Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Μετά την Εθνική τι;

Τις επόμενες εξελίξεις στο χρηματιστήριο και στον τραπεζικό κλάδο ανιχνεύουν οι παράγοντες της αγοράς, μετά τον "αιφνιδιασμό" της Εθνικής. Τα σενάρια για την αγορά, πώς αντιδρούν και τι σχεδιάζουν οι άλλες τράπεζες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Σοφοκλέους: Μετά την Εθνική τι;
Θρυαλλίδα εξελίξεων στις τράπεζες και στο Χ.Α. αναδεικνύεται ο "αιφνιδιασμός" της Εθνικής Τράπεζας να κινήσει διαδικασίες-εξπρές για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ.

Στο τέλος της -χθεσινής- ημέρας δύο ερωτήματα παρέμειναν αιωρούμενα στην αγορά: Τι τα θέλει τα επιπλέον κεφάλαια η Εθνική; Και πώς θα επιδράσει η ανακοίνωση της αύξησης στην ίδια, στις υπόλοιπες τράπεζες και βέβαια στο Χ.Α.;

Και το ένα ερώτημα συνδέεται άμεσα με το άλλο.

Η μεγαλύτερη και με απόσταση ισχυρότερη σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας ελληνική τράπεζα σπεύδει να αξιοποιήσει την καλή -ακόμη;- χρηματιστηριακή συγκυρία για να ενισχύσει περισσότερο τη ρευστότητά της.

Πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες τράπεζες και τι αλλάζει στον σχεδιασμό τους;

Τι επίπτωση θα έχει στη ρευστότητα του εγχώριου συστήματος η άντληση 1,25 δισ. ευρώ; Πώς θα επιδράσει στο Χ.Α.;

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε στην αγορά είναι ότι τo timing της αύξησης σχετίζεται με τη χρηματιστηριακή συγκυρία. Η Εθνική επιλέγει να μαζέψει τα κεφάλαια τώρα όσο το κλίμα διεθνώς διατηρείται καλό και χωρίς να περιμένει μεγαλύτερη βελτίωσή του για να επιτύχει ενδεχομένως καλύτερους όρους.

Ως εκ τούτου, η αγορά φοβάται ότι η αύξηση έρχεται στο τέλος του παρόντος ανοδικού κύκλου. Στελέχη των ανάδοχων τραπεζών, επιβεβαιώνοντας τη συσχέτιση, διατυπώνουν την ανησυχία ότι επίκειται, πιθανώς μετά το τέλος του β΄ τριμήνου, μία ισχυρή διεθνώς διόρθωση.

Αν ακολουθηθεί η απόφαση για διαδικασίες-εξπρές, η αύξηση αναμένεται να ξεκινήσει σε έναν - ενάμιση μήνα από σήμερα. Και με δεδομένο ότι μέρος της προεργασίας θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, ακόμη και αν ο Ιούλιος είναι πτωτικός, ο κίνδυνος της εγγύησης της ΑΜΚ που παίρνουν οι ανάδοχοι περιορίζεται.

Η ανησυχία των αναδόχων μειώνεται, σύμφωνα με χρηματιστές, στην περίπτωση που η τιμή της μετοχής προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ΑΜΚ σε τιμή κοντινή της τιμής διάθεσης (11,30 ευρώ). Θεωρητικά, οι κινήσεις αρμπιτράζ μπορεί να βγάλουν προσφορά ως και 110 εκατ. μετοχές στον τίτλο. Όσες δηλαδή νέες μετοχές θα εκδώσει η ΕΤΕ.

Από την άλλη όμως, η Εθνική με την αύξηση ενισχύει περισσότερο την κεφαλαιακή της βάση σε τέτοιον μάλιστα βαθμό που κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος αναρωτιέται: "Τι τα θέλει τα λεφτά;". Επιπλέον εδραιώνεται ψηλά στη λίστα ευρωπαϊκών τραπεζών που παρακολουθούν οι ξένοι, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χαμηλή τιμή διάθεσης εξασφαλίζει βατή πόρτα τοποθέτησης κεφαλαίων ακόμη και από Έλληνες ιδιώτες μικροεπενδυτές.

Το εφιαλτικό σενάριο ισχυρής διόρθωσης και ανόδου των επισφαλειών

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς στο άκουσμα της ΑΜΚ ήταν μάλλον ανησυχία.

Κάποιοι ξένοι και εγχώριοι εκτίμησαν ότι η αύξηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων, καθώς η ΕΤΕ διαβλέπει πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Έτσι, πέραν των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στην Εθνική με την προσδοκία των χαμηλότερων αποτιμήσεων, υπήρξαν και πωλήσεις λόγω των ανησυχιών για την εξέλιξη των επισφαλειών. Αυτές οι πωλήσεις δεν περιορίστηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αλλά διαχύθηκαν και στους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους.

Διαχειριστές εκτιμούν ότι αν κυριαρχήσει η εκτίμηση ότι η ΑΜΚ διενεργείται λόγω των αυξημένων κεφαλαίων που θα απαιτεί η θέσπιση κανόνων αυξημένης εποπτείας διεθνώς, βραχυπρόθεσμα οι τραπεζικοί τίτλοι στο Χ.Α. θα συνεχίσουν να πιέζονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες υπήρξε έκρηξη δανεισμού τραπεζικών τίτλων, ενδεικτικό των short θέσεων που ανοίγουν για ελληνικές τράπεζες.

Οι ξένοι ήταν χθες καθαροί πωλητές στις ελληνικές τράπεζες και ο δανεισμός τίτλων δείχνει ότι ποντάρουν σε πτώση των μετοχών του κλάδου και όχι μόνο της ΕΤΕ.

Βραχυπρόθεσμα, ο τίτλος της ΕΤΕ θα συνεχίσει, σύμφωνα με χρηματιστές, να πιέζεται περισσότερο, αλλά όσο εδραιώνεται η εκτίμηση για ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου, οι πιέσεις θα μετατίθενται προς τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους.

Είναι αρκετά πιθανό, σημειώνουν οι ίδιοι, η μετοχή της Εθνικής να επιδείξει συνολικά αμυντικότερη συμπεριφορά σε σχέση με τουςς υπόλοιπους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, σε περίπτωση ισχυρής διόρθωσης.

Ο κίνδυνος της αποστράγγισης ρευστότητας

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διεύρυνση της απόστασης μεταξύ της Εθνικής και των υπόλοιπων τραπεζών λόγω της αύξησης θα αλλάξει και τη στάθμιση που ακολουθούν ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ τεχνικά η άντληση 1,25 δισ. ευρώ θα πιέσει τη ρευστότητα του συνόλου της αγοράς.

Η ήδη μεγάλη βαρύτητα της ΕΤΕ στο ταμπλό του Χ.Α. θα αυξηθεί από την έναρξη της ΑΜΚ και ενδέχεται ακόμα και τα τεχνικά switches σε περίπτωση ευκαιριών αρμπιτράζ να προκαλούν υψηλό volatility στους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, προειδοποιεί διευθύνων σύμβουλος μεγάλης εγχώριας ΑΧΕ.

Σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών είναι ιδιαίτερα πιθανό να μεταστραφεί από τις τράπεζες στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ως ασφαλέστερες επιλογές σε ένα περιβάλλον αυξημένου volatility.

Το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΤΕ απέκλεισε, εμμέσως πλην σαφώς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, το ενδεχόμενο εξαγορών ελληνικών τραπεζών δηλώνοντας ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει μερίδιο αγοράς, αν δεν συνοδεύεται από κερδοφορία, έχει ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό γιατί προσγειώνει εν τη γενέσει τους, σύμφωνα με στελέχη ξένων τραπεζών, τις προσδοκίες M&A, στερώντας από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες τον ρόλο της… νύφης.


Τι προβλέπει για την ΕΤΕ και για άλλες τράπεζες το σενάριο ανόδου

Οι ίδιοι, πάντως, θεωρούν πιθανό στην περίπτωση που διατηρηθεί το καλό κλίμα διεθνώς να… ξεχαστεί η παραπάνω δήλωση και οι προσδοκίες M&A να οδηγήσουν τους τραπεζικούς τίτλους σε υψηλότερα επίπεδα.

Στο πιθανότερο αυτή τη στιγμή σενάριο όπου οι αγορές θα κινηθούν ως το τέλος τουλάχιστον του Ιουνίου σε εύρος σταθεροποίησης (ο S&P στις 880 - 950 μονάδες, ο DAX στις 4.800 - 5.400 μονάδες), τότε οι άλλοι τραπεζικοί τίτλοι θα υπεραποδώσουν σε σχέση με την ΕΤΕ, σημειώνει στο Euro2day επικεφαλής τμήματος asset management εγχώριας τράπεζας.

Οι μεγάλες short θέσεις θα αποτελέσουν τον μοχλό ανόδου σε αυτό το σενάριο.

Για την ΕΤΕ το υψηλό τρέχοντος έτους (20,98 ευρώ) δείχνει να καθίσταται βραχυπρόθεσμα "ταβάνι" ακόμη και αν οι αγορές κινηθούν πλάγια ανοδικά ή συσσωρεύσουν σύμφωνα με τον ίδιο.

Τι σχεδιάζουν οι άλλες τράπεζες

Προς το παρόν οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσουν τον δρόμο της Εθνικής. Ανώτατα στελέχη της EFG Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μιλώντας στο Euro2day απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυξήσεων κεφαλαίου.

"Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΤΕ προχωρά σε αύξηση είναι ο χαμηλός της δείκτης core Tr1 που διαμορφώνεται μόλις στο 5,25%" σημειώνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι οι αντίστοιχοι δείκτες στην EFG Eurobank και στην Πειραιώς βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα.

Η EFG Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank παραμένουν προσηλωμένες στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και της κεφαλαιακής τους επάρκειας μέσω έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, υβριδικών κεφαλαίων και καλυμμένων ομολογιών.

Από την άλλη, βέβαια, ο αιφνιδιασμός της ΕΤΕ στερεί, σύμφωνα με στελέχη ξένων τραπεζών, από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες σειρά ενέργειες.

Η ανακοίνωση της αύξησης ακύρωσε από σχεδιασμούς για placements ιδίων μετοχών και παρουσιάσεις στο εξωτερικό μέχρι την άμεση προσφυγή σε άντληση κεφαλαίων, αναφέρουν οι ίδιοι, χωρίς πάντως να κατονομάζουν τις τράπεζες που αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση μετά την κίνηση-ματ της ΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v