Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ο μύθος της υπεραπόδοσης

Πώς αποδεικνύεται ότι το ράλι του τελευταίου διμήνου αφορά ελάχιστους επενδυτές και δεν αλλάζει την εικόνα της υστέρησης του ΧΑ σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Ποιες εισηγμένες "νίκησαν την κρίση". Αναλυτικοί πίνακες.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Ο μύθος της υπεραπόδοσης
* Ο αναλυτικός πίνακας με την πορεία των μετοχών των εισηγμένων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Πώς αποδεικνύεται με τη γλώσσα των αριθμών ότι το ράλι του τελευταίου διμήνου αφορά ελάχιστους επενδυτές και δεν αλλάζει την εικόνα της "κραχτής" υστέρησης του Χ.Α. σε σχέση με τις διεθνείς αγορές - Ποιες εισηγμένες "νίκησαν την κρίση".

Αν και πολλοί μιλούν για υπεραπόδοση της Σοφοκλέους έναντι των ξένων αγορών από την αρχή του έτους έως και σήμερα, στην πράξη η εικόνα διαφοροποιείται πλήρως όταν εξετάσουμε την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Και αυτό όχι μόνο διότι σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οι απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των περισσότερων γνωστών διεθνών αγορών αλλά και γιατί τίτλοι που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ξεχωρίσει για το ράλι που έχουν διαγράψει εξακολουθούν να γράφουν βαρύτατες απώλειες για την πλειονότητα των κατόχων τους.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, τράπεζες που έχουν δώσει κέρδη ίσα ή και υψηλότερα του 50% σε σύγκριση με το ελάχιστο του τελευταίου δωδεκαμήνου, πλην όμως από τις 15 Απριλίου του 2008 έως σήμερα συνεχίζουν να υφίστανται απώλειες άνω του 50%, παρά το rebound του τελευταίου διμήνου!

Μετοχές άλλων εταιριών που φημίζονται για τις υψηλότατες αποδόσεις τους κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα (π.χ. Τιτάν, Fourlis κ.ά.) συνεχίζουν να έχουν σε επίπεδο δωδεκαμήνου πολύ σημαντική κάμψη (π.χ. -36,6% η Τιτάν, -54,1% η Fourlis Συμμετοχών).

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις επιδόσεις ορισμένων γνωστών εισηγμένων κατά τους τελευταίους 12 μήνες: Frigoglass -80,7%, Σαράντης -74,4%, Forthnet -74,2%, Μηχανική -70,6%, Alapis -70%, Sprider -68,4%, Folli Follie -66,6%, Ηλεκτρονική -66%, Coca Cola Τρία Έψιλον -60,9%, ΕΧΑΕ -55,3%, Lamda Development -54,9% κ.ά.

Συνολικότερα, κατά την ίδια περίοδο (τελευταίο δωδεκάμηνο) παρατηρήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Περίπου η 1 στις 2 ελληνικές εισηγμένες (οι 147 στις 297) καταγράφουν απώλειες που υπερβαίνουν το 50%!

2. Στην παραπάνω κατηγορία εντάσσεται το σύνολο σχεδόν των τραπεζικών τίτλων (εξαίρεση η Αττικής), όπως η ΑΤΕ (-52,5%), η Εθνική (-54,8%), η Κύπρου (-62,3%), η MPB (-62,8%), η Γενική (-65,6%), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-65,6%), η Alpha Bank (-66,3%), η Πειραιώς (-66,9%), η Ασπίς (-67%), η Eurobank (-68,1%) κ.ά.

3. Σε πολύ σημαντικές απώλειες υποχρεώθηκαν και τα περισσότερα από τα λεγόμενα αμυντικά χαρτιά, όπως για παράδειγμα τα περισσότερα κρατικόχαρτα (ΟΤΕ -31,7%, ΔΕΗ -33,6%, ΕΥΔΑΠ -41,9%, ΟΛΠ -47,2%, ΟΛΘ -57,3%), εταιρίες του κλάδου υγείας (π.χ. Υγεία -48%, ΙΑΣΩ -47%) και άλλες αμυντικές μετοχές όπως π.χ. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-35,2%), ΜΕΤΚΑ (-43,5%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-43,9%), Coca Cola Τρία Έψιλον (-60,9%) κ.ά.

---Με κέρδη ή με απώλειες έως και 30%

Αντίθετα, μόλις 65 μετοχές (περίπου οι 2 στις 10) κατάφεραν στο τελευταίο 12μηνο είτε να σημειώσουν άνοδο (13) είτε να υποχρεωθούν σε απώλειες οι οποίες δεν ξεπέρασαν το 30%.

• Συγκεκριμένα, από τις 13 μετοχές που δεν υπέστησαν ζημίες, οι περισσότερες χαρακτηρίστηκαν από τη χαμηλή τους εμπορευσιμότητα, ενώ χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ήταν η Dionic, η ΚΡΙ ΚΡΙ, η MLS, η Τηλέτυπος και η Παρνασσός.

• Απώλειες έως 10% κατέγραψαν 9 τίτλοι, μεταξύ των οποίων η Vivartia, η Eurodrip κ.ά.

• Πτώση από 10% - 20% σημείωσαν 17 μετοχές, στις οποίες συγκαταλέγονται η ΕΥΑΘ, ο ΟΠΑΠ και οι δύο ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties και Trastor).

• Τέλος, από 20% - 30% απώλειες υπέστησαν 26 τίτλοι, μεταξύ των οποίων η F.G. Europe, η SingularLogic, τα ΕΛΠΕ, οι Μινωικές Γραμμές και η Jumbo.

Συνολικότερα πάντως, σε πολλές περιπτώσεις, μετοχές που τηρουμένων των αναλογιών άντεξαν στην κρίση, ασπίδα προστασίας υπήρξε περισσότερο η χαμηλή τους εμπορευσιμότητα και λιγότερο οι οικονομικές τους επιδόσεις, ή η ικανότητά τους να προσελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

* Ο αναλυτικός πίνακας με την πορεία των μετοχών των εισηγμένων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v