Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Επαρκούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Ιουλίου, όπου αναφέρει την προτίμησή της στην Alpha Bank.

UBS: Επαρκούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών
Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Ιουλίου, όπου αναφέρει την προτίμησή της στην Alpha Bank.

Πρέπει να αναφερθεί πως με διευκρίνισή του στην πρώτη σελίδα της έκθεσης ο οίκος αναφέρεται στην απαγόρευσή του να δημοσιοποιήσει αναλύσεις για την Εθνική Τράπεζα για την οποία λειτουργεί ως σύμβουλος για την ΑΜΚ.

Ο οίκος αναφέρεται στο βέλτιστο ύψος κεφαλαίου, τονίζοντας ότι στις τρέχουσες συνθήκες η αγορά ενδιαφέρεται μάλλον για Tier Ι στο 7,5% και οι πρόσφατες εξελίξεις τον ανεβάζουν στο 8%. Εκτίμηση της UBS είναι πως μια ελληνική τράπεζα με Tier I στο 8% είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν αναμένονται σημαντικές απώλειες που θα διαβρώσουν το μετοχικό κεφάλαιο.

Κατά μέσο όρο το Tier I των ελληνικών τραπεζών είναι στο 7,3% -περίπου 50 μονάδες βάσης υψηλότερα των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών-, τονίζει η UBS, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές επισφάλειες και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς να προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Κατά την εκτίμηση της UBS, η πρόσφατη υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζών σχετίζεται με την "προεξόφληση" μεγαλύτερων αυξήσεων κεφαλαίου. Αυτές, αναφέρει ο οίκος, είναι πιθανές στους επόμενους 12 - 18 μήνες, καθώς οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό αλλά και να αντικαταστήσουν τα κρατικά κεφάλαια.

Κατά την εκτίμηση της UBS, η Πειραιώς είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, ακολουθούμενη από τη Marfin. Ο οίκος κάνει ξεχωριστή αναφορά στις συνθήκες που βελτιώνονται, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια συγχωνεύσεων, εκτιμάται πως γι' αυτό είναι αρκετά νωρίς και δεν θα προσφέρει κάτι σε επίπεδο κεφαλαίου. Με αυτό το δεδομένο τα swaps στα Βαλκάνια θεωρούνται πιθανά, καθώς οι τράπεζες είναι ενδεχόμενο να επιδιώξουν να εστιάσουν σε συγκεκριμένες αγορές.

Η τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι στα 9,5 ευρώ ("buy"), για τη Eurobank στα 7,2 ευρώ ("neutral"), για την Πειραιώς 7,8 ευρώ ("neutral"), για τη Marfin 1,4 ευρώ ("sell") και για την Αγροτική στο 0,9 ευρώ ("sell").

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v