Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Αντιστροφή τάσης στη Σοφοκλέους

Για το κοντινό μέλλον, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δυνατότητα της στήριξης των 2.120 – 2.090μ να απορροφήσει την προσφορά τίτλων, σημειώνει η Εμπορική. Η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στς 1.950μ.

Εμπορική: Αντιστροφή τάσης στη Σοφοκλέους
Για το κοντινό μέλλον, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δυνατότητα της στήριξης των 2.120 – 2.090μ να απορροφήσει την προσφορά τίτλων, σημειώνει η Εμπορική στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση. 

Η επόμενη ισχυρή στήριξη, τονίζει η τράπεζα, εντοπίζεται στς 1.950μ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) διέσπασε την καθοριστική στήριξη των 2.350μ, διαμορφώνοντας πλέον - βραχυπρόθεσμα - πτωτική τάση. Η διάσπαση συνοδεύτηκε από αυξημένους όγκους συναλλαγών, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης του Γενικού δείκτη σε ορίζοντα μερικών εβδομάδων. 

Στη παρούσα φάση η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στις 2.144μ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η τράπεζα επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή των 2.120μ εντοπίζεται αξιόλογη περιοχή στήριξης, ικανή να δώσει μια βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση. Όμως ακόμη και να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη, πολύ δύσκολα ο ΓΔ θα ξεπεράσει στο άμεσο μέλλον τις 2.280μ και πολύ περισσότερο τις 2.315μ, καθώς οι ανοδικές αντιδράσεις θα αντιμετωπίζονται ως ευκαιρίες ρευστοποιήσεων. 

Αν θεωρήσουμε την τελευταία υποχώρηση των τιμών ως διορθωτική κίνηση του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 1.457μ (9/3/09) στις 2.431μ (2/6/09), τότε τα συνηθέστερα ποσοστά διόρθωσης 33% και 50% προσδιορίζονται στις 2.110μ και 1945μ. Στα επίπεδα αυτά υπάρχουν και αξιόλογες στηρίξεις. Αν λάβουμε υπόψη την εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών τις τελευταίες συνεδριάσεις, τότε η παραμονή υψηλότερα των 2.110μ συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες από το σενάριο σταδιακής επέκτασης της υποχώρησης προς την επόμενη στήριξη των 1.945μ. 

Μεσοπρόθεσμα (6 μήνες) η συνολική τεχνική εικόνα δίνει λιγοστές πιθανότητες υποχώρησης προς τα χαμηλά έτους στις 1.457μ, δίνοντας ως επικρατέστερο σενάριο μια παλινδρόμηση μεταξύ 2.400μ και 1.950μ και στη συνέχεια νέα προσπάθεια υπέρβασης των 2.450μ. 

Τεχνικοί δείκτες: ο Macd διατηρεί το σήμα εξόδου αλλά παραμένει σε θετικά επίπεδα. Ο Momentum (14ημ) είναι πλέον αρνητικός και ο RSI (14ημ) διατηρείται σε ουδέτερα επίπεδα, κινούμενος πτωτικά. Θεωρούμε δύσκολο να σημειωθεί το χαμηλότερο σημείο της πτωτικής διορθωτικής κίνησης του ΓΔ χωρίς ο RSI να έχει προσεγγίσει υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Πάντως ο Γδ διατηρείται ακόμη υψηλότερα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, που για πολλούς θεωρείται μια αξιόπιστη ένδειξη μεταστροφής της μακροπρόθεσμης τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v