Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές το α΄ τρίμηνο

Τα χαμηλότερα μεγέθη που κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ από τον τομέα της διύλισης τονίζουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές υπογραμμίζοντας παράλληλα τα κέρδη από τις δραστηριότητες στην παραγωγή ενέργειας, το φυσικό αέριο και τα χημικά.

ΕΛΠΕ: Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές το α΄ τρίμηνο
Τα χαμηλότερα μεγέθη που κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ από τον τομέα της διύλισης τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές υπογραμμίζοντας παράλληλα τα κέρδη από τις δραστηριότητες στην παραγωγή ενέργειας, στο φυσικό αέριο και στα χημικά.

Αδύναμο χαρακτηρίζει το α΄ τρίμηνο η Merrill Lynch, σε έκθεσή της για τα ΕΛΠΕ (13/5), στην οποία διατηρεί την σύσταση "πώλησης", καθώς τονίζει ότι η ελληνική εταιρία διαπραγματεύεται με υψηλό P/E σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού κλάδου, τάση την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ανεξήγητη, εξαιτίας και του μη "πλεονεκτικού" μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το κομμάτι της διύλισης θα παραμείνει αδύναμο και στο β΄ τρίμηνο.

Τη σύσταση "neutral" και την τιμή-στόχο των 9,75 ευρώ διατηρεί η UBS, σε έκθεσή της (13/5), στην οποία υπογραμμίζει το "ιδιαίτερα αδύναμο" κομμάτι της διύλισης. Παράλληλα αναφέρει ότι τα καθαρά EBITDA των ΕΛΠΕ υπήρξαν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο διεθνής οίκος προχωρά σε αναβάθμιση της πρόβλεψής του για τα κέρδη ανά μετοχή των ΕΛΠΕ κατά 1% για το 2008, τα οποία τοποθετεί πλέον στο 0,62 ευρώ, ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο των 9,75 ευρώ και τη σύσταση "neutral".

H Credit Suisse αποδίδει τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων μεγέθη των ΕΛΠΕ στο αδύναμο κομμάτι της διύλισης, αλλά υποστηρίζει ότι η εταιρία ευνοήθηκε από τα έσοδα εταιριών στις οποίες συμμετέχει.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση "underperform" και την τιμή-στόχο των 9 ευρώ.


Η Marfin Analysis στο πρωινό της σχόλιο τονίζει την ισχυρή πορεία της ΔΕΠΑ αλλά και τη "δικαιολογημένη" πορεία για τον κλάδο διυλιστηρίων. Διατηρεί τη σύσταση "accumulate" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Από την πλευρά της, η Proton Bank υπογραμμίζει ότι τα ΕΛΠΕ κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών, αποδίδοντας την εξέλιξη στα κέρδη από τη δικαστική διαμάχη στα Σκόπια και τα αποθέματα.

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του ομίλου "βλέπει" η Alpha Finance ιδιαίτερα για τους κλάδους φυσικού αερίου αλλά και τις αναμενόμενες περαιτέρω επενδύσεις των ΕΛΠΕ.

Υψηλότερα των προβλέψεων της National - P&K Securities ήταν τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ, ενώ τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη διαμορφώθηκαν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, γεγονός που εν συνόλω την καθιστά θετικά προσκείμενη στον όμιλο.

Ελαφρώς συγκρατημένη εμφανίζεται η HSBC, η οποία χαρακτηρίζει τα οικονομικά μεγέθη των ΕΛΠΕ "όχι και τόσο εντυπωσιακά", αν και κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις δικές της προβλέψεις. Τονίζει, πάντως, ότι το εν λόγω "επίτευγμα" οφείλεται τόσο στα κέρδη από την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών όσο και στην πολύ καλή πορεία κερδών της ΔΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v