Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τι ψηφίζουν οι γκουρού για ΕΕ - Ελλάδα

Οι προοπτικές για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν δύσκολες παρά τις αποδόσεις των μετοχών. Που εντοπίζονται οι επενδυτικές ευκαιρίες τώρα. Τι συμβαίνει στις ευρωπαικές αγορές. Αναλυτικοί πίνακες.

Τράπεζες: Τι ψηφίζουν οι γκουρού για ΕΕ - Ελλάδα
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες για τις αποδόσεις των τραπεζών ανά χώρα το 2009 και τις συστάσεις και τιμές στόχους για τις μετοχές των τράπεζών της ευρωζώνης, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Yστερα από υπεραπόδοση σε ποσοστό 50% του τραπεζικού κλάδου παγκοσμίως κατά το πρόσφατο γύρισμα των μετοχών από τις 9 Μαρτίου, οι αναλυτές προτείνουν τώρα μειωμένες θέσεις για τους τραπεζικούς τίτλους κυρίως των ανεπτυγμένων αγορών, υψηλότερες θέσεις στις αναδυόμενες αγορές (και σε επενδυτικές τράπεζες) και έμφαση σε πιστωτικά ιδρύματα με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση.

Καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι τραπεζικές μετοχές από τις 9 Μαρτίου υπερτριπλασιάστηκαν, στο σύνολο πλέον του έτους στις περισσότερες χώρες οι τράπεζες σημειώνουν μεγάλα κέρδη.

Λόγου χάρη, οι ιρλανδικές από το βάραθρο όπου είχαν βρεθεί παρουσιάζουν πλέον φέτος κέρδη 100% και φιγουράρουν στην πρώτη θέση της λίστας παγκοσμίως, ενώ παρά τη μεγάλη άνοδο το τελευταίο διάστημα ο τομέας στις ΗΠΑ εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες (16%).

Ικανοποιητικές διαμορφώνονται οι αποδόσεις των τραπεζικών τίτλων της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, ενώ οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν κατά μέσο όρο τη 10η καλύτερη απόδοση.

Προφανώς, η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προλάβει τον ανταγωνισμό, ανακοινώνοντας πρώτη την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που γίνεται αυτή την περίοδο στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική) μεταβάλλει μερικώς τα δεδομένα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Συνολικά, η μεγάλη απομόχλευση του προηγούμενου διαστήματος και τα δεινά των τραπεζών είχαν οδηγήσει τα θεσμικά χαρτοφυλάκια ανά τον κόσμο σε υποεπενδεδυμένες θέσεις σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς στον κλάδο, οπότε, αφού οι κινήσεις των Αρχών εδραίωσαν την αίσθηση ότι ο κόσμος δεν θα βιώσει μία νέα Μεγάλη Ύφεση, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια επιδόθηκαν σε ισορρόπηση των χαρτοφυλακίων τους σε πιο ουδέτερες θέσεις στον κλάδο, οδηγώντας τις υπερπουλημένες τραπεζικές μετοχές σε βίαιη άνοδο.

--- Ριζικές αλλαγές

Όπως και να έχει η κατάσταση, οι αναλυτές θεωρούν πως η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση θα φέρει τις πιο σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν δει οι τράπεζες τις τελευταίες δεκαετίες. Θα υπάρξει θεμελιώδης αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για τον κλάδο, ενώ η μετοχική δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων θα περιλαμβάνει πλέον ισχυρή κρατική παρέμβαση και η ανάπτυξη και η κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου στο σύνολό της αναμένεται να υποχωρήσει.

Η ανάπτυξη των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια οφειλόταν κατά μεγάλο μέρος στον ισχυρό δανεισμό και στις χαμηλές πιστωτικές απώλειες. Τώρα, καθώς μάλιστα τα νοικοκυριά μειώνουν τα χρέη τους, η βελτίωση των εσόδων αναμένεται να παραμείνει πιεσμένη για αρκετά χρόνια και στις δύο πλευρές του ανταγωνισμού.

Η ενοποίηση στον κλάδο μάλλον θα συνεχιστεί, υποστηρίζουν οι αναλυτές, με μία όμως διαφορά: οι πρωτοβουλίες θα έχουν ως επίκεντρο αυτήν τη φορά τις εγχώριες αγορές και όχι τις τυχόν εξελίξεις σε διασυνοριακό επίπεδο.

--- Aπομειώσεις και κέρδη

Το ύψος των απομειώσεων αποκλειστικά των τραπεζών, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Credit Suisse, θα διαμορφωθούν στο 1,62 τρισ. δολ. (έναντι εκτιμήσεων 2,469 τρισ. δολ. του ΔΝΤ). Παράλληλα, προβλέπει πως το κόστος απομόχλευσης θα διαμορφωθεί στα 440 δισ. δολ. (έναντι 425 δισ. δολ που είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ) και αυτό ανεβάζει τις συνολικές ζημίες στα 2,060 τρισ. δολ (2,894 υπολογίζει το ΔΝΤ).

Καθώς οι έως σήμερα αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ανήλθαν στα 710 δισ. δολ (792 υπολογίζει το ΔΝΤ), η Credit Suisse θεωρεί πως οι τράπεζες θα χρειαστούν ακόμη νέα κεφάλαια αξίας 1,35 τρισ. δολ., έναντι εκτιμήσεων για 2,1 τρισ. δολ. του ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά, τα κέρδη προ προβλέψεων των ετών 2009 - 2010 των τραπεζών εκτιμώνται τόσο από την Credit Suisse όσο και από το ΔΝΤ στο 1,18 τρισ. δολ. Συνολικά, τα κέρδη ανά μετοχή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα αυξάνονταν κατά 10,7% ετησίως την περίοδο 1997 - 2007 και σημείωσαν αύξηση κατά 33% 12 μήνες πριν από την κορύφωσή τους (Οκτώβριος 2006 - Οκτώβριος 2007).

Μεταξύ του Οκτωβρίου του 2007 και του Μαρτίου του 2009 τα κέρδη του κλάδου έπεσαν κατά 56%. Μέσα σε ένα σταθερότερο οικονομικό κλίμα η ετήσια μεγέθυνση των κερδών υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 7% - 8% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

--- Τι επιλέγουν από την Ευρώπη

* Από την Ευρώπη η Citigroup θεωρεί πως τράπεζες χωρίς περιορισμούς στα κεφάλαιά τους και μακριά από πολιτικές πιέσεις θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες σε όλες τις αγορές. Έτσι, η πεντάδα των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα επωφεληθούν τα μέγιστα από την ομαλοποίηση του συστήματος και από το γύρισμα των αγορών αποτελείται, κατά την άποψή της, από τις: Εθνική Τράπεζα, HSBC, Credit Suisse, Santander και Standard Chartered.

* Κατά την Credit Suisse, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να βελτιώσουν τη χρηματοδότησή τους, ενώ είναι πιθανή σημαντική πίεση στα περιθώρια κέρδους. Ο οίκος βλέπει θετικότερα τις ελληνικές, τις ιταλικές, τις ιαπωνικές, τις ρωσικές και τις τράπεζες της Σιγκαπούρης.

* «Ουδέτερη θέση» συνιστά για τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα η Goldman Sachs, σημειώνοντας πως η εικόνα που έχει για τον κλάδο παραμένει σκοτεινή, παρότι το συστημικό ρίσκο έχει πλέον μετατραπεί σε ρίσκο επιμέρους μετοχών

* Η UBS βλέπει ορθολογικοποίηση των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από το 2012 και των ελληνικών από το 2013 - 2014. Aπό τον ευρωπαϊκό κλάδο, οι top επιλογές θεωρούνται η HSBC, η Lloyds, η SocGen, η Intesa και η Alpha Bank.

* Με εξαίρεση ελάχιστες (πέντε) ευρωπαϊκές τράπεζες, το αποτέλεσμα ενός «τεστ αντοχής» στον κλάδο στην Ευρώπη θα ήταν θετικό, εκτιμά η Deutsche Bank, επιλέγοντας τις μετοχές της ETE, της BNP Paribas και της Santander ως τραπεζών που κερδίζουν μερίδια αγοράς και της UBS, της Dexia και της Lloyds ως εκείνων που θεωρούνται «στόρι αναδιάρθρωσης».

* Αναδημοσίευση από το 587ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 19-23 Ιουνίου 2009.

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες για τις αποδόσεις των τραπεζών ανά χώρα το 2009 και τις συστάσεις και τιμές στόχους για τις μετοχές των τράπεζών της ευρωζώνης, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v