Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Ε.Ε. καταφεύγει ο ΣΜΕΧΑ κατά ΟΤΕ - DT

Ο ΣΜΕΧΑ, υπέβαλλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της συμφωνίας ΟΤΕ -DEUTSCHE TELEKOM AG, επειδή δεν προέβλεπε δημόσια πρόταση για όλους τους μετόχους του ΟΤΕ.

Στην Ε.Ε. καταφεύγει ο ΣΜΕΧΑ κατά ΟΤΕ - DT
Ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), πιστός στη δέσμευσή του να προασπίσει στην πράξη τα συμφέροντα των επενδυτών/ πελατών των μελών του και προκειμένου να βοηθήσει στη δικαίωση των επενδυτών/μετόχων του ΟΤΕ, υπέβαλλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της συμφωνίας ΟΤΕ -DEUTSCHE TELEKOM AG, επειδή δεν προέβλεπε δημόσια πρόταση για όλους τους μετόχους του ΟΤΕ.

Ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί ότι η διαδικασία πώλησης – διάθεσης του συγκεκριμένου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ προς την DT χαρακτηρίσθηκε από αδιαφάνεια, διακριτική μεταχείριση σε βάρος των υπολοίπων μετόχων του ΟΤΕ, ανισότητα και αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Τα παραπάνω ελαττώματα ταλαιπωρούν όλες τις διαδικασίες μετοχοποίησης και διάθεσης μετοχικών συμμετοχών του Ελληνικού Δημοσίου τα τελευταία χρόνια. Συχνά, η διάθεσή αυτή γίνεται με το επιχείρημα της αποκρατικοποίησης που προβλέπει ελαστικότερους κανόνες, ενώ κάτι τέτοιο δε θα έπρεπε να ισχύει καθώς η διάθεση κρατικής περιουσίας επιβάλλει μεγαλύτερη και όχι μικρότερη διαφάνεια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι το άθροισμα των ψήφων DT και Δημοσίου ξεπερνά το 50% έναντι του προβλεπόμενου από τον νόμο 33% αγνοήθηκαν εντελώς τα δικαιώματα των 112.000 (108.000 φυσικά πρόσωπα και 4.000 νομικά πρόσωπα) υπολοίπων μετόχων του ΟΤΕ, αφού δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία που προβλέπει υποχρεωτική δημόσια πρόταση στην τιμή που αγόρασε το μερίδιο της η DT (27,5 ευρώ έναντι των 11,80 ευρώ που έκλεισε χθες η μετοχή του ΟΤΕ.

Η τιμή στην οποία άλλωστε πούλησε η MIG το μερίδιό της στην DT (26 ευρώ ανά μετοχή) ήταν αρκετά υψηλότερη από την τιμή που επικρατούσε στην αγορά την ίδια εποχή (19,14 ευρώ) και αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του ΟΤΕ . Η παράλειψη αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα 3 και 5 της Οδηγίας 2004/25/EK της 21ης Απριλίου 2004 καθώς και με το άρθρα 7, 8 και 9 του ν.3461/2006.

Η αρμόδια για την τήρηση των διατάξεων αυτών προηγούμενη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που διορίσθηκε και υπαγόταν στον Υπουργό Οικονομίας αντί να επιμείνει στην υποβολή δημόσιας πρότασης στην ίδια τιμή σε όλους τους μετόχους του ΟΤΕ αγνόησε τα δικαιώματά τους με την σαθρή δικαιολογία ότι οι προστατευτικές αυτές διατάξεις δεν ισχύουν επί αποκρατικοποιήσεων.

Όμως, πέραν των άλλων, ότι δηλαδή η πώληση προς την DT από το Δημόσιο 3% δεν είναι αποκρατικοποίηση κλπ., είναι γνωστό ότι ήδη από το 2003, ο Υπουργός Οικονομίας είχε αποδεχθεί σε επίσημη επιστολή του στη Βουλή ότι ο ΟΤΕ δεν είναι κρατική επιχείρηση ώστε να υπόκειται σε αποκρατικοποίηση.

Επιπλέον, είναι φανερό ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ενώ υπάγεται και διορίζεται από τον Υπουργό καλείται να ελέγξει τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, κύριος μέτοχος των οποίων είναι το ελληνικό δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον ίδιο Υπουργό. Η σύγκρουση αυτή είναι προφανές ότι έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη με τον τελευταίο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο Υπουργός διορίζει 5 από τα 7 μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο ΣΜΕΧΑ αναμένει την απάντηση του Επιτρόπου Mc. Creevy στην εμπεριστατωμένη καταγγελία του και καλεί τους μετόχους του ΟΤΕ, των οποίων τα δικαιώματα βάναυσα καταπατήθηκαν, να απευθυνθούν στο ΣΜΕΧΑ, τηλ. 2103844307, email: [email protected], ή/και στις ΑΕΠΕΥ μέλη του, για να λάβουν την απαραίτητη ενημέρωση και να στηρίξουν την προσπάθεια του ΣΜΕΧΑ για την προστασία και την δικαίωση του Έλληνα επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v