Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Τι δήλωσε για φόρο υπεραξίας- συνεγγυητικό

Τις θέσεις του για σημαντικά θέματα της κεφαλαιαγοράς, όπως ο φόρος υπεραξίας, οι οργανωτικές απαιτήσεις της Ε.Κ., το συνεγγυητικό και τα κλεισίματα των τιμών εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο ΣΜΕΧΑ. Τι σχολιάζει ο ΣΕΒ.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΣΜΕΧΑ: Τι δήλωσε για φόρο υπεραξίας- συνεγγυητικό
Τις θέσεις του για σημαντικά θέματα της κεφαλαιαγοράς, όπως ο φόρος υπεραξίας, οι οργανωτικές απαιτήσεις της Ε.Κ., το συνεγγυητικό και τα κλεισίματα των τιμών εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο ΣΜΕΧΑ.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο υπεραξίας, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Μωραϊτάκης ανέφερε ότι η φορολογία αυτή δεν θα μπορέσει να ληφθεί, καθώς θα εισπράττεται ουσιαστικά μόνο από τους Έλληνες επενδυτές.

Τα φορολογικά έσοδα θα είναι αμελητέα και οι αρνητικές συνέπειες στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι πολύ μεγάλες.

Επίσης, σημείωσε ότι θα ήταν άδικο, μετά τις τελευταίες μεγάλες απώλειες του χρηματιστηρίου, από εδώ και στο εξής να φορολογηθούν οι όποιες ενδεχόμενες μετοχικές υπεραξίες θα προκύψουν στο μέλλον.

Στο θέμα των οργανωτικών απαιτήσεων η θέση του ΣΜΕΧΑ είναι ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μεταβίβαση της ευθύνης του ελέγχου από την Ε.Κ. σε ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι θα επιβαρύνουν με πολύ υψηλά κόστη τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι αυτές οι οργανωτικές απαιτήσεις (άρα και το αυξημένο κόστος) επιβάλλονται μόνο στις μη τραπεζικές χρηματιστηριακές εταιρίες αποτελεί παραβίαση και των συνθηκών ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά το συνεγγυητικό, ο ΣΜΕΧΑ δηλώνει υπέρμαχος ενιαίου συνεγγυητικού κεφαλαίου, ενώ σε ό,τι αφορά τα κλεισίματα των τιμών των μετοχών, η θέση του συνδέσμου είναι ότι θα πρέπει να θεωρείται «κλείσιμο» ο μέσος σταθμικός όρος της τιμής των τελευταίων 15 λεπτών, καθώς επίσης και να ελέγχονται οι εντολές dma.

--- Προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιπρόσθετα, ο ΣΜΕΧΑ έχει καταφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για μια σειρά θεμάτων και χειρισμών που γίνονται από «τραπεζικές ΑΧΕ».

Επιπλέον, ο σύνδεσμος δηλώνει υπέρμαχος της φορολόγησης των stock options και ενάντιος στη συνέχιση επιβολής φόρου επί των πωλήσεων των μετοχών.

---Ανακοίνωση του ΣΕΒ σχετικά με τον Φόρο Υπεραξίας

Με αφορμή την όλη συζήτηση σχετικά με τον φόρο υπεραξίας, ο ΣΕΒ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πρόταση αρχής την οποία ο ΣΕΒ υπέβαλε προς περαιτέρω μελέτη στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση των stock options και των χρηματιστηριακών συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και αποκομίζουν μεγάλες υπεραξίες στους συναλλασσόμενους, είχε ως στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων. Είναι μία πρόταση οικονομικά ρεαλιστική, καθώς το μέτρο έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, και κοινωνικά δίκαιη.

Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου δεν ταυτίζονται με τα ειδικότερα συμφέροντα της όποιας οικονομικής συντεχνίας, ομάδας ή μεμονωμένης επιχείρησης.

Ο ΣΕΒ εκφράζει μία σύγχρονη επιχειρηματική τάξη που έχει συνείδηση του ρόλου και των ευθυνών της έναντι του συνόλου της κοινωνίας. Αυτή η αρχή και αντίληψη διέπει όλα τα μέλη του. Ο επιχειρηματικός κόσμος ούτε θέλει ούτε μπορεί να κωφεύει στα κελεύσματα των καιρών –που σήμερα απαιτούν από όλους μας κοινή προσπάθεια και αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v