Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική Τράπεζα: Δάνεια με ευνοϊκούς όρους

Δάνεια με προνομιακούς όρους θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν από την Ελληνική Τράπεζα κυπριακές και ελλαδικές επιχειρήσεις, μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε χθες μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της ΕΤΕπ.

Ελληνική Τράπεζα: Δάνεια με ευνοϊκούς όρους
Δάνεια με προνομιακούς όρους και περίοδο χάριτος θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν από την Ελληνική Τράπεζα κυπριακές και ελλαδικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε χθες μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη συμφωνία που υπέγραψε εκ μέρους του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της κ. Μάκης Κεραυνός καθώς και με τις σχετικές συμβάσεις που συνομολογήθηκαν, παρέχεται η δυνατότητα να τύχουν χρηματοδότησης με ευνοϊκά δάνεια μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα. Με τις χρηματοδοτικές αυτές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις μας, η Ελληνική Τράπεζα συμβάλλει ενεργά και ουσιαστικά στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, μιας πρωτόγνωρης κρίσης που πλήττει και τη δική μας οικονομία.

Με τη συμφωνία αυτή η Ελληνική Τράπεζα εξασφαλίζει χρηματοδοτικές διευκολύνσεις 58 εκατ. ευρώ που θα διπλασιαστούν με επιπλέον κεφάλαια που θα καλύψει η ίδια η Τράπεζα προς όφελος των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Κεραυνός χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ανέφερε ότι με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από Τράπεζα παρέχεται η δυνατότητα και στις κυπριακές τράπεζες να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια σε προνομιακούς όρους και περίοδο χάριτος, κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που προσφέρονται σήμερα.

Ο κ. Κεραυνός τόνισε ακόμη ότι «η Ελληνική Τράπεζα ως κοινωνικά υπεύθυνος οργανισμός, από πολύ νωρίς πρόβλεψε τις επιπτώσεις που θα δεχθούν από την παγκόσμια κρίση, τόσο η πραγματική οικονομία όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό ήταν η πρώτη κυπριακή Τράπεζα που αποτάθηκε έγκαιρα και άμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με αίτησή της ζητούσε χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέλοντας να στηρίξει και να βοηθήσει αποτελεσματικά τους πελάτες της αλλά και ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου».

O κ. Κεραυνός ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να χρησιμοποιήσει τα δάνεια που θα εξασφαλίσει, όχι μόνο για χρηματοδότηση κυπριακών αλλά και ελλαδικών επιχειρήσεων.

Με τα κεφάλαια της ΕΤΕπ μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο σχέδιο χρηματοδότησης για διάφορους σκοπούς όπως είναι:

* Για αγορά ακίνητης περιουσίας και επέκταση για ίδια χρήση των εταιριών (κτιρίων ή εξοπλισμού) εκτός από αγορά γης (εκτός και εάν θεωρείται απαραίτητο για την επένδυση). 

* Για επένδυση σε τομείς όπως είναι η ανάπτυξη, ο προγραμματισμός και η χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου. Έξοδα για έρευνα και ανάπτυξη. Κτίσιμο δικτύου διανομής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

* Για μόνιμες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης που απαιτούν τουλάχιστον 2ετή περίοδο χρηματοδότησης για σκοπούς ανάπτυξης εργασιών.

Τέλος, σημειώνεται, ότι το νόμισμα του δανείου θα είναι το ευρώ και το επιτόκιο θα είναι ευνοϊκό ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες αγοράς, τον ανταγωνισμό και το κόστος χρήματος. Παρέχεται μια περίοδος χάριτος μέχρι και 24 μήνες κατά την οποία θα καταβάλλονται οι τόκοι ανάλογα με τους όρους εκταμίευσης της ΕΤΕπ ενώ η περίοδος αποπληρωμής κυμαίνεται από τα 2 μέχρι 12 χρόνια συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v