Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Δηλώσεις για Short Selling & EXAE

Short Selling με όρους και συγκεκριμένο πλαίσιο ζητά ο κ. Καραμούζης της Eurobank, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ανάγκη νέας στρατηγικής για την ΕΧΑΕ. Κινήσεις ενίσχυσης του τομέα κεφαλαιαγορών από τον όμιλο.

Καραμούζης: Δηλώσεις για Short Selling & EXAE
Χρειάζεται προσοχή σε ότι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις των ανοικτών πωλήσεων (short selling), σε μια αγορά ρηχή όπως η ελληνική, ανέφερε σήμερα σε συνάντηση του με τους δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Ν. Καραμούζης.

Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται νέα στρατηγική για τη διασφάλιση του μέλλοντος της ΕΧΑΕ, κι ότι η Eurobank την αντιμετωπίζει όχι ως «μετοχή» αλλά ως θεσμό εξαιρετικά χρήσιμο για την οικονομία γι αυτό και διατηρεί ποσοστό άνω του 5%.

Ελπίζει δε ότι και οι άλλες ελληνικές τράπεζες- μέτοχοι της ΕΧΑΕ θα την αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να χαραχθεί σύντομα μια νέα στρατηγική για το μέλλον της, που ταυτίζεται με το μέλλον της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα για το short selling ανέφερε ότι ορισμένοι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν σοβαρή υποτιμητική κερδοσκοπία καθώς δεν υπάρχουν ικανά αντίβαρα σε τέτοιου είδους κινήσεις, λόγω της αποδυνάμωσης των εγχώριων θεσμικών και των Ταμείων.

Διευκρίνησε δε ότι δεν είναι αντίθετος συνολικά με την πρακτική των ανοικτών πωλήσεων αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο που να προφυλάσσει από φαινόμενα κατάχρησης της αγοράς.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα κρίση, ανέφερε ότι σίγουρα υπάρχει βελτίωση αλλά είναι πολύ νωρίς για να προδιαγράψει κάποιος τις μελλοντικές εξελίξεις. Ωστόσο ο όμιλος προχωρά στην ενοποίηση των λειτουργιών του στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται και ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό του προκειμένου να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του αλλά και να αυξήσει τις δυνατότητες διαχείρισης κινδύνου.

Ο όμιλος της EFG εκτυλίσει σειρά πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, είτε αυτές αφορούν το treasury , είτε το private baniking είτε τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και το corporate και project financing, κάνοντας χρήση εξειδικευμένων ομάδων και υψηλής τεχνολογίας.

Ειδικά στον τομέα του private banking έχουν συναφθεί συμφωνίες με πολλούς μεγάλους ξένους οίκους, προκειμένου να διατίθενται τα προϊόντα τους από τον όμιλο στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται (ενδεικτικά αναφέρεται ην διάθεση περίπου 1200 διεθνών αμοιβαίων κεφαλαίων).

Επίσης προωθείται η υλοποίηση μιας σειράς από διαδικτυακές πλατφόρμες που θα εξυπηρετούν το δίκτυο πελατών είτε πρόκειται για χρηματιστηριακές συναλλαγές σε διάφορα διεθνή χρηματιστήρια, είτε για δημιουργία και αποτίμηση σύνθετων δομημένων (structured) προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v