Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ψαλιδίστηκαν" τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια

Κατά το ένα τρίτο «ψαλιδίστηκαν» τα επιτόκια στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Υπερκαλύφθηκε η έκδοση, αντλήθηκαν 1,82 δισ. ευρώ.

Ψαλιδίστηκαν τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια
Κατά το ένα τρίτο «ψαλιδίστηκαν» τα επιτόκια στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στο 0,91% (από 1,48%) για τους τίτλους 26 εβδομάδων και στο 1,12% (από 1,78%) για τους τίτλους 52 εβδομάδων.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, που είχε σαν αποτέλεσμα να υπερκαλυφθούν κατά 6,61 φορές και 4,82 φορές, αντίστοιχα, οι εκδόσεις εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας.

Το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 1,82 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός από τις αρχές του έτους να ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ.


** ΠΑΣΟΚ: Στο 130% του στόχου ο καθαρός δανεισμός στο επτάμηνο

Στα 52,93 δις ευρώ (συνολικά οι εκδόσεις από τις αρχές του χρόνου έφτασαν στα 57,4 δις ευρώ) εκτοξεύτηκε ο καθαρός δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου με τις σημερινές εκδόσεις εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 και 52 εβδομάδων συνολικού ύψους 1.820 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής έκδοσης το ύψος του καθαρού δανεισμού διαμορφώνεται ήδη σε 12,23 δις υψηλότερα από το επίπεδο που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του 2009 και 10 δις παραπάνω από την πρόβλεψη του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2009.

Η απόκλιση αυτή αναμένεται να διευρυνθεί κατά 400 εκατ. ευρώ μετά και τον υπολογισμό των μη ανταγωνιστικών προσφορών της Πέμπτης και κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μετά την δημοπράτηση των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις για το ύψος των δανειακών αναγκών της χώρας μεταβάλλονται συνεχώς: Από τον αρχικό ετήσιο στόχο των 40,7 δις ευρώ που τέθηκε στον Προϋπολογισμό για ολόκληρο το 2009, την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για 43,7 δις του Φεβρουαρίου που ξεπεράστηκαν ήδη από τον Απρίλιο, τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας - στις 28 Απριλίου - για νέο στόχο δανεισμού 50 δις το 2009 φθάσαμε ήδη στα 53 περίπου δις καθαρού δανεισμού και έπεται συνέχεια.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στο δανεισμό αφού:

? ήδη δανείστηκε το 2009 ποσά που αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξης του 20% του ΑΕΠ,
? ο καθαρός δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου έχει καλύψει το 130% περίπου του ετήσιου στόχου όταν στις υπόλοιπές χώρες της Ευρωζώνης ο δανεισμός ανέρχεται σήμερα περίπου στο 70% του ετήσιου προγραμματισμού.

Η ΝΔ από το 2004 ως το τέλος Μαρτίου 2009 – σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Δελτίο Δημοσίου Χρέους - αύξησε το χρέος πάνω από 100 δις ευρώ, χρεώνοντας κάθε Έλληνα με τουλάχιστον 10.000 ευρώ επιπλέον.

Η συνέχιση της δημοσιονομικής εκτροπής που επιβεβαιώθηκε επίσημα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ταμειακό έλλειμμα του πενταμήνου και που επιδεινώνεται σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύονται τόσο για την πορεία των εσόδων που κινούνται με αρνητικούς ρυθμούς όσο και για την εξέλιξη των δαπανών που αυξάνονται πολύ περισσότερο από τον ετήσιο στόχο, μεγαλώνουν τις πιθανότητες να επαληθευτούν οι προβλέψεις ξένων αναλυτών για δανειακές ανάγκες της τάξης των 60 δις. ευρώ χωρίς να ληφθούν υπόψη οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου, που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 12 δις ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται για δεύτερη φορά μετά την είσοδό της στην ΟΝΕ σε επιτήρηση με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη φορά ήταν οικειοθελής επιλογή της ΝΔ ενώ η δεύτερη συνέπεια της παταγώδους αποτυχίας της οικονομικής της πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του ελλείμματος στο 3,6% του ΑΕΠ ήδη από το 2007 ( και 5% του ΑΕΠ το 2008).

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου ότι «δανειζόμαστε, όχι επειδή το έχουμε ανάγκη, αλλά για να δημιουργήσουμε μαξιλάρι ασφαλείας» ή των αρμοδίων του ΟΔΔΗΧ ότι δήθεν «θα δανειζόμαστε για το 2010» δεν μπορούν να πείσουν ούτε τις αγορές, ούτε τους Έλληνες πολίτες που και πάλι πληρώνουν ακριβά την ανικανότητα και τις αστοχίες της Κυβέρνησης.

Η επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών για τα επόμενα χρόνια είναι διπλή, αφού από τη μια αυξάνεται υπέρμετρα το δημόσιο χρέος και από την άλλη λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης που συνεχώς επιδεινώνεται από το 2006 και μετά το κόστος δανεισμού της χώρας μας διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, σε μια περίοδο μάλιστα που τα επιτόκια διεθνώς είναι χαμηλά.

Υψηλό παραμένει το κόστος δανεισμού.

Tο ύψος των δανειακών αναγκών της χώρας που παραμένει αναπάντητο ερώτημα αλλά και η εκδοτική πολιτική που ακολουθήθηκε – το Ελληνικό Δημόσιο έσπευσε στο απόγειο της κρίσης να αντλήσει από τις αγορές μεγάλα ποσά κι έτσι συνέβαλε ακόμα περισσότερο στην διεύρυνση των spreads, τη στιγμή που τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές ακολουθούσαν πτωτική πορεία – έχουν ως αποτέλεσμα την ακόμα υψηλότερη επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών τα επόμενα χρόνια για την εξυπηρέτηση των δανείων που συνάφθηκαν.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους επί κυβερνήσεων της Ν.Δ. σε ποσοστό 55% τα τελευταία πέντε χρόνια και η σημαντικότατη αύξηση της διαφοράς των επιτοκίων της χώρας μας συνεπάγεται υποχρέωση καταβολής σημαντικά υψηλότερων ποσών τόκων τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι άλλες χώρες με σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες τους, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ, δανείζονται με πολύ καλύτερους όρους από την Ελλάδα. Όπως φαίνεται από το διάγραμμα που ακολουθεί ως πολύ πρόσφατα δανειζόμασταν με τους ίδιους σχεδόν όρους με την Ιταλία ενώ η διαφορά επιτοκίου ανάμεσα στα γερμανικά και στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα ήταν γύρω στις 30 μονάδες βάσης στις αρχές του 2008.

Το επιπλέον ετήσιο κόστος για τους τόκους από τον μέχρι στιγμής δανεισμό λόγω της ανόδου της διαφοράς των ελληνικών επιτοκίων σε σχέση με τα γερμανικά ξεπερνά το 1,2 δις ευρώ και φτάνει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Ιταλία.

Με τα 700 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, να υπάρξει αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% στο 11%, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης να ενισχυθεί με επιπλέον 165 εκατ. ευρώ το Ταμείο κατά της Φτώχειας για δράσεις ανακούφισης συμπολιτών μας με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, όσον αφορά το σκέλος της εκδοτικής πολιτικής υπολογίζεται ότι αν οι εκδόσεις των ομολόγων αναφοράς γίνονταν στα σημερινά επίπεδα των Spreads το σχετικό όφελος θα ήταν 2,5 δις συνολικά ή 461,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, όπως φαίνεται στον πίνακα που επισυνάπτεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v