Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Εθνική και το στοίχημα του Ιουλίου

Πάνω από 14 εκατομμύρια μετοχές ΕΤΕ έχουν δανειστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό οι επενδυτές. Οι αγορές από Merrill Lynch, η αποκοπή του δικαιώματος και οι προσδοκίες αρμπιτράζ ή short selling.

  • του Χρ. Κίτσιου
H Εθνική και το στοίχημα του Ιουλίου
Σε αγορά… ενός τίτλου τείνει να μετατραπεί το Χ.Α., μια και η έναρξη της ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση consensus για έναν πτωτικό Ιούλιο, διαμορφώνει στρατηγικές άμυνας που στηρίζονται όλο και περισσότερο στον τίτλο και στα δικαιώματα της Εθνικής.

Μετά το τέλος του β΄ τριμήνου και το window dressing, το ενδιαφέρον του συνόλου σχεδόν της αγοράς επανέρχεται στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας. Ο Ιούλιος, άλλωστε, ανήκει ολοκληρωτικά στην Εθνική καθώς με την έναρξή του αποκόπτεται το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση, η οποία θα διενεργηθεί εντός αυτού.

Η πορεία του τίτλου και των δικαιωμάτων της Εθνικής Τράπεζας θα καθορίσει, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές, και την πορεία του Χ.Α. τον Ιούλιο, είτε επιβεβαιωθούν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις περί διεθνούς διόρθωσης είτε όχι.

Μια απλή ματιά στα στοιχεία της αγοράς είναι αρκετή για να στοιχειοθετήσει την κεντρική θέση της Εθνικής στο σκηνικό του Ιουλίου. Οι ελληνικές τράπεζες σορτάρονται πολύ πιο έντονα σε σύγκριση με τις αυστριακές, οι σορτάκηδες όμως, παρότι έχουν δανειστεί πάνω από 14 εκατ. μετοχές της Εθνικής, αποφεύγουν προς το παρόν να ανοίξουν μεγάλες θέσεις ανοιχτών πωλήσεων στον τίτλο.

Η αύξηση της Εθνικής έχει ενεργοποιήσει μεγάλες αγορές από το εξωτερικό και προδιαθέτει για ισχυρή ζήτηση και για δικαιώματα. Ο φετινός Ιούλιος δείχνει να μοιάζει με το καλοκαίρι του 2006 και την προηγούμενη αύξηση της ΕΤΕ. Τότε ο τραπεζικός κλάδος ταλαιπωρήθηκε βραχυπρόθεσμα, για να ανακάμψει εν συνεχεία εντυπωσιακά μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές αποφάσεις στερούν από το Χ.Α. βασικές εναλλακτικές επιλογές.

Η απόφαση για προσλήψεις στη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια, έκοψε τον ενθουσιασμό για το μοναδικό turn around story του Χ.Α., ενώ δυσαρέσκεια και πωλήσεις στον ΟΠΑΠ προκάλεσε η απόφαση κατάργησης του αφορολόγητου για κέρδη από στοιχηματισμό. Την ίδια στιγμή, ο τίτλος του ΟΤΕ παραμένει καθηλωμένος, αδυνατώντας να ακολουθήσει και τις μικρές ανοδικές κινήσεις που δίνει ο κλάδος πανευρωπαϊκά

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της αύξησης εκτιμάται από χρηματιστές ότι θα αυξήσει τον τζίρο στην ΕΤΕ. Ο τεράστιος όγκος των δανεισμένων τίτλων, σε συνδυασμό με τις μεθοδικές μεγάλες αγορές από τη Merrill Lynch, προδιαθέτει για διενέργεια υψηλών όγκων σε δικαιώματα και μετοχές.


Υψηλός δανεισμός στην ΕΤΕ και σορτάρισμα στις άλλες τράπεζες 

Οι short θέσεις στην Εθνική αντιστοιχούσαν σε 400 χιλ. μετοχές, ενώ οι δανεισμένες μετοχές, βάσει της ΕΤΕΣΕΠ, ανέρχονταν στα 5,5 εκατομμύρια μετοχές. Ο δανεισμός μετοχών της Εθνικής έχει σπάσει τα κοντέρ καθώς μέσω OTC συναλλαγών εκτιμάται ότι έχουν δανειστεί και επιπλέον 8,8 εκατ. μετοχές.

Οι μεγάλες και μεθοδικές αγορές μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες από τη Merrill Lynch, για λογαριασμό πελάτη ή πελατών της, συνέβαλε ώστε να παραμείνει μικρός ο δηλωμένος αριθμός short θέσεων στον τίτλο, σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Στον αντίποδα, η εβδομάδα ξεκίνησε με μεγάλες short θέσεις στους τίτλους της EFG Eurobank και της Alpha Bank. Στον τίτλο της EFG Eurobank υπήρχαν τη Δευτέρα, βάσει των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ, 3,7 εκατ. δανεισμένες μετοχές εκ των οποίων οι 3,2 εκατ. είχαν σορταριστεί. Οι δανεισμένες μετοχές μέσω OTC συναλλαγών επί του τίτλου υπολογίζονται στα 4 εκατ. μετοχές.

Αντίστοιχα, στην Alpha Bank από την 1η Ιουνίου οι επενδυτές είχαν δανειστεί βάσει των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ 3,7 εκατ. μετοχές και είχαν σορτάρει 2,28 εκατ. μετοχές. Οι δανεισμένες θέσεις μέσω OTC συναλλαγών εκτιμάται ότι ανέρχονταν ως και την περασμένη Παρασκευή στα 2,5 εκατομμύρια μετοχές.

Σορταρισμένοι παραμένουν και οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου (2,6 εκατ. μετοχές), της Τράπεζας Πειραιώς (1,1 εκατ. μετοχές) και του Τ.Τ. (1 εκατ. μετοχές) Στην Κύπρου μάλιστα οι δανεισμένες θέσεις μέσω OTC συναλλαγών εκτιμάται ότι έχουν φτάσει στα 5,4 εκατ. μετοχές, ενώ στην Πειραιώς περιορίζονται στα 2,1 εκατ. μετοχές και στο Τ.Τ. σε περίπου 700 χιλάδες. Μεγάλος δανεισμός τίτλων μέσω OTC παρατηρείται και στον τίτλο της MIG (2,2 εκατ. μετοχές).

Τι θα γίνει στην ΕΤΕ μετά την αποκοπή του δικαιώματος

Οι παίκτες μέχρι και το τέλος του Ιουνίου παρέμειναν όπως έχει καταγράψει το Euro2day "long Eθνική και short τις υπόλοιπες τράπεζες". Θα αλλάξει κάτι με την αποκοπή του δικαιώματος στην ΕΤΕ; Και γιατί οι παίκτες έχουν δανειστεί τόσο μεγάλες θέσεις χωρίς προς το παρόν να σορτάρουν τη μετοχή;

Σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εγχώριας χρηματιστηριακής εταιρίας, οι ξένοι "σκουπίζουν" τις μετοχές που υπάρχουν προς δανεισμό προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα αρμπιτράζ όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της αύξησης αλλά και την ευχέρεια σορταρίσματος στην περίπτωση που ο Ιούλιος εξελιχθεί σε έντονα διορθωτικό μήνα.

Μέρος των δανεισμένων τίτλων της Εθνικής οφείλεται, σύμφωνα με πολύπειρο στέλεχος της αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων, σε "αμυντική" τακτική. Ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείζονται μετοχές της Εθνικής προκειμένου να απορροφήσουν προσφορά και να διατηρήσουν "αλμυρό" το επιτόκιο δανεισμού. Αυτή η τακτική έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών και τώρα δείχνει να επιτελείται με πληρέστερο τρόπο.  

Οι μικρές προς το παρόν short θέσεις επί του τίτλου της Εθνικής περιορίζουν τη ζήτηση για αγορά δικαιωμάτων που θα προκύψει προκειμένου να επιστραφούν τα δικαιώματα στους δανειστές των μετοχών. Για όσες μετοχές είναι απλώς δανεισμένες αλλά δεν έχουν πουληθεί ανοιχτά, το δικαίωμα όταν αποκοπεί επιστρέφεται στην ΕΤΕΣΕΠ και αυτή με τη σειρά της το αποδίδει στους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v