Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Φόβοι για ΑΜΚ και αποτιμήσεις

Ενσωματωμένες στις τιμές του ταμπλό είναι οι πιθανολογούμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, λέει η UBS. Πόσα κεφάλαια απαιτούνται για να πάει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 8%.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τράπεζες: Φόβοι για ΑΜΚ και αποτιμήσεις
Ενσωματωμένες στις τιμές του ταμπλό είναι οι πιθανολογούμενες αυξήσεις κεφαλαίου, λέει η UBS. Πόσα κεφάλαια απαιτούνται για να πάει ο δείκτης Tier-1 στο 8%.

Το σενάριο για πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να τρομάζει τους επενδυτές, καθώς σύμφωνα με εκτίμηση της UBS "η διάχυση έχει στον μεγαλύτερο βαθμό ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών, όπως άλλωστε μπορεί να φανεί στην υποαπόδοση των άλλων τραπεζών σε σύγκριση με την Εθνική Τράπεζα και τον δείκτη DJ Eurobanks από τη 17η Ιουνίου" (ημέρα ανακοίνωσης της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, από τις 17 Ιουνίου έως και το χθεσινό κλείσιμο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει κερδίσει 5,7%, όταν της ΑΤΕbank και της Πειραιώς σημείωσαν χαμηλότερα κέρδη (2% και 1,4% αντίστοιχα), ενώ αντίθετα οι τίτλοι της Eurobank και της Alpha Bank υποχρεώθηκαν σε απώλειες 1,9% και 7% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη UBS, από τις μεγάλες τράπεζες η Alpha είναι εκείνη που εμφανίζεται περισσότερο "ευαίσθητη" σε θέματα δείκτη Tier 1 και για τον λόγο αυτό η μετοχή της έχει πληγεί περισσότερο από τις άλλες. Ωστόσο, οι Ελβετοί θεωρούν ότι η Alpha αντιμετωπίζει τους μικρότερους δυνητικούς κινδύνους εξαιτίας της περιορισμένης της έκθεσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη (13%), του ισορροπημένου δανειακού της χαρτοφυλακίου κ.λπ. (άλλωστε, η UBS πρότεινε και την αγορά της μετοχής).

Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, αν θεωρητικά οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να αυξήσουν τον δείκτη Tier 1 στο 8%, θα χρειαζόταν να προχωρήσουν σε αντλήσεις κεφαλαίου:

- 289 εκατ. η Eurobank, ή 8% το της κεφαλαιοποίησής της (χρηματιστηριακή αξία).
- 700 εκατ. η Alpha Bank, ή το 23% της κεφαλαιοποίησής της.
- 74 εκατ. η Πειραιώς, ή το 3% της κεφαλαιοποίησής της.
- 79 εκατ. η Marfin Popular Bank, ή το 5% της κεφαλαιοποίησής της.
- 305 εκατ. η ΑΤΕbank, ή το 22% της κεφαλαιοποίησής της.

Πάντως, η UBS στην έκθεσή της επισήμανε την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και τοποθετεί τις αυξήσεις κεφαλαίου σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών από σήμερα.

Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, προς την ίδια περίπου κατεύθυνση, η Deutsche Bank σε έκθεση που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.


Πορεία μετοχών από τη 17η Ιουνίου 2009

Τράπεζα

6 Ιουλίου

17 Ιουνίου

Μεταβολή

Εθνική

17,2

16,27

5,7%

Eurobank

7,26

7,4

-1,9%

Alpha Bank

7,42

7,98

-7,0%

Πειραιώς

7,08

6,98

1,4%

ΑΤΕbank

1,52

1,49

2,0%


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v