Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι "παίζουν" τώρα οι μεγάλοι ξένοι

Το consensus προβλέπει πτωτικό Ιούλιο. Ποιοι ξένοι παίζουν το contrarian σενάριο. Η μείωση του volatility και οι κρίσιμοι παράγοντες για την πορεία των αγορών. Κυριαρχεί στο Χ.Α. η ΕΤΕ, δειλά πονταρίσματα σε mid caps.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τι παίζουν τώρα οι μεγάλοι ξένοι
Το consensus προβλέπει πτωτικό Ιούλιο. Οι περισσότεροι ξένοι οίκοι "παίζουν" κάτω τις αγορές και τα macro funds είναι στην πλειονότητά τους short σε μετοχές και με ρευστότητα.

Την ίδια, όμως, στιγμή το volatility μειώνεται, η πώληση calls διενεργείται με μικρό premium και τα δημοφιλή, το τελευταίο διάστημα, διεθνώς αμυντικά χαρτιά (μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα διυλιστήρια, οι φαρμακευτικές κ.ά.) δίνουν πενιχρές αποδόσεις.

Τα περισσότερα funds είναι υποεπενδεδυμένα σε μετοχές και οι αποδόσεις, μάλιστα, του εξαμήνου είναι μικρότερες των δεικτών αναφοράς.

Οι προϋποθέσεις, ως εκ τούτου, για ένα contrarian σενάριο υπάρχουν.

Τι θα κρίνει την πορεία των αγορών; Ποιες είναι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη β΄ τριμήνου; Σε ποιες εκπλήξεις προσβλέπουν οι "ταύροι";

Παρά την ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση απόψεων -για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες- μεταξύ των μεγάλων ξένων τραπεζών, όλες σχεδόν συμφωνούν στα εξής δύο στοιχεία:

Πρώτον, οι αγορές είδαν τα χαμηλά τους για τη φετινή χρονιά.

Δεύτερον, σε επίπεδο trading οι αγορές αυτή τη στιγμή δεν προσφέρονται για πονταρίσματα σε… μαύρο και κόκκινο. Όταν το volatility δώσει τάση, τότε τα πονταρίσματα είτε για άνοδο είτε για πτώση θα είναι βίαια.

Το consensus για κέρδη β΄ τριμήνου και οι κρυφές προσδοκίες

Η περίοδος δημοσίευσης των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου έχει ξεκινήσει στην Αμερική και το ενδιαφέρον των αγορών από τα μακροοικονομικά στοιχεία μεταστρέφεται στα μικροοικονομικά. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν πτώση της κερδοφορίας κατά 34% - 35%, σε σχέση με το περυσινό β΄ τρίμηνο.

Η πτώση αυτή είναι περίπου προεξοφλημένη αν συνυπολογιστεί ότι την 1η Απριλίου περίμεναν μείωση κατά 31%. Το ενδιαφέρον, ως εκ τούτου, θα είναι επικεντρωμένο στις προβλέψεις των εταιριών για τα κέρδη του 2009 και κυρίως του 2010. Και αυτό γιατί οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένουν διψήφια άνοδο κερδών για το 2010 (της τάξης του 25% στον S&P).

Από πού μπορεί να έρθει η έκπληξη; Από τα αποτελέσματα των τραπεζών, εξ ου και διαπιστώνεται κινητικότητα για εύρεση μετοχών αμερικανικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

"Αν τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών είναι δυνατά, τότε οι αγορές θα έχουν την αφορμή για να δώσουν ένα δυνατό rebound στα μέσα του Ιουλίου. Και "καύσιμα" υπάρχουν αρκετά καθώς τα περισσότερα funds είναι αυτή τη στιγμή ή short σε μετοχές ή υποεπενδεδυμένα ή και τα δύο ταυτόχρονα". Αυτό σημειώνει στέλεχος ξένης μεγάλης τράπεζας.

Ψηφίζουν διόρθωση Goldman, Credit Suisse, Morgan Stanley

Η συγκλίνουσα εκτίμηση των περισσότερων ξένων τραπεζών είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι ήπια ή έντονα πτωτικός. Η τεχνική εικόνα των αγορών, προς το παρόν, τους δικαιώνει. Ο S&P διολισθαίνει προς τις 850 μονάδες και αν τις σπάσει μπορεί να φτάσει και στις 800 μονάδες.

Η Goldman Sachs, η Credit Suisse, η Morgan Stanley και η  Barclays συμφωνούν στο σενάριο διόρθωσης. Με διαφοροποιήσεις στην έντασή του. Όλες σχεδόν δηλώνουν ουδέτερες για μετοχές και προτιμούν αμυντικές επιλογές καθώς συμφωνούν στην εκτίμηση ότι οι αγορές έχουν δει τα χαμηλά τους για φέτος.

Οι διαφοροποιήσεις τους στο trading κομμάτι είναι μεγαλύτερες. Κάποιες ποντάρουν σε μικρή ανοδική κίνηση χάρη στα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών και άλλες εκτιμούν ότι λόγω του χαμηλού volatility επιβάλλεται στάση αναμονής.

Ήπια διόρθωση βλέπει έμμεσα και η Deutsche Bank, η οποία θεωρεί ότι τα νέα υψηλά για τις αγορές θα έρθουν το 2010 και εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την άνοδο των εταιρικών κερδών. Την ίδια στιγμή, όμως, θεωρεί ότι τα χαμηλά για το 2009 τα έχουν δει οι αγορές και σε επίπεδο trading αναζητά ευκαιρίες σε ευρωπαϊκά mid και small caps που μπορεί να υπεραποδώσουν σε ορίζοντα 12 μηνών.

Ταΐζουν τους… ταύρους η Citigroup και η JP Morgan

Σταδιακή αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου βλέπει η Citigroup και γι' αυτό προτιμά τις μετοχές έναντι των ομολόγων για τον Ιούλιο. Ευκαιρία για αγορές θεωρεί την πτώση η JP Morgan. Αμφότερες προκρίνουν στη συγκυρία τις αμερικανικές μετοχές σε σχέση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές.

H Citigroup εμφανίζεται κόντρα ως προς τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για διόρθωση και σε επίπεδο trading. Η άποψή της στηρίζεται στο γεγονός ότι διεθνώς υπάρχει πολύ χρήμα εκτός των αγορών.

Έχοντας ήδη διανύσει το πρώτο μισό της χρονιάς, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια διεθνώς δεν έχουν να επιδείξουν υψηλές αποδόσεις και αυτό γιατί βρέθηκαν υποεπενδεδυμένα στην άνοδο που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Με τα macro funds να είναι short σε μετοχές και τις δημοφιλείς μετοχικές τοποθετήσεις (τίτλοι με αμυντικά χαρακτηριστικά) να δίνουν πενιχρές αποδόσεις, υπάρχουν προϋποθέσεις για ανοδικό τίναγμα των αγορών σε περίπτωση που αλλάξει η τάση.

Tο volatility θα κρίνει το ποντάρισμα στο μαύρο ή στο κόκκινο

"Κλειδί" για τη Citigroup είναι η μείωση του volatility. Με δεδομένο ότι τα calls πωλούνται με μικρό premium, τα stop losses για τους σορτάκηδες θα είναι εξαιρετικά γρήγορα σε περίπτωση που γυρίσουν ανοδικά οι αγορές. Ενδεικτικό είναι ότι σε κάθε ανοδική αντίδραση εκδηλώνονται μεγάλες αγορές futures καθώς όλοι φοβούνται ότι θα μείνουν εκτός αγοράς.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα calls του Αυγούστου είναι φθηνά δείχνει ότι κανείς δεν είναι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να ποντάρει δυνατά στο… μαύρο παίζοντας κάτω τις αγορές. Αυτό θα συμβεί βέβαια εφόσον το volatility αυξηθεί με ταυτόχρονη έντονη πτώση των αγορών.

Πώς παίζουν την ελληνική αγορά

Το πιο εφιαλτικό σενάριο για τους traders θα είναι το volatility να παραμείνει χαμηλό το επόμενο διάστημα, εγκλωβίζοντας αργά αλλά σταθερά σε ζημίες όσους παίζουν μέσω παραγώγων κάτω ή πάνω τις αγορές. Ήδη, μεγάλη ελληνική τράπεζα, υπό τον φόβο του παραπάνω σεναρίου, κλείνει τις short θέσεις πελατών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με τις μεγάλες ξένες τράπεζες να συμμετέχουν στο σχήμα αναδοχής της Εθνικής, το ενδιαφέρον όλων είναι επικεντρωμένο στην πορεία μετοχής και δικαιωμάτων και βεβαίως στην επιτυχία της αύξησης. Φίλια χαρτοφυλάκια "σκουπίζουν" την προσφορά τίτλων της ΕΤΕ προς δανεισμό, εξασφαλίζοντας πέραν της άμυνας και τα αναγκαία εργαλεία για κάλυψη χωρίς ζημίες τυχόν αδιάθετων μετοχών.

Οι short θέσεις στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες εξασφαλίζουν επίσης τον κίνδυνο από πτώση της ελληνικής αγοράς σε περίοδο μάλιστα αύξησης της ΕΤΕ. Το οποιοδήποτε ενδιαφέρον πέραν της Εθνικής εξαντλείται σε mid caps

Ξένοι και εγχώριοι προκρίνουν σε αυτή τη φάση μικρή αύξηση των θέσεών τους σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως των εταιριών ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Folli Follie, Μυτιληναίος, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είτε λόγω των χαμηλών Ρ/Ε (Folli Follie) είτε γιατί διαπραγματεύονται σε discount σε σχέση με την εσωτερική τους αξία (ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά των εγχώριων χαρτοφυλακίων. Τα περισσότερα έχουν μειώσει τις θέσεις τους στις τράπεζες και διατηρούν αυξημένη ρευστότητα και τοποθετήσεις σε τίτλους με αμυντικά χαρακτηριστικά (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕΚ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ κ.ά.)

Πάντως, οι περισσότεροι διαχειριστές παραμένουν έτοιμοι, σε περίπτωση αλλαγής τάσης διεθνώς, να μεταστραφούν σε τραπεζικούς τίτλους καθώς εκτιμούν ότι τα κέρδη του β΄ τριμήνου θα είναι καλύτερα του πρώτου χάρη στη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και στα αυξημένα έσοδα trading από ομόλογα κυρίως και δευτερευόντως από μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v