Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Εναλλακτική Αγορά αντεπιτίθεται...

Καλύτερο είναι το περιβάλλον που διαμορφώνεται για το μέλλον του θεσμού της Εναλλακτικής Αγοράς. Ψήνονται αυξήσεις κεφαλαίου. Το ζήτημα της διασποράς, τα σχέδια και οι επόμενες κινήσεις των εταιριών.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: Η Εναλλακτική Αγορά αντεπιτίθεται...
Θεωρητικά τουλάχιστον δεν θα είχαν και πολλούς λόγους για να είναι ευχαριστημένες οι εισηγμένες εταιρείες της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α.) από τη μέχρι τώρα πορεία τους στο Χ.Α. γιατί:

1) Οι περισσότερες από αυτές ούτε καν άντλησαν κεφάλαια κατά την είσοδό τους (λόγω του δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος εισήλθαν μέσω προϋπάρχουσας διασποράς).
2) Η μέχρι τώρα εμπορευσιμότητα των μετοχών αυτών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των παλαιών μετόχων να διατηρούνται γύρω στο 90%.
3) Η ένταξή τους στην ΕΝ.Α. οδηγεί σε κάποιες δαπάνες: μειωμένες μεν σε σύγκριση με αυτές της κύριας αγοράς, αλλά... δαπάνες.

Παρ’ όλα αυτά, οι διοικήσεις των εταιρειών δεν φαίνεται να έχουν παράπονο. Βασικός μέτοχος εισηγμένης δήλωσε: «Η είσοδος στην ΕΝ.Α. μας έχει ήδη ωφελήσει σημαντικά. Αποτελεί σημαντικό βοήθημα όταν προσπαθούμε να επεκταθούμε στο εξωτερικό το ότι είμαστε εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο, έστω και στην Εναλλακτική Αγορά. Επιπλέον, είναι μια καλή διαφήμιση και στο εσωτερικό, ενώ τέλος δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι μέσα από την ένταξή μας αυτή μάθαμε να διοικούμε πιο προσεκτικά, να τηρούμε περισσότερο τις διαδικασίες και να ελέγχουμε πιο πολύ τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν».

Αλλάζει το κλίμα

Πέραν αυτών όμως, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα καλύτερο περιβάλλον για το μέλλον του θεσμού. Πρώτα απ’ όλα, η βελτίωση του γενικότερου χρηματιστηριακού κλίματος έχει ανεβάσει τις τιμές των μετοχών στην κύρια αγορά και κάποιοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο, μήπως θα έπρεπε να αρχίσουν να σκέφτονται και την ΕΝ.Α.

Η χαμηλή βέβαια εμπορευσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κ. Εμμ. Δαμιανάκη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Κρητών Άρτος: «Το θέμα δεν βρίσκεται μόνο στην περιορισμένη διασπορά του 10% αλλά και στο γεγονός ότι οι κάτοχοι αυτών των μετοχών δεν πουλάνε. Είναι εργαζόμενοι, φίλοι της εταιρείας, προμηθευτές της κ.λπ. Τη γνωρίζουν καλά και δεν τοποθετήθηκαν για ένα γρήγορο κέρδος. Απλώς αγοράζουν τις μετοχές και μετά τις κλειδώνουν στο μπαούλο».

«Χαλαρώνει» το θεσμικό πλαίσιο

Ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα των μετοχών της ΕΝ.Α. ήταν και η επιστολή που είχε αποστείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να υποβάλλουν σε «τεστ καταλληλότητας - συμβατότητας» όσους πελάτες ζητούσαν να αγοράσουν μετοχές της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ωστόσο, από τον προηγούμενο μήνα η συγκεκριμένη διάταξη έχει ανακληθεί καθώς θεωρήθηκε ότι κατά την άνω των δώδεκα μηνών λειτουργία της Εναλλακτικής Αγοράς οι επενδυτές έχουν ενημερωθεί επαρκώς γι’ αυτήν. Επιπλέον, επιτράπηκε στα αμοιβαία κεφάλαια να μπορούν να συμπεριλαμβάνουν στα χαρτοφυλάκιά τους και μετοχές της ΕΝ.Α.

«Ψήνονται» αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Το θέμα της εμπορευσιμότητας και της περιορισμένης διασποράς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων εταιρειών της ΕΝ.Α. Ήδη, προς την κατεύθυνση αυτήν κινούνται δύο τουλάχιστον εισηγμένες, η Envitec (μετά και τα κέρδη ύψους 11 εκατ. ευρώ που εμφάνισε πέρυσι) και η Performance (θα ζητήσει γύρω στα 2 εκατ. ευρώ), καθώς όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Δημήτρης Παπαντωνίου, «η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση θα βοηθήσει παράλληλα να αυξήσουμε τους πελάτες μας, να επεκταθούμε στο εξωτερικό και να διεκδικήσουμε έργα από το Δημόσιο».

Ο κ. Δαμιανάκης της Κρητών Άρτος τόνισε: «Θα θέλαμε να προχωρήσουμε σε αύξηση κεφαλαίου για να εισέλθουν και νέοι επενδυτές, αλλά όχι σύντομα. Θα πρέπει να περάσει πρώτα ένα χρονικό διάστημα 1 - 2 ετών προκειμένου να πείσουμε το ευρύ επενδυτικό κοινό ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα στο μέλλον». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net, κ. Γιάννης Μίχος, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση στην εταιρεία μας, ωστόσο αλήθεια είναι πως στον χώρο της πληροφορικής θα πρέπει κάποιος να επενδύει συνεχώς για να συνεχίσει να απολαμβάνει και στο μέλλον υψηλά περιθώρια κέρδους».

Οι εισηγμένες του χρηματοοικονομικού κλάδου

Σχετικά με τη Euroxx ο πρόεδρός της, κ. Τζουζέπε Τζιάνο, δήλωσε: «Το θετικό με τη Euroxx είναι ότι σημειώσαμε κερδοφόρο αποτέλεσμα ακόμη και μέσα στο πολύ δύσκολο 2008. Και το ευχάριστο για τις εταιρείες του κλάδου είναι ότι από τη στιγμή που καλύψουν το λειτουργικό τους κόστος η πορεία των κερδών τους μπορεί να αυξηθεί εκθετικά σε περίπτωση καλύτερης αγοράς που θα βελτιώσει τον όγκο των εργασιών». Ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο στη διεύρυνση των προσφερόμενων προϊόντων της εταιρείας του (θα αποδώσουν περισσότερο με την τόνωση της αγοράς) όσο και στον γενικότερο στόχο για επέκταση της παρουσίας στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ, κ. Φαίδων Ταμβακάκης, επισημαίνει ότι παρά τις έντονες δυσκολίες της αγοράς τα κεφάλαια προς διαχείριση της εταιρείας του έχουν δεκαπλασιαστεί κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, καθώς από 77 εκατ. έχουν εκτιναχτεί στα 743 εκατ. ευρώ (31/5/2009). Επιπλέον, αναφέρεται στις διακρίσεις που έχουν λάβει τα αμοιβαία κεφάλαια του ομίλου από τον οίκο Morningstar, ενώ για το 2008 σημείωσε ότι το 84,2% του ενεργητικού των Α/Κ της Alpha Trust είχε καλύτερη πορεία από τον μέσο όρο της κατηγορίας στην οποία ανήκουν.

Για την εταιρεία επενδύσεων Ανδρομέδα ανέφερε το +7,6% που έχει σημειώσει από τις 31/7/2000 έως σήμερα, όταν κατά την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 41,6%.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα φετινά αποτελέσματα, ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε ότι δεν θα επιβαρυνθούν με έκτακτα έξοδα ύψους 800 χιλ. ευρώ όπως το 2008.

* Αναδημοσίευση από το 587ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 19-23 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v