Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ το αντιτορπιλικό «Βέλος»

Αναμένεται να γίνει επιθεώρηση του πλοίου και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Καθελκύστηκε στις το 1942, υπηρέτησε επί 32 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Η αντιδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ το αντιτορπιλικό «Βέλος»

Εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο εμπορικό τμήμα όπου κατά κύριο λόγο ελλιμενίζονται επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια, ρυμουλκήθηκε το αντιτορπιλικό «Βέλος», όπου αναμένεται να γίνει περαιτέρω επιθεώρηση του πλοίου και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Πρόκειται για πλοίο που ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ και έλαβε την ονομασία USS «CHARRETTE» DD 581, καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και υπηρέτησε επί 32 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας σε αποστολές και ασκήσεις. Είναι ένα πλοίο με πλούσια ιστορία αφού πέρα από την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας είναι και βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς αποτέλεσε μάχιμο πλοίο που πολέμησε στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού το, τότε, USS «CHARRETTE» DD 581 έδρασε ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, πλοίο ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών ενώ βύθισε ένα ιαπωνικό υποβρύχιο όπως και έτερο πλοίο των Ιαπώνων.

Του απονεμήθηκαν δεκατρείς σταυροί μάχης όπως και άλλα παράσημα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 το πλοίο παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας μαζί με τρία ίδιου τύπου, μια παραχώρηση που είχε γίνει στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ - Ελλάδας. Το πλοίο που χτίστηκε από 3.050 τόνους ατσάλι πέρα από τον μακρινό Ειρηνικό Ωκεανό αποτέλεσα ένα σημαντικό πλοίο για το ΠΝ στο σκληρό ελληνικό Αιγαίο.

Παροπλίσθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991 ενώ ήταν το 1994 όταν χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α). Σήμερα υπάρχουν μόλις τέσσερα πλοία του τύπου από τα 175 του τύπου που είχαν ναυπηγηθεί σε όλο τον κόσμο.

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» είχε δέσει στο ανατολικό τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριου του 2019 και η υποδοχή των πολιτών είχε επίσημα ξεκινήσει Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τους 250.000.

ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή και μόνο ντροπή…

Δήλωση του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, βουλευτή Κέρκυρας και τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο «ΒΕΛΟΣ»:

«Το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο «ΒΕΛΟΣ», σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, για ακόμη μια φορά υπέστη σοβαρές ζημιές χθες, παραμένοντας ελλιμενισμένο στη Θεσσαλονίκη.

Και τον Απρίλη του 2023 όταν είχε παρουσιάσει ζημιές και χθες, ως αιτία αναφέρθηκαν η κακοκαιρία και οι ισχυροί άνεμοι. Ζητάμε εδώ και ένα χρόνο να γυρίσει το ιστορικό πλοίο στο φυσικό του χώρο, στο Παλαιό Φάληρο, αλλά η Κυβέρνηση φρόντισε να το εξαιρέσει από το υπό κατασκευή Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, με διάφορες δικαιολογίες.

Πληροφορίες θέλουν το πλοίο-μουσείο να βρίσκεται στο χειρότερο μέρος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και, σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η διάσωσή του είναι διαφύλαξη της τιμής των Ενόπλων δυνάμεων και της ιστορίας μας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το ΒΕΛΟΣ, ο κυβερνήτης του Νίκος Παππάς και οι άντρες του πληρώματος αποτελούν τιμή για τη χώρα μας. Το ΒΕΛΟΣ είναι εθνικό σύμβολο και ως τέτοιο οφείλουμε να το προστατέψουμε.

Εκτός κι αν η Κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο επί μακρόν το ιστορικό πλοίο εσκεμμένα. Εκτός κι αν επιθυμεί να απαλειφθεί από τη μνήμη μας η σπουδαία ιστορική σελίδα.

Σε κάθε περίπτωση θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, με όποιο πρόσφορο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας και θα αναγκαστούν να μας απαντήσουν άμεσα, αν σκοπεύουν –έστω και τώρα- να προστατέψουν το θρυλικό αντιτορπιλικό.

Ντροπή και μόνο ντροπή…».

ΠΑΣΟΚ:  απροστάτευτο επί χρόνια στη Νέα Παραλία

Κοινή δήλωση Δημήτρη Μπιάγκη, Βουλευτή Κέρκυρας και υπεύθυνου ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας και Γιώργου Πεταλωτή, Γραμματέα Εθνικής Άμυνας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2023 το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής ´Άμυνας, σχετικά με την επικινδυνότητα στην οποία είχε εκτεθεί το ιστορικό για τη Δημοκρατία μας Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ», απροστάτευτο επί χρόνια στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και με κίνδυνο ακόμη και να βυθιστεί.

Προτείναμε τότε να επισκευασθεί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και να μεταφερθεί στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φλοίσβο Π. Φαλήρου, ώστε να διασφαλιστεί η συντήρηση και η προστασία που απαιτείται.

Η Κυβέρνηση έμεινε απαθής, όπως δυστυχώς και σε πολλά θέματα άμυνας. Η χθεσινή κακοκαιρία δημιούργησε σοβαρές ζημιές στο πλήρως εκτεθειμένο σε καιρικά φαινόμενα Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» και ειδικότερα μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη του.

Έπρεπε να συμβεί αυτό το ατύχημα και να δημοσιοποιηθεί από τα ΜΜΕ η απαράδεκτη κατάσταση και η τραγική εικόνα του πλωτού αυτού Μουσείου του αντιδικτατορικού αγώνα για να θορυβηθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν φταίει όμως ο καιρός, φταίει η αδιαφορία της Κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει αύριο στη Βουλή ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορικά με το θέμα, θέτοντας ερωτήματα, τόσο για το εν λόγω συμβάν, όσο και για την προοπτική συντήρησης και επαναφοράς του ιστορικού πλοίου στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φλοίσβο Π. Φαλήρου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v