Εχασε τη ζωή του ο πιλότος του ελληνικού Mirage 2000-5

Ο Σμηναγός (Ι) Γ. Μπαλταδώρος, πιλότος του αεροσκάφους που κατέπεσε εννέα ναυτικά μίλια ανοικτά της Σκύρου «έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος», γνωστοποίησε ο Π. Καμμένος. Το Mirage 2000-5 επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών.

Εχασε τη ζωή του ο πιλότος του ελληνικού Mirage 2000-5

Μέσω Twitter, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε ότι ο πιλότος του Mirage 2000-5, o Σμηναγός (Ι) Γιώργος Μπαλταδώρος που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου, έχασε τη ζωή του. «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος, μαχόμενος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ», έγραψε.

Παράλληλα  με εντολή του Π. Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρει: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους, Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

 

 «Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου μας και στην Πολεμική Αεροπορία. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!», είναι το μήνυμα του αρμόδιου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια.


«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος.  Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά δήλωσε μέσω twitter: «Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον σμηναγό της πολεμικής μας αεροπορίας που έπεσε πάνω στο καθήκον. Η πατρίδα τον τιμά. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του».

«Άλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Τα συλλυπητήριά μου στη μεγάλη οικογένεια της πολεμικής αεροπορίας καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης.



Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης δήλωσε: «Θρηνούμε την απώλεια του γενναίου και εκλεκτού τέκνου της χώρας μας. Του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Ανήκει στο Πάνθεο των Ηρώων. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η απώλεια είναι οδυνηρή. Ήταν ένας αφοσιωμένος αξιωματικής της Αεροπορίας. Λάτρευε τη δουλειά του. Είχε υψηλό το φρόνημα και υπηρετούσε το καθήκον με αυταπάρνηση. Η οδύνη είναι τεράστια για όλους μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνθήκες του συμβάντος τόνισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την  Τουρκία. Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος.

Συνεχίζονται οι έρευνες  στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο».

 

Συλλυπητήρια Ερντογάν-Γιλντιρίμ σε Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δέχθηκε πριν από λίγο τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θάνατο του Έλληνα αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνομιλία τους ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε πως θα τον κρατά ενήμερο.

Επιπλέον, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν.

Τι μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ

Η είδηση της πτώσης ελληνικού μαχητικού τύπου Mirage 2000 μεταδίδεται από τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ.

Ο ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμός Heberturk, σε ανταπόκριση του Mahmut Gurer από την Άγκυρα, μετέδωσε ότι σύμφωνα με πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, την ώρα που κατέπεσε στο Αιγαίο το ελληνικό Mirage, δεν υπήρχε παρουσία τουρκικών μαχητικών στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι τα M2000-5 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία είναι μέρος προγράμματος απόκτησης συνολικά 25 αεροσκαφών αυτού του τύπου. Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτισης.

Βούτσης: Η Βουλή των Ελλήνων αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη του

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πιλότου του αεροσκάφους Mirage 2000-5, που κατέπεσε σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης. «Εκ μέρους όλων των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη μας για τον θάνατο του πιλότου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

Η Βουλή των Ελλήνων αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη του. Έφυγε υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας αλλά θα μείνει για πάντα στις καρδιές και τη μνήμη μας.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Αγνωστα τα αίτια της πτώσης

Το αεροσκάφος κατέπεσε 9 ναυτικά μίλια βόρεια της Σκύρου, ενώ επέστρεφε με το ζευγάρι του από επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία όμως όταν έφτασαν στο σημείο είχαν ήδη αποχωρήσει.

Το μαχητικό ήταν το «νούμερο 1» ομάδας δύο αεροσκαφών, δηλαδή ο αρχηγός του σχηματισμού, και φέρεται να χάθηκε κατά τη διαδικασία προσγείωσης.

Αμεσα ξεκίνησε επιχείρηση από αέρος και θαλάσσης για την ανεύρεση του πιλότου, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτια της πτώσης. Τα συντρίμμια του μοιραίο Mirage εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτά της Σκύρου. Στην επιχείρηση συμμετέχουν στρατιωτικά ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος C-130, μία φρεγάτα και παραπλέοντα σκάφη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΑ, αναφέρεται: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v