Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CESR: Εισήγηση για γνωστοποιήσεις προς επενδυτές

Η CESR δημοσίευσε για διαβούλευση σχέδιο της τεχνικής εισήγησής της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαμόρφωση των βασικών πληροφοριών των γνωστοποιήσεων προς τους επενδυτές σχετικά με τους ΟΣΕΚΑ.

CESR: Εισήγηση για γνωστοποιήσεις προς επενδυτές
Η CESR δημοσίευσε για διαβούλευση σχέδιο της τεχνικής εισήγησής της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση και το περιεχόμενο των βασικών πληροφοριών των γνωστοποιήσεων προς τους επενδυτές σχετικά με τους ΟΣΕΚΑ.

Η πρόταση της CESR είναι αποτέλεσμα εργασιών άνω των δύο ετών οι οποίες έχουν συμπεριλάβει έντονη διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους. Για τη προετοιμασία της τεχνικής εισήγησής της, η CESR έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο αποτέλεσμα της αξιολόγησης από τους καταναλωτές που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προτεινόμενη δημοσιευμένη γνωστοποίηση γνωστή και ως Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών (KID), θα αντικαταστήσει το παρόν Απλοποιημένο Ενημερωτικό Δελτίο που παρουσιάστηκε το 2002 και στοχεύει στην αύξηση της προστασίας των επενδυτών και στη σύγκλιση σε όλη την Ευρώπη.

Η CESR έχει εργασθεί από τον Απρίλιο του 2007 για να προετοιμάσει την τεχνική εισήγησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση και το περιεχόμενο των βασικών πληροφοριών των γνωστοποιήσεων προς τους επενδυτές για τους ΟΣΕΚΑ, τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες.

Το Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών θα είναι ένα σύντομο, προ-συμβατικό έγγραφο προς δημοσίευση που περιλαμβάνει μόνο τα βασικά στοιχεία πληροφοριών που χρειάζονται οι επενδυτές πριν λάβουν μια απόφαση για το αν θα επενδύσουν σε ένα κεφάλαιο. Θα καλύπτει την επενδυτική πολιτική και τους στόχους του κεφαλαίου, τον κίνδυνο και την απόδοση, τα έξοδα και τη παρελθούσα απόδοση καθώς και πρακτικές πληροφορίες.

Η άσκηση που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μάρτιο 2008 έως το Μάιο 2009 έχει ακόμα αναδείξει τη σημασία οι γνωστοποιήσεις να είναι σύντομες, μικρές και γραμμένες σε απλή γλώσσα. Στο σχέδιο της τεχνικής εισήγησής της η CESR παραθέτει ένα αριθμό προτάσεων σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν ότι το Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών εκπληρώνει τέτοια κριτήρια.

Οι στόχοι και η επενδυτική πολιτική που συνοψίζονται σε ένα Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών

Η CESR προτείνει ότι το Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών πρέπει να περιγράφει τους στόχους και την επενδυτική πολιτική κάθε ΟΣΕΚΑ σε απλούς όρους, χωρίς απαραίτητα να επαναλαμβάνει την περιγραφή στο ενημερωτικό της δελτίο. Η CESR προτείνει να προστεθεί μια δήλωση ότι οι επενδυτές μπορούν να εξαγοράσουν τα μερίδια τους με αίτημά τους, αφού η αξιολόγηση από τους καταναλωτές έδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών απέτυχαν να καταλάβουν αυτό το ουσιώδες χαρακτηριστικό όλων των ΟΣΕΚΑ.

Η τεχνική εισήγηση προτείνει γνωστοποιήσεις για τον κίνδυνο και την απόδοση, καθώς και για τα έξοδα

Το κείμενο διαβούλευσης διατυπώνει δύο επιλογές για τις δημοσιευμένες γνωστοποιήσεις του κινδύνου και της απόδοσης: ένα συνθετικό δείκτη κινδύνου και απόδοσης (SRRI) με την υποστήριξη μιας αφηγηματικής ερμηνείας έναντι μιας βελτιωμένης έκδοσης της αφηγηματικής προσέγγισης.

Ο δείκτης είναι η επιλογή που προτιμά η CESR λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων, πιο συγκεκριμένα σε όρους βελτιωμένης συγκρισιμότητας των κεφαλαίων. Η CESR θα εργαστεί περαιτέρω στη μεθοδολογία υποστηρίζοντας τον εν λόγω δείκτη και θα δημοσιεύσει το αποτέλεσμα προς διαβούλευση αργότερα τον Ιούλιο.

Η CESR έχει εξετάσει μια σειρά επιλογών για γνωστοποιήσεις σχετικά με τα έξοδα στο πλαίσιο της εργασίας της για το Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών.

Η προσέγγιση που προτάθηκε στο κείμενο διαβούλευσης αποτελείται από ένα πίνακα όπου παραθέτονται ευκρινώς τα διαφορετικά στοιχεία της διάρθρωσης των εξόδων (σε ποσοστιαίους όρους), συνοδευόμενος από μια απλή περίληψη μέτρησης των εξόδων παρουσιαζόμενα σε αφηγηματικούς όρους και συμπεριλαμβάνοντας ένα μέγεθος μετρητών (cash figure). Η συμπερίληψη της συνολικής μέτρησης των εξόδων είναι σχεδιασμένη για να αναγνωρίσει την προτίμηση μεταξύ επενδυτών της λιανικής για την χρησιμοποίηση μεγέθους μετρητών.

Οι ΟΣΕΚΑ θα χρειάζεται να παραθέτουν παρελθούσες αποδόσεις

Η προτεινόμενη προσέγγιση της CESR για την παρουσίαση των παρελθουσών αποδόσεων βασίζεται στη χρησιμοποίηση ενός ραβδοδιαγράμματος που παρουσιάζει την απόδοση έως δέκα έτη, όπου είναι διαθέσιμες. Επιπρόσθετα, η CESR προτείνει να επιτρέπεται να παρατίθενται πληροφορίες απόδοσης μόνο όπου υπάρχουν στοιχεία τουλάχιστον ενός έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία κλίμακα δομών που υπάρχουν στην σφαίρα των ΟΣΕΚΑ, η CESR έχει εντοπίσει ένα αριθμό καταστάσεων στις οποίες μια προσαρμοσμένη προσέγγιση στο περιεχόμενο του Εγγράφου Βασικών Πληροφοριών μπορεί να είναι απαραίτητη.

Καθώς η παράθεση των πληροφοριών των παρελθουσών αποδόσεων είναι γενικά όχι η ενδεικνυόμενη για δομημένα κεφάλαια (structured funds), η CESR προτείνει ως εναλλακτική τη συμπερίληψη σεναρίων απόδοσης. Αυτά τα σενάρια είναι σχεδιασμένα να διευκρινίζουν τη δυνητική απόδοση του κεφαλαίου υπό μια σειρά καταστάσεων στην αγορά. Δύο επιλογές προτείνονται: μια προσέγγιση ενδεχομένων σεναρίων χρησιμοποιώντας πίνακες ή γραφικά (η επιλογή που προτιμά η CESR) και πίνακες πιθανοτήτων.

Βελτιωμένες γνωστοποιήσεις προς τους επενδυτές

Η CESR ζητεί απόψεις για τις προτάσεις της που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο της τεχνικής εισήγησης της έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2009. Όλες τα σχόλια πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο της CESR στην ενότητα «Διαβουλεύσεις» (Consultations) στην διεύθυνση www.cesr.eu. Βάσει των απαντήσεων, η CESR θα προετοιμάσει την τελική της τεχνική εισήγηση για υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v