Ποιοι "σορτάρουν" πάλι την αγορά

Γιατί οι ξένοι παραμένουν long σε ΕΤΕ και σορτάρουν τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Τα πονταρίσματα σε ΕΤΕ, Alpha Bank και EFG Eurobank. Η Goldman Sachs και το «σίγουρο» trade μέχρι το… short squeeze.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ποιοι σορτάρουν πάλι την αγορά
Πτωτικά συνεχίζουν να παίζουν την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορές οι μεγάλοι ξένοι brokers καθώς ούτε χθες με εξαίρεση κάποιες μικρές αγορές στον τίτλο της Alpha Bank εκδηλώθηκαν ουσιαστικές αγορές για κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης.

Βάσει των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ ξένοι, κυρίως, και δευτερευόντως εγχώριοι παίκτες έχουν δανειστεί μέχρι και τις 22/6 περί τα 4,8 εκατομμύρια μετοχές Εθνικής, περί τα 3,3 εκατομμύρια μετοχές Alpha Bank και 1,75 εκατομμύρια μετοχές EFG Eurobank.

Ο πραγματικός δανεισμός τίτλων αν συνυπολογισθεί και η πρακτική του omnibus account (δανεισμός τίτλων από θεματοφύλακες που γίνεται από παίκτες του εξωτερικού και δεν δηλώνεται στην ΕΤΕΣΕΠ) είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Και ενώ οι υψηλότερες δανεισμένες μετοχές είναι στην Εθνική βάσει των εκτιμήσεων μεγάλων εγχώριων ΑΧΕ οι μεγαλύτερες short θέσεις έχουν ανοιχθεί στους τίτλους των EFG Eurobank και Alpha Bank. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις 1,75 εκατομμύρια μετοχές EFG Eurobank που έχουν δανειστεί οι ξένοι οι 1,65 εκατομμύρια χρησιμοποιούνται ήδη για short selling.

Στην Alpha Bank για θέσεις ανοικτών πωλήσεων έχουν χρησιμοποιηθεί περί τα 1,7 εκατομμύρια μετοχές από τα 3,3 εκατομμύρια, ενώ τις τελευταίες συνεδριάσεις αυξάνεται ο δανεισμός και τα short πονταρίσματα και στο Τ. Τ.

Στον αντίποδα στην Εθνική έχουν χρησιμοποιηθεί μόλις 500 χιλ μετοχές για short selling. Το play αυτή την στιγμή διεθνώς για το Χ. Α συμπυκνώνεται στο «long Εθνική Τράπεζα και short τις υπόλοιπες – μεγάλες- τράπεζες». Τακτική που σχετίζεται άμεσα με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και δείχνει να αποτελεί το πιο σίγουρο trade των τελευταίων ημερών.

Οι ξένοι προτιμούν στην συγκυρία σύμφωνα με τον επικεφαλής τμήματος asset management εγχώριας τράπεζας να διακρατούν τους τίτλους Εθνικής που έχουν δανειστεί, ενώ αντίθετα σορτάρουν κυρίως EFG Eurobank και ακολούθως Alpha Bank. Οι δανεισμένες θέσεις στην ΕΤΕ θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν κόψει το δικαίωμα της αύξησης και τότε θα κλείσει το αρμπιτράζ μεταξύ ΕΤΕ και υπόλοιπων δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων.

---Πρωταγωνιστής στο σορτάρισμα η Goldman Sachs

Πρωταγωνιστής στον μεγάλο σορτάρισμα των εγχώριων τραπεζικών τίτλων είναι σύμφωνα με χρηματιστές, και στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, η Goldman Sachs. Ο ξένος broker έχει προχωρήσει για λογαριασμό μεγάλων πελατών του σε άνοιγμα σημαντικών short θέσεων επί ελληνικών τραπεζικών τίτλων.

Η τακτική της Goldman Sachs αλλά και δευτερευόντως άλλων τραπεζών όπως η Credit Suisse, κά σχετίζεται με την εκτίμηση ότι ο Ιούλιος ενδέχεται να επιφυλάσσει έντονη διόρθωση στις μετοχικές αγορές διεθνώς. Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs αλλά και η Credit Suisse ήταν από τις πρώτες ξένες τράπεζες που βγήκαν ήδη από το Μάρτιο στην πλευρά των αγοραστών στο Χ.Α.

Το γεγονός δε ότι οι short θέσεις άνοιξαν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών παρέχουν στους σορτάκηδες ευχέρεια κινήσεων απέναντι στο μεγάλο τους φόβο που δεν είναι άλλος από ένα δυνατό ανοδικό rebound στις αγορές διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Goldman Sachs αγόρασε χθες μόλις 100 χιλ μετοχές Alpha Bank στην περιοχή των 7,80 ευρώ κλείνοντας short θέσεις με αξιόλογα δε κέρδη για τον πελάτη της.

Το δυνατό rebound αποτελεί και την ισχυρή προσδοκία των αγοραστών στο Χ. Α καθώς με τον όγκο των short πονταρισμάτων θα προκληθεί ισχυρό short squeeze.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v