Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική-Π&K: Δύσκολοι καιροί για τη Σοφοκλέους

Αυστηρή κριτική στα μεγέθη '07 των εισηγμένων, αλλά και στο επενδυτικό κλίμα που επικρατεί, ασκεί η Εθνική-Π&Κ, εκτιμώντας πως η Ελλάδα δεν αποτελεί αγοραστική ευκαιρία στα τρέχοντα επίπεδα. Οι 7+1 επιλογές για το 2008.

Εθνική-Π&K: Δύσκολοι καιροί για τη Σοφοκλέους
Αυστηρή κριτική στα αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά και στο επενδυτικό κλίμα που επικρατεί, ασκεί η Εθνική-Π&Κ σε έκθεσή της, εκτιμώντας πως η Ελλάδα δεν αποτελεί αγοραστική ευκαιρία στα τρέχοντα επίπεδα. 

Παράλληλα, σημειώνει πως η λίστα με τις κύριες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2008 περιλαμβάνει την EFG Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Μέτκα, την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, τον ΟΠΑΠ, το Φουρλή, τη Motor Oil και τα Jumbo, μετά την διαγραφή της ΔΕΗ και την προσθήκη της Motor Oil.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή σημειώνει οτι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση και οι επιπτώσεις αυτής (υποβαθμίσεις κλάδων και αποκόμιση κερδών από τους ξένους θεσμικούς), οι αρνητικές εκπλήξεις των αποτελεσμάτων, η πολιτική αβεβαιότητα σε κάποιες αγορές και οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση αναδιαρθρώσεων δικαιολογούν τη σημαντική πτώση στη Σοφοκλέους στο διάστημα Δεκεμβρίου 2007 - Μαρτίου 2008.

"Η αύξηση των κερδών ανά μετοχή το ΄07 ανήλθε σε 24,3%, μειωμένη κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την εκτίμησή μας κυρίως εξαιτίας της καθοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεών μας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Marfin Popular Bank, το Μυτιληναίο και την Intracom, παρά τη σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας στις περιπτώσεις της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων", τονίζει η χρηματιστηριακή. 

Οι εταιρίες που παρακολουθεί διαπραγματεύονται 11,5x τα κέρδη του ’08ε οδηγώντας σε συρρίκνωση της διαφοράς με το αντίστοιχο 10,8x της Ευρώπης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της επιθετικής υποβάθμισης παρά τη σχετικά μικρή αναθεώρηση των εκτιμήσεων. Οι αποτιμήσεις υποστηρίζονται από την υποκείμενη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή για το ‘08 στην Ελλάδα ανέρχεται στο 18,8% σε σχέση με της Ευρώπης που ανέρχεται στο 6,7%.

"Αποτελεί λοιπόν η Ελλάδα αγοραστική ευκαιρία στα τρέχοντα επίπεδα;

Εμείς πιστεύουμε πως όχι καθώς όλα τα επενδυτικά μας θέματα έχουν εξασθενήσει. Οι εκτιμήσεις μας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Τουρκία έχουν μειωθεί κυρίως εξαιτίας της διεθνούς αναταραχής και τώρα ανέρχονται στο 3,3% και στο 5,0% αντίστοιχα, σε σχέση με τα 3,7% και 6,6% προηγουμένως. Η αντίσταση του σωματείου των εργαζομένων στην περίπτωση της ΔΕΗ οδήγησε στην εξασθένηση του επενδυτικού μας θέματος που αφορά στην αναδιάρθρωση.

Τέλος, η ανάπτυξη των αποτελεσμάτων συνεχίζει να είναι σε διψήφιο μέγεθος αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα καθοδικής κίνησης στο τωρινό περιβάλλον και οι πρόσφατες αρνητικές εκπλήξεις επιβεβαιώνουν την άποψή μας.

Οι αποτιμήσεις έχουν γίνει ελκυστικές σε επίπεδο επιμέρους μετοχών εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των τιμών των μετοχών συνολικά. Παρόλα αυτά επαναλαμβάνουμε τη στρατηγική της επιλεκτικής επιλογής μετοχών που προτείναμε το Δεκέμβριο του 2007.

Σε επίπεδο κλάδων συνεχίζει να μας αρέσει ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών και ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας εξαιτίας των ευέλικτων επιχειρηματικών μοντέλων για τις εταιρίες (των κλάδων). Στις επιλογές μας προσθέτουμε και τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών λόγω της θετικής μας σύστασης για τις εταιρίες του κλάδου που παρακολουθούμε", σημειώνει η Εθνική - Π&Κ.

Εκπλήξεις αποτελεσμάτων

Οι αρνητικές εκπλήξεις ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις θετικές. Ο απόλυτος αριθμός των αρνητικών εκπλήξεων αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των θετικών εκπλήξεων, σε τριμηνιαία βάση, παρέμεινε αμετάβλητος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό το τρίμηνο έπεται άλλων δύο με επίσης αυξημένο αριθμό αρνητικών εκπλήξεων, η χρηματιστηριακή παρατηρεί μια τάση την οποία είχε δει τελευταία κατά τη διάρκεια του 2001-02. Οι αρνητικές εκπλήξεις προέρχονται τόσο από τις εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο και από τις εταιρίες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα έσοδα για τις εταιρίες που παρακολουθεί ήταν αυξημένα κατά 11% και τα καθαρά κέρδη κατά 36%, περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Θετικές εκπλήξεις για την Εθνική-Π&Κ αποτέλεσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, τα Folli Follie, ο ΟΛΠ, ο Τηλέτυπο και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Χειρότερο από το αναμενόμενο σύνολο αποτελεσμάτων και συνοδευτικών στοιχείων είχαμε από την ATE Bank, την Τράπεζα Κύπρου, την Εμπορική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον OTE, τη Forthnet, τη Σιδενόρ, τη Σωληνουργία Κορίνθου, την Ελβάλ, τη Χαλκόρ, τη Βιοχάλκο, την Intralot, το Ρόκα, την Attica Συμμετοχών, τις Μινωικές Γραμμές και τα Blue Star Ferries.

Οι Κύριες Επιλογές

Η λίστα με τις κύριες επιλογές της χρηματιστηριακής τώρα περιλαμβάνει την EFG Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Μέτκα, την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, τον ΟΠΑΠ, το Φουρλή, τη Motor Oil και τα Jumbo, μετά την διαγραφή της ΔΕΗ και την προσθήκη της Motor Oil.

Αλλαγές συστάσεων

"Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, αναβαθμίσαμε την ΕΥΔΑΠ σε σύσταση Ίσης Απόδοσης και τη ΔΕΗ σε σύσταση Υπεραπόδοσης, υποβαθμίσαμε τη Χαλκόρ και τον ΟΤΕ σε Ίση Απόδοση και την ATE Bank σε Υποαπόδοση. Τέλος, ξεκινήσαμε την κάλυψη για τον Κορρέ με σύσταση Υπεραπόδοσης, ξεκινήσαμε εκ νέου την κάλυψη για την Coca Cola και τη Frigoglass με Ίση Απόδοση ενώ τερματίσαμε την κάλυψη για την Cosmote", τονίζει η Εθνική-Π&Κ.

Κεφάλαια

Οι καθαρές εκροές στα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές ανήλθαν στα €220εκ. κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο του ’08 έως τον Μάρτιο του ‘08. Οι καθαρές εκροές ανήλθαν στα €1.486εκ. κατά τη διάρκεια του ’07, στα €914εκ. το ’06 και στα €532εκ. το ΄05. Οι ξένοι θεσμικοί αύξησαν τη θέση τους στην ελληνική αγορά κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του ’07, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Εταιρική δραστηριότητα

Οι σημαντικές τοποθετήσεις (placements) για το τετράμηνο (Δεκέμβριος ’07 - Μάρτιος ‘08) ήταν αυτές της Αlpha Bank (2,67% το Δεκέμβριο στα €23,60), της Eurobank Properties (1,97% το Δεκέμβριο στα €9,00) και του OTE (0,58% το Μάρτιο στα €17,84).

Η δραστηριότητα στο χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων περιλαμβάνει κυρίως ήδη γνωστές συμφωνίες με τη MIG να εξαγοράζει πλειοψηφικά πακέτα - και, κατά συνέπεια, τον έλεγχο – στην Attica Συμμετοχών (>90%) και στα Blue Star Ferries (>84%), τον OTE να απορροφά πλήρως και να παύει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Cosmote, την Emirates International Telecommunications (μετόχου κατά 60% της Maltacom και κύριου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη Μάλτα)) να αγοράζει το ποσοστό (21%) των Novator, Cycladic και Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας στη Forthnet και την πρόθεση της Deutsche Telecom να αγοράσει το μερίδιο της MIG (19,9%) στον OTE.

Κύριες Επιλογές

Motor Oil: Μερισματική απόδοση 9% και, βάσει της τρέχουσας τιμής, χαμηλή αποτίμηση. Η μερισματική απόδοση είναι μεταξύ των υψηλότερων των εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α., ενώ οι δείκτες αποτίμησης έχουν βελτιωθεί σημαντικά καθώς είναι σημαντικά χαμηλότεροι των αντίστοιχων δεικτών του παρελθόντος με την Τιμή προς Κέρδη (P/E) να ανέρχεται σε 11,4x βάσει των εκτιμώμενων κερδών του ’08 και την Αξία Επιχείρησης προς Κέρδη προ Τόκων, Αποσβέσεων και Φόρων (EV/EBITDA) σε 7,2x. Σε θετικό περιβάλλον, ο δείκτης Τιμή προς Κέρδη (P/E) κυμάνθηκε στο παρελθόν μεταξύ 14,0x και 17,0x ο οποίος, βάσει των εκτιμώμενων κερδών ανά μετοχή (€1,51) για το ’08 υποδηλώνει τιμή μετοχής μεταξύ €21,14 και €25,67 – σημαντικά υψηλότερη της τρέχουσας.

Eurobank: Έχει την πλέον διαφοροποιημένη παρουσία στην περιοχή στοχεύοντας σε μια αγορά 200εκ. ανθρώπων που αποτελείται από 6 χώρες. Παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ιστορικό αποτελεσμάτων τόσο στο εγχώριο περιβάλλον αλλά και στις νέες χώρες που δραστηριοποιείται με την εφαρμογή ενός πολύ επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου. Αναμένουμε το 2008 να είναι το έτος όπου η τράπεζα θα επιτύχει λειτουργική μόχλευση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό που θα οδηγήσει σε αυξημένη συνεισφορά των καθαρών κερδών.

Τράπεζα Πειραιώς: Μια περίπτωση ισχυρής ανάπτυξης. Η τράπεζα παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες παγκοσμίως δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα και με παρουσία σε 6 χώρες παρέχει εξαίρετες προοπτικές για το μέλλον. Με σημαντικό ποσοστό του δικτύου καταστημάτων να μη βρίσκεται ακόμη σε φάση ωρίμανσης εκτιμούμε μέση ετήσια αύξηση των καθαρών κερδών για την περίοδο ’06-’10 κατά 24% με πιθανές θετικές εκπλήξεις στο μέλλον.

Φουρλής: Θετική προοπτική με αποδεδειγμένη εκτελεστική ικανότητα και άνοιγμα νέων καταστημάτων. Σημαντικός μεσοπρόθεσμος καταλύτης η εισαγωγή των πωλήσεων με δόσεις (περίπου οι μισές πωλήσεις προϊόντων σπιτιού στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μέσω δόσεων) και προσθήκη επιπλέον ειδών στα καταστήματα – από 6.500 είδη σήμερα στα 8.500.

Jumbo: Είμαστε θετικοί για την εταιρία καθώς παρουσιάζει ηγετικό μερίδιο αγοράς, επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης μέσω επέκτασης στη διεθνή αγορά και άνοιγμα νέων καταστημάτων στην Ελλάδα σε συνδυασμό που συνδέονται με την ισχυρή παραγωγή μετρητών.

ΟΠΑΠ: Πληρώνει μία πολύ ελκυστική μερισματική απόδοση ενώ παράλληλα η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή για το 2008 θα είναι ισχυρή κυρίως εξαιτίας του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το ερχόμενο καλοκαίρι και της ανάπτυξης του ΚΙΝΟ λόγω της εγκατάστασης νέων τερματικών. Η νέα διοίκηση φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ το θέμα του τεχνολογικού εξοπλισμού και ο κίνδυνος της απελευθέρωσης της αγοράς έχουν ήδη αποτυπωθεί. Μια συμφωνία με τους πράκτορες θα εξασφάλιζε το δίκτυο σε περίπτωση απελευθέρωσης της αγοράς.

Μέτκα: Προσδοκώντας ιστορικά υψηλή κερδοφορία το 2008 και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να προσεγγίζει το €1δις (περίπου 2,0-2,5x τις ετήσιες πωλήσεις) τους προσεχείς μήνες. Σημαντική πιθανότητα ανάπτυξης μέσω έργων της ΔΕΗ και της Endesa Hellas. Υψηλά λειτουργικά περιθώρια. Υγιή θεμελιώδη, ‘ευχάριστες’ οικονομικές αποδόσεις και αξιοπρεπή μερισματική απόδοση.

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Δυναμική ανάπτυξης που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των: α) οργανικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των βιομηχανικών ορυκτών και β) εξαγορών σημαντικής προστιθέμενης αξίας. Θετικές εξελίξεις αποτέλεσαν η ευνοϊκή απόφαση του δικαστηρίου για το ορυχείο στη Φωκίδα, το νέο συμβόλαιο του βωξίτη στη Σαουδική Αραβία, οι πρόσφατες εξαγορές των μονάδων επεξεργασίας μπεντονίτη στις ΗΠΑ, καθώς και η πρόσφατη εκχώρηση (carve-out) της θυγατρικής της, Μοτοδυναμικής. Ισχυρά θεμελιώδη, ελκυστική αποτίμηση και ικανοποιητική μερισματική απόδοση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v