Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Πώς τον επηρεάζουν τα νέα φορομέτρα

Μικτές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επίπτωση των νέων φορολογικών μέτρων στα έσοδα του ΟΠΑΠ, με μερίδα αυτών να υποστηρίζει ότι μειώνεται η ευελιξία του οργανισμού έναντι του ανταγωνισμού.

ΟΠΑΠ: Πώς τον επηρεάζουν τα νέα φορομέτρα
Μικτές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επίπτωση των νέων φορολογικών μέτρων στα έσοδα του ΟΠΑΠ, με μερίδα αυτών να υποστηρίζει ότι μειώνεται η ευελιξία του οργανισμού έναντι του ανταγωνισμού.

Αμελητέα επιρροή στο δημοφιλές των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ θα έχουν κατά τη Eurobank Securities οι νέοι φόροι. Η χρηματιστηριακή δεν βλέπει κανέναν λόγο για οποιαδήποτε αλλαγή των εκτιμήσεών της σε αυτό το στάδιο και διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τον οργανισμό.

Διαφορετική άποψη έχει η Alpha Finance, που θεωρεί ότι η εξέλιξη είναι αρνητική για τον ΟΠΑΠ, αφού τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να αποθαρρύνουν τους παίκτες να στοιχηματίσουν στα πρακτορεία του οργανισμού. Ο ΟΠΑΠ ήδη αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τον ηλεκτρονικό τζόγο (που τις περισσότερες φορές δεν υπόκειται σε φορολογία) και τα νέα μέτρα θα του αφήσουν λιγότερο χώρο για να προσφέρει περισσότερο ελκυστικές αποδόσεις.

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 22 από 25 ευρώ δίνει η Proton σε έκθεσή της για τον οργανισμό, ενώ υποβαθμίζει και τη σύσταση σε "neutral" από "outperform" λόγω των νέων φορολογικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η εξέλιξη είναι ξεκάθαρα αρνητική για τον ΟΠΑΠ, σημειώνει η χρηματιστηριακή, επικεντρωνόμενη στην αρνητική επίδραση σε ΚΙΝΟ και Πάμε Στοίχημα. Ώς εκ τούτου, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του ΟΠΑΠ κατά 3,9% και 10,3% για το 2009 και 2010 αντίστοιχα.

Η Εθνική-Π&Κ εκτιμά ότι το μέτρο θα έχει αρνητική επίδραση στια δαπάνες των παικτών, με την ανησυχία της να αφορά κυρίως τα παιχνίδια ΚΙΝΟ και Πάμε Στοίχημα, καθώς το πρώτο βασίζεται στην ανακύκλωση των κερδών και το δεύτερο θα δεχτεί πλήγμα και από τον αυξημένο ανταγωνισμό από το internet, όπου δεν υφίστανται θέματα φορολόγησης.

Αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσει την επίδραση, εκτιμά ότι η επιβάρυνση στα έσοδα και τα καθαρά κέρδη του οργανισμού θα είναι της τάξεως του 2-5% σε ετήσια βάση.

Με πρόχειρους υπολογισμούς η χρηματιστηριακή υπολογίζει ότι οι αποδόσεις στο Στοίχημα θα μειωθούν κατά περίπου 5% - 6% (η Alpha Finance υπολογίζει ότι το 2009 θα είναι στο 69%), ενώ οι ηλεκτρονικοί ανταγωνιστές του οργανισμού προσφέρουν αποδόσεις που ξεπερνούν το 80%.

Μικρή επιρροή, που δεν θα επηρεάσει την όρεξη των παικτών για δαπάνες στοιχηματισμού, προβλέπει από την πλευρά της η HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v