Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση του κόστους συναλλαγών στην ελληνική αγορά

Στην ελληνική αγορά εμφανίζεται μείωση του κόστους συναλλαγών τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στην εκκαθάριση, σύμφωνα με μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, που διεξήχθη σε 18 χώρες της ΕΕ.

Μείωση του κόστους συναλλαγών στην ελληνική αγορά
Στην ελληνική αγορά εμφανίζεται μείωση του κόστους συναλλαγών τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στην εκκαθάριση, σύμφωνα με μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς (DG Market) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξήχθη σε 18 χώρες της ΕΕ.

Τη μελέτη, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέλαβε η εταιρεία OXERA Consulting. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν από την ΕΕ σήμερα στο παρόν αρχείο "EC final report Oxera".

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αγορά μας παραμένει πιο ακριβή από τις άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως λόγω της ύπαρξης του φόρου επί των πωλήσεων (15 bp). Η κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων (που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2010) θα μειώσει το κόστος συναλλαγών στην Ελληνική Αγορά κατά 34% και θα εξομοιώσει το κόστος της Ελληνικής Αγοράς με το μέσο κόστος της ομάδας των Λοιπών Αγορών (στην οποία έχει κατατάξει η Ε.Ε. και την Ελληνική Αγορά).

Όπως επισημαίνεται, με δεδομένο το γεγονός ότι η καταχώρηση των συναλλαγών στην ελληνική αγορά, από την ΕΧΑΕ, γίνεται στον τελικό δικαιούχο (direct holding model), δίνεται η δυνατότητα στα εγχώρια Μέλη να εξυπηρετήσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τους ξένους επενδυτές χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση διεθνών ενδιαμέσων (global intermediaries) που ουσιαστικά ανεβάζει το κόστος.

Επιπλέον, σημειώνεται, ότι η σταδιακή μείωση των προμηθειών από τον Όμιλο της ΕΧΑΕ που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς, το επίπεδο της αξίας συναλλαγών και η ελαστικότητα των χρεώσεων του Ομίλου έναντι αυτών που αντιμετωπίζει ο επενδυτής.

* Το επεξηγηματικό σημείωμα της ΕΧΑΕ, το οποίο παρουσιάζει τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης αναφορικά με την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας από την ΕΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v