Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Θετικό το deal με BP, λένε οι αναλυτές

Η συμφωνία των Ελληνικών Πετρελαίων με την BP για το εν Ελλάδι δίκτυο πρατηρίων της διπλασιάζει σχεδόν το μερίδιο αγοράς των ΕΛΠΕ, ενώ και το τίμημα φαίνεται λογικό τονίζουν οι εγχώριες χρηματιστηριακές.

ΕΛΠΕ: Θετικό το deal με BP, λένε οι αναλυτές
Η συμφωνία των Ελληνικών Πετρελαίων με την BP για το εν Ελλάδι δίκτυο πρατηρίων της διπλασιάζει σχεδόν το μερίδιο αγοράς των ΕΛΠΕ, ενώ και το τίμημα φαίνεται λογικό, τονίζουν οι εγχώριες χρηματιστηριακές.

Η Euroxx σε έκθεσή της δίνει νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 8,1 από 7,3 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "overweight".

Η χρηματιστηριακή είναι θετική για την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας την αύξηση στο μερίδιο αγοράς των ΕΛΠΕ στην Ελληνική αγορά καθώς και τις σημαντικές συνεργίες και οικονομίες κλίμακας που αναμένεται να προκύψουν.

Ωστόσο, διατηρεί σύσταση "equalweight" καθώς εκτιμά ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι ακόμη εκτεθειμένος σε αδύναμα περιθώρια διύλισης και ισνές συνθήκες στην αγορά.

Η Marfin Analysis επισημαίνει ότι το deal είναι κομβική εξέλιξη για τα ΕΛΠΕ, ενώ από πλευράς αποτίμησης το υποδηλούμενο EV/EBITDA ανέρχεται περίπου στο 7, που φαίνεται λογικό δεδομένων του μεγέθους της συμφωνίας και της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Όπως σημειώνει, πολλά από τα πρατήρια της ΒP βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες.

Η Proton επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή ενισχύει τη θέση των ΕΛΠΕ στην ελληνική αγορά λιανικής, διπλασιάζοντας το δίκτυο πρατηρίων. Με όρους Ρ/Ε το deal είναι λογικό, προσθέτει, ενώ τονίζει ότι το πρόστιμο ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού βαρύνει την ΒΡ και όχι τα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Η Alpha Finance υπογραμμίζει ότι τα ΕΛΠΕ ενισχύουν το μερίδιο αγοράς τους στην εγχώρια αγορά στο 31% από το 17% και αναμένεται να επωφεληθούν και από σημαντικές συνέργιες.  

Παράλληλα, η Alpha Finance τονίζει ότι το deal αυξάνει την πίεση προς τη Motor Oil αναφορικά με το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του δικτύου πρατηρίων της Shell. 

Έκπληξη χαρακτηρίζει την κίνηση η Εθνική - P&K επισημαίνοντας ότι τα ΕΛΠΕ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του δικτύου της Shell.

Αντίθετα, "όχι εντελώς έκπληκτη" δηλώνει η HSBC, η οποία στο πρωινό της report θεωρεί το καταβληθέν τίμημα ελκυστικό. Εξαιρουμένων όλων των υπολοίπων, εξηγεί η χρηματιστηριακή, το συνολικό τίμημα αναλύεται σε λόγο αξίας επιχείρησης/σταθμό στο 0,3 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι χαμηλότερο από το ποσό του 0,35 εκατ. ευρώ όπου υπολόγιζε η HSBC την αξία κάθε σταθμού της AVIN και από το ποσό του 0,5 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο για την ΕΚΟ.

Επιπλέον, η HBSC τονίζει ότι οι περισσότεροι σταθμοί της BP είναι σε εξαιρετικές τοποθεσίες με έκταση σημαντικά μεγαλύτερη του μέσου όρου των σταθμών στην Ελλάδα.

Συνολικά, η συμφωνία είναι θετική για την εταιρία και τη μετοχή επισημαίνει η χρηματιστηριακή και, αν και οι συνέργιες και οι οικονομίες κλίμακας μένει ακόμα να παρατηρηθούν και να αξιολογηθούν, ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν μία διοικητική ομάδα ικανή να υλοποιήσει τους στρατηγικούς τους στόχους. Τέλος, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τα νέα χαρακτηρίζονται αρνητικά για τη Motor Oil, η οποία θα πρέπει να κινηθεί ώστε να μη μείνει πίσω στο εγχώριο marketing. Η HSBC θυμίζει ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών για τη Shell λήγει στις 10 Ιουλίου. 

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ υποχωρεί σήμερα, Δευτέρα, κατά 1% στα 7,21 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v