Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Άθικτοι οι καταλύτες στα κέρδη, λέει η Citi

Στην υποαπόδοση του τίτλου της ΔΕΗ κατά 10% τον τελευταίο μήνα έναντι του κλάδου επικεντρώνεται έκθεση της Citi στις 22/6, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή-στόχο στα 25 ευρώ.

ΔΕΗ: Άθικτοι οι καταλύτες στα κέρδη, λέει η Citi
Στην υποαπόδοση του τίτλου της ΔΕΗ κατά 10% τον τελευταίο μήνα έναντι του κλάδου επικεντρώνεται έκθεση της Citi στις 22/6, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή-στόχο στα 25 ευρώ. 

Όπως εκτιμά, η υποαπόδοση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι βασικοί παράγοντες στους οποίους στηρίζεται η κερδοφορία της ΔΕΗ κινούνται μη ευνοϊκά για την επιχείρηση. Ωστόσο, εξηγεί ότι αυτό δεν συμβαίνει. Ειδικότερα:

Κόστη καυσίμων: Η Citi σημειώνει ότι αν και αυξημένη, η μέση τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται στο β' τρίμηνο χαμηλότερα από τα αντίστοιχα τρίμηνα της περιόδου 2006-8, ενώ διαμορφώνεται και χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν όταν η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση των τιμολογίων. Δεδομένου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου "ακολουθούν" τις τιμές του πετρελαίου με χρονική απόκλιση 6 μηνών, τα κέρδη 2009 της ΔΕΗ φαίνονται εξασφαλισμένα. 

Τιμές εισαγωγών-εξαγωγών ενέργειας: Η οριακή τιμή του συστήματος στο β' τρίμηνο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 42 ευρώ/MWh, τα χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Με τα υδάτινα αποθέματα να παραμένουν ισχυρά και τη ζήτηση να υποχωρεί, η Citi εκτιμά ότι οι τιμές αυτές θα παραμείνουν κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελλάδα αυξάνονται, δείχνοντας ότι τα καθαρά κόστη εισαγωγών μπορούν να βελτιωθούν. Ως εκ τούτου, η Citi συνεχίζει να βλέπει περιθώριο ανόδου των κερδών από αυτή την μεταβλητή. 

Εργατικό κόστος: Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για 2.300 νέες θέσεις το 2009-10 θα οδηγήσει σε 4.600 προσλήψεις έως το Δεκέμβριο του 2012. Με βάση τα στοιχεία από το συνδικάτο, κατά την ίδια περίοδο αναμένεται η συνταξιοδότηση περίπου 5.000 εργαζομένων. Ωε εκ τούτου, η επίπτωση αναμένεται να είναι μικρότερη του 3% στα EBITDA του 2012 και καμία επίπτωση στα EBITDA της περιόδου 2009-10.   

Οι εξελίξεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο 

Εξάλλου, η Citi σε ξεχωριστή της έκθεση με ημερομηνία 24 Ιουνίου, σχολιάζει την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day περί αλλαγών στο ενεργειακό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έκανε πρόσφατα δεκτές τις αιτιάσεις της ΔΕΗ για επιμερισμό του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, καθώς και της χρήσης του δικτύου και του συστήματος, και στα τιμολόγια ηλεκτρισμού που θα προσφέρουν οι ιδιώτες προμηθευτές

Κατά τον οίκο, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ προσπαθούν να επωφεληθούν από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο με αρκετά κενά, μειώνοντας τεχνητά το κόστος για να κερδίσουν πελάτες με ελκυστικό προφίλ. Η σημασία της εξέλιξης αυτής, επισημαίνεται στην έκθεση, έγκειται στο ότι η ΔΕΗ θα κατορθώσει να ανακτήσει μέρος των 10-20 εκατ. ευρώ που έχασε από τον ανταγωνισμό.

Ο οίκος στέκεται ακόμη και στο θέμα του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης και της ίδιας ΔΕΗ θέλουν να δουν αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά. Ωστόσο, κατά τον οίκο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω περαιτέρω ορθολογικοποίησης των τιμολογίων.

Η τιμή στόχος διατηρείται στα 25 ευρώ και η σύσταση σε “Buy”. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v