Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 6 ζευγάρια μετοχών που "βγάζουν μάτι"

Όταν προβληματικές εισηγμένες διαπραγματεύονται ακριβότερα από υγιείς ή όταν εταιρίες με ασθενή οικονομικά αποτιμώνται περισσότερο από ισχυρότερους ανταγωνιστές. Έξι παραδείγματα στο ταμπλό.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: 6 ζευγάρια μετοχών που βγάζουν μάτι
Όταν προβληματικές εισηγμένες διαπραγματεύονται ακριβότερα από τις υγιείς ή όταν εταιρίες με ασθενή οικονομικά δεδομένα αποτιμώνται στο ταμπλό περισσότερο από τους ισχυρότερους ανταγωνιστές τους...

Πολλές συζητήσεις για το πόσο "δίκαιες" είναι κάθε φορά οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και αν θεωρήσουμε βέβαιο ότι κατά διαστήματα όλα τα χρηματιστήρια υπερβάλλουν -είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω-, το ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο δίκαιες είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Ψάχνοντας λοιπόν κανείς σήμερα το ταμπλό της Σοφοκλέους θα δει αρκετές συγκρίσεις μετοχών -ιδίως σε τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης- που δείχνουν να είναι παράλογες. Θα σταθούμε ενδεικτικά σε μερικά ζευγάρια τέτοιων μετοχών και αφήνουμε τα συμπεράσματα σε εσάς.

Να τονιστεί ότι οι συγκρίσεις είναι ενδεικτικές και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λογιστούν ως προτάσεις αγοράς ή πώλησης των συγκεκριμένων μετοχών.

ΚΛΩΝΑΤΕΞ - Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Η ΚΛΩΝΑΤΕΞ έχει αρνητική καθαρή θέση και εκτός αυτού έχει εγγυηθεί ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις συγγενών προβληματικών εταιριών, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Lannet.

Αντίθετα, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου έχει θετικά ίδια κεφάλαια, ταμείο μεγαλύτερο κατά κάποια εκατ. ευρώ από τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, ακίνητη περιουσία και κάτω από προϋποθέσεις το 2010 θα μπορούσε να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Και όμως, η ΚΛΩΝΑΤΕΞ διαπραγματεύεται στη Σοφοκλέους με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 4,56 εκατ., ενώ η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου χαμηλότερα, στα 3,8 εκατ. ευρώ!

Η ΚΛΩΝΑΤΕΞ έκανε γερό ράλι κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρηματιστηριακής ανάκαμψης, σε αντίθεση με την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου που ακολούθησε μάλλον πλαγιοπτωτική πορεία.

Vell - ΒΑΡΔΑΣ: Η Vell κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει κάνει υψηλό δωδεκαμήνου συμμετέχοντας στο χρηματιστηριακό πάρτι, σε αντίθεση με τη Βάρδας που δεν ανέκαμψε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο.

Η Vell υποχρεώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο σε ζημίες, παρά την προσθήκη μιας ακόμη εταιρίας στον όμιλο, ενώ μάλιστα μελλοντικά αναμένεται και dilution (διάχυση) των μετοχών, καθώς το κόστος της εξαγοράς θα καταβληθεί έμμεσα μέσω έκδοσης νέων μετοχών.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Vell υπολογίζεται γύρω στα 19,8 εκατ. υπερδιπλάσια από αυτή της ΒΑΡΔΑΣ (9,7 εκατ.), η οποία, παρά την οικονομική κρίση συνεχίζει να επιτυγχάνει κερδοφόρο αποτέλεσμα και μέσα στο 2009.

ΕΤΕΜ - ΑΛΟΥΜΥΛ - ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Η ΕΤΕΜ (εταιρία του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ) αντιμετώπιζε δυσκολίες και πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το περασμένο φθινόπωρο, χάνοντας μερίδια αγοράς.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημίες, οι οποίες κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,2 εκατ.! Για τον λόγο αυτόν μάλιστα στον όμιλο επιχειρούν πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕΜ κυμαίνεται γύρω στα 29,1 εκατ., όταν οι αντίστοιχες κεφαλαιοποίησεις των ισχυρότερων ανταγωνιστών της που κατέχουν μεγαλύτερο μέγεθος, ισχυρότερα μερίδια αγοράς και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα είναι μικρότερες. Για παράδειγμα, στα 30,6 εκατ. η κεφαλαιοποίηση της ΑΛΟΥΜΥΛ και στα 27,52 εκατ. της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.

PLIAS - Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες: Μετά την περυσινή της αύξηση κεφαλαίου, η PLIAS έχει πλέον βάσιμες ελπίδες να επιστρέψει σε κάποιο κερδοφόρο διάστημα, είτε φέτος είτε του χρόνου. Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης δεν ευνοεί.

Η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες επλήγη προφανώς από τη βαθύτατη κρίση που αντιμετώπισε τους τελευταίους 18 μήνες ο κλάδος, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κερδοφόρος και επιπλέον υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για ανάκαμψη τιμών, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, ευρισκόμενη ίσως σήμερα στο κάτω μέρος του κύκλου. Κι όμως, η κεφαλαιοποίηση της PLIAS στη Σοφοκλέους (γύρω στα 43,4εκατ.) είναι υψηλότερη από αυτή της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (γύρω στα 36,4 εκατ. ευρώ).

ΕΛΙΝΟΪΛ - REVOIL: Και οι δύο εταιρίες είναι υγιείς δραστηριοποιούμενες στον χώρο της εμπορίας πετρελαιοειδών, με την πρώτη να διαθέτει ευρύτερο αντικείμενο δραστηριότητας (καύσιμα για ναυτιλία, βιομηχανία κ.λπ.).

Με βάση τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις, η ΕΛΙΝΟΪΛ αποτιμάται έναντι υπερτριπλάσιου τιμήματος σε σύγκριση με τη REVOIL (67,8 εκατ. έναντι 19,6 εκατ. ευρώ). Κατά το πρώτο ωστόσο τρίμηνο του 2009 η ΕΛΙΝΟΪΛ σημείωσε μεν κερδοφόρο αποτέλεσμα, πλην όμως χαμηλότερο σε σχέση με τη REVOIL η οποία πέτυχε κέρδος ύψους 1,12 εκατ. ευρώ. Η ψαλίδα των αποτιμήσεων (σε κάποιον βαθμό οφείλεται και στην πρόσφατη ΑΜΚ της ΕΛΙΝΟΪΛ) θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία τα επεκτατικά σχέδια της ΕΛΙΝΟΪΛ.

ΑΕΓΕΚ - J&P ΑΒΑΞ: Η J&P Άβαξ, η οποία συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες κατασκευαστικές δυνάμεις της χώρας, αποτιμάται στο ταμπλό της Σοφοκλέους γύρω στα 256 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,5 φορά περίπου παραπάνω απ’ όσο η ΑΕΓΕΚ (γύρω στα 110 εκατ. ευρώ). Η J&P Άβαξ διαπραγματεύεται λίγο χαμηλότερα από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της (269,3 εκατ. στις 31/3/2009), ενώ η ΑΕΓΕΚ περίπου στο τριπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων της (35,9 εκατ. στις 31/3/2009).

Η ΑΕΓΕΚ (κατέχοντας πλέον μόνο το 20% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής) σημείωσε στο πρώτο φετινό τρίμηνο κύκλο εργασιών μόλις 114 χιλιάδες ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η J&P Άβαξ σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 9,5 εκατ. ευρώ.

Η J&P Άβαξ επίσης διαθέτει πολλαπλάσιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, σειρά αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, διεθνοποιημένη παρουσία και είναι μέλος ενός ισχυρού πολυεθνικού ομίλου. Αντίθετα, η ΑΕΓΕΚ είναι πολύπαθος όμιλος που προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του υπό τον κατασκευαστή κ. Μαρούλη.

*** Σημείωση: Εκ παραδρομής στην αρχική έκδοση του δημοσιεύματος γράψαμε για "ζημιογόνο α' τρίμηνο στη Revoil" αντί του "κερδοφόρου" που είναι το σωστό, το οποίο και διορθώθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v