότερα μέσα στο έτος.

Στο παρελθόν, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν δείξει ευαισθησία στις αντιδράσεις τους στις αρνητικές ειδήσεις από την Κίνα, καθώς είναι η σημαντικότερη χώρα για τις εξαγωγές τους.

Αυτές οι αντιδράσεις δεν παρατηρούνται αυτή τη στιγμή. Ο δείκτης Eurostoxx Automobile Sector (FSTA που διαπραγματεύεται στο EUREX ως κλασικό σημείο αναφοράς για την έκθεση σε εξαγωγές) παρουσίασε ελαφρά χαμηλότερη απόδοση από τον δείκτη Eurostoxx50 αυτόν τον μήνα. Οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει εδώ και μερικούς μήνες ότι η πιστωτική αγορά της Κίνας μπορεί να αποτελέσει ένα μεγαλύτερο ζήτημα ανησυχίας, προκαλώντας μεγαλύτερη αστάθεια στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's σημαίνει ότι οι κινεζικές εταιρείες ίσως χρειαστεί να δανειστούν περισσότερα από εγχώριες τράπεζες, επειδή το κόστος δανεισμού από ξένους επενδυτές θα γίνει πιο ακριβό.

Ως εκ τούτου, οι κρατικοποιημένες τράπεζες θα είναι ακόμη πιο εκτεθειμένες στον εταιρικό τομέα. Ο συνεχιζόμενα βαρύς δανεισμός από αυτές μπορεί να προκαλέσει «συστηματικούς κινδύνους», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα πιστωτική κρίση στην Κίνα. Μια πιστωτική κρίση είναι πιθανό να συμβεί, εάν τα επιτόκια αυξάνονται γρήγορα ή οι συνθήκες δανεισμού γίνονται όλο και πιο ακριβές λόγω αρνητικών προοπτικών.

Οι επενδυτές ζητούν υψηλότερο επιτόκιο σε αντάλλαγμα του υψηλότερου κινδύνου. Οι αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού στον εταιρικό τομέα οδηγούν σε λιγότερες επενδύσεις και μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τους ρυθμούς ανάπτυξης ή ακόμη και να επιφέρουν ύφεση σε μια χώρα.

Η κινεζική κυβέρνηση γνωρίζει βεβαίως τον υψηλό δείκτη χρέους στον εταιρικό τομέα και προσπαθεί να βρει λύσεις για να μειώσει το εταιρικό χρέος χωρίς να διακινδυνεύσει μια πιστωτική κρίση. Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται πολύ για αυτόν τον παράγοντα κινδύνου και επικρότησαν τα νέα για τις πιθανές λύσεις. Τα πιο εμπορεύσιμα ETF στην Κίνα υπερέβησαν τo σημείο αναφοράς των αναδυόμενων αγορών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι ευρωπαϊκές και αμερικάνικες μετοχές καθίστανται πολύ ακριβές, οι περισσότερες από τις οποίες διαπραγματεύονται σε υψηλές αναλογίες P/E. Μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα ETFs των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να προσελκύουν νέους επενδυτές με εισροές ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

Πάνω από 700 ETF σε διάφορες υποκείμενες αξίες μπορούν να διαπραγματευτούν μέσω της DEGIRO χωρίς προμήθεια. (Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε διαφορετικούς τομείς στο Eurostoxx, όπως ο προαναφερθέν FSTA, μπορούν να διαπραγματεύονται στο EUREX μέσω της DEGIRO επίσης). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το degiro.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v