Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ρέει τώρα το "έξυπνο χρήμα"

Τι προτείνουν τώρα στους πελάτες τους οι private bankers. Οι συστάσεις τους για Χ.Α., διεθνείς αγορές, ομόλογα. Τα αμυντικά χαρτιά, η μείωση έκθεσης σε τράπεζες και τα inflation bonds.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Πού ρέει τώρα το έξυπνο χρήμα
 "Αμυντικά" χαρτιά στην Ελλάδα, τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές διεθνώς καθώς και αύξηση τοποθετήσεων σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα συνιστούν  τώρα στους πελάτες τους οι private bankers.

Σε δραστική αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των πελατών τους προχώρησαν κατά το τελευταίο τρίμηνο τα τμήματα private banking των εγχώριων τραπεζών, αυξάνοντας τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές και σε ομόλογα με αντίστοιχη μείωση των προθεσμιακών καταθέσεων.

Με τα επιτόκια να αποκλιμακώνονται, οι τελευταίες χρυσοτόκες προθεσμιακές καταθέσεις έληξαν το αργότερο στο τέλος Μαΐου. Η ρευστότητα που απελευθερώθηκε από τις προθεσμιακές καταθέσεις στράφηκε από τους private bankers σε μετοχές και σε ομόλογα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μεταστροφή σε μετοχές έγινε έμμεσα. Τα τμήματα private banking επαναλάνσαραν προγράμματα προθεσμιακών καταθέσεων συνδεδεμένα με την πορεία των αγορών.

Ο πελάτης για να πάρει καλύτερη απόδοση "στοιχηματίζει" μέρος του κεφαλαίου του στην πορεία των δεικτών (π.χ. S&P, DAX ή ακόμη και FTSE/ASE-20 στο Χ.Α.). Αυτά τα προγράμματα κατά το προηγούμενο τρίμηνο έφεραν ικανοποιητικές αποδόσεις, υπερκαλύπτοντας την πτώση των επιτοκίων.

Η άμεση έκθεση σε μετοχές, πάντως, παρέμεινε χαμηλή σε σχέση με τους μέσους όρους της προηγούμενης πενταετίας. Τον τελευταίο μάλιστα μήνα τμήματα private banking μεγάλων εγχώριων τραπεζών έχουν συστήσει στους πελάτες τους αναδιάρθρωση του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου.

Στο μέτωπο των διεθνών μετοχικών τοποθετήσεων οι αναδυόμενες αγορές και δη αυτές που παράγουν commodities (Βραζιλία) ή εμφανίζουν ανθεκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης (Κίνα) παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων. Μικρή μεταστροφή διαπιστώνεται προς τις ανεπτυγμένες αγορές με προτίμηση σε μετοχές εταιριών με ισχυρούς ισολογισμούς.

Προτείνουν αμυντικά χαρτιά για Χ.Α.

Αντίστοιχα, για την Ελλάδα οι private bankers έχουν συστήσει ήδη από τα τέλη Μαΐου μείωση της έκθεσης σε τραπεζικές μετοχές και στροφή προς τίτλους με αμυντικά χαρακτηριστικά. Οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΕΕΚ, ΜΟΗ και δευτερευόντως μερικοί της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Υγεία περιλαμβάνονται στις επιλογές τους.

Έντονες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται σε σχέση με τον τίτλο της ΔΕΗ, καθώς η άνοδος του πετρελαίου και το πρόγραμμα προσλήψεων που ανακοίνωσε η διοίκησή της οδήγησαν μέρος της εγχώριας αγοράς σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για τη φετινή κερδοφορία και της άτυπης τιμής-στόχου για τη μετοχή.

To προηγούμενο τρίμηνο, τα μετοχικά χαρτοφυλάκια εσωτερικού των μεγάλων ιδιωτών ήταν τοποθετημένα κατά κύριο λόγο σε τραπεζικές μετοχές, ενώ σταδιακά, μέρος των κερδών που ενέγραψαν, επεκτάθηκε σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το ενδιαφέρον για τα Mid Caps θα επανέλθει εφόσον οι αγορές εισέλθουν σε περίοδο συσσώρευσης, εκτιμούν στελέχη τμημάτων asset management μεγάλων τραπεζών.


Στροφή σε inflation bonds

Στο ομολογιακό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η στροφή προς ομόλογα συνδεδεμένα με την πορεία του πληθωρισμού. Η παραμονή του πληθωρισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με ορατή μάλιστα την απειλή του αποπληθωρισμού, δημιουργεί σύμφωνα με τους private bankers ευκαιρίες για προστασία από την απειλή των πληθωριστικών πιέσεων.

Για τον λόγο αυτό στρέφουν τις τοποθετήσεις των πελατών τους σε inflation bonds, τα οποία σε περίπτωση απότομης μετάβασης από τον αποπληθωρισμό σε πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα δώσουν πολύ μεγάλες αποδόσεις.

Σε μια περίοδο όπου οι κυβερνήσεις, λόγω των ζημιών που αναλαμβάνουν για να στηρίξουν τις οικονομίες, δανείζονται όλο και περισσότερα κεφάλαια η εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων θα εκτοξεύσει τα yields.

Τέλος, η αύξηση της διάθεσης κινδύνου οδήγησε σε ενίσχυση των θέσεων σε εταιρικά ομόλογα με έκθεση σε εκδόσεις υψηλότερης απόδοσης και αναλαμβανόμενου κινδύνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v