Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Πως σχολιάζει η Πήγασος την απόφαση για ΑΜΚ

Τις «παρενέργειες» που προκαλεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σχολιάζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

ΕΤΕ: Πως σχολιάζει η Πήγασος την απόφαση για ΑΜΚ
Τις «παρενέργειες» που προκαλεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σχολιάζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, και όσον αφορά την ίδια την τράπεζα, αναφέρεται ότι: 

- Ουσιαστικά η διοίκηση «πρόλαβε» τις διοικήσεις των άλλων τραπεζών εκμεταλλευόμενη το θετικό διεθνές κλίμα. Αυτό δίνει στην Εθνική ένα μεγάλο προβάδισμα από πλευράς ρευστότητας ειδικά αν υπάρξουν προσεγγίσεις σε τοπικό επίπεδο. 

- Η επιτυχία της αύξησης εκτός από την αποπληρωμή των κρατικών κεφαλαίων ενίσχυσης θα δώσει την δυνατότητα πληρωμής μερισμάτων για την τρέχουσα χρήση. Η Εθνική θα μειώσει το κόστος των κεφαλαίων της αφού θα επιστρέψει 350 εκ. ευρώ με 10% επιτόκιο και θα πουλήσει μετοχές με χαμηλότερο κόστος. 

- Από την ανακοίνωση δεν προκύπτει η ανάγκη έγκρισης της απόφασης από Γενική Συνέλευση αφού υπάρχει προγενέστερη απόφαση που θεωρητικά είναι σε ισχύ από τις 15-05-2008. Θεωρητικά οι νέες μετοχές αν τηρηθεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα θα μπορούσαν να είναι σε διαπραγμάτευση έως το τέλος Ιουλίου. 

- Οι 110 εκ. μετοχές που θα εκδοθούν «κατεβάζουν» 18% περίπου τα κέρδη ανά μετοχή από 2,62 ευρώ σε 2,14 ευρώ. Η εκτιμώμενη κερδοφορία της Εθνικής για το 2009 είναι 1,3 δις ευρώ. 

- Η κάλυψη είναι εγγυημένη από τους αναδόχους κατά 100%

Για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας: 

- Η τιμή απέχει 45% από την χθεσινή τιμή κλεισίματος

- Αν θεωρηθεί ότι η μετοχή θα επαναλάβει την χρηματιστηριακή συμπεριφορά του 2006 θα πρέπει να αναμένουμε πίεση στην τιμή μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών. Η διόρθωση στην προηγούμενη αύξηση ήταν της τάξεως του 34% από την στιγμή της ανακοίνωσης. Στην παρούσα φάση δεν θεωρούμε ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο στην ακραία του μορφή αλλά μια υποχώρηση 25% από την περιοχή των 21 ευρώ είναι μέσα στο πρόγραμμα. 

- Η αποκοπή του δικαιώματος θα «στοίχιζε» αν γίνονταν σήμερα 1,04 ευρώ. 

- Λόγω των αναγκών σε κεφάλαια συμμετοχής στην αύξηση εκτιμούμε ότι κάθε ανοδική προσπάθεια αποτελεί βραχυπρόθεσμη ευκαιρία πώλησης. Ο θεωρητικός μας στόχος για την αποφόρτιση των πιέσεων είναι η περιοχή της λογιστικής αξίας (€ 12,49) της μετοχής συν 25% ήτοι 15,6 ευρώ (με βάση το α’ τρίμηνο του 2009) η οποία συμπίπτει με υποχώρηση 26% από τα φετινά υψηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v