Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα περιθώρια ανόδου σε 60 μετοχές

Πόσο υψηλότερα "βλέπουν" οι αναλυτές τις τιμές των μετοχών του FTSE/ASE-20 αλλά και του Mid-40 από τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους στο ταμπλό του χρηματιστηρίου - Ποια είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Σοφοκλέους: Τα περιθώρια ανόδου σε 60 μετοχές
** Όλες οι μέσες τιμές-στόχοι των τίτλων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς και οι αποκλίσεις από τις τρέχουσες τιμές δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Αξιοσημείωτα περιθώρια ανόδου -που διευρύνονται μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα- προκύπτουν για τις μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., αν τελικά επαληθευτούν στην πράξη οι τιμές-στόχοι που δίνουν οι αναλυτές, όπως αυτές προκύπτουν από την επεξεργασία της FactSet.

Συνολικά, από τις 20 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, βάσει των δεδομένων της FactSet, οι μόνοι τίτλοι με αρνητικό περιθώριο ανόδου είναι αυτοί της ATEbank, της Coca Cola 3E, της Τράπεζας Κύπρου και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (οριακό περιθώριο για την Τράπεζα Πειραιώς). Αντίθετα, το υψηλότερο "upside potential" (δυναμική ανόδου) αφορά στους τίτλους της MIG, της Ελλάκτωρ, του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μέση τιμή-στόχος για τη MIG έχει διαμορφωθεί στα 6,78 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 2,79 ευρώ που είναι η τιμή στο ταμπλό. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι πάνω από 100%!

Όσον αφορά στη μετοχή της Ελλάκτωρ, έχει τη δεύτερη υψηλότερη προσδοκώμενη επίδοση, καθώς η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα των 8,59 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου υπόλογίζεται στο 59%.

Για τον ΟΠΑΠ η σημαντική πτώση στο ταμπλό της Σοφοκλέους τον τελευταίο μήνα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο του περιθωρίου ανόδου στο 46%, αφού η μέση τιμή-στόχος βρίσκεται στα 23,81 ευρώ ανά μετοχή και η τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα, στα 16,35 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, ενδεχομένως ένα τμήμα των εκθέσεων να μην έχει προλάβει να συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων.

Για τον τίτλο του ΟΤΕ η μέση τιμή-στόχος είναι τα 13,98 ευρώ, εμφανίζοντας upside potential 38%, ενώ η μέση τιμή-στόχος το τελευταίο τρίμηνο έχει κινηθεί πτωτικά κατά 5% περίπου.

Οι τίτλοι των τραπεζών

Στον τραπεζικό κλάδο, οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank εμφανίζουν το υψηλότερο θετικό περιθώριο ανόδου. Για τη μετοχή της ΕΤΕ η προσδοκώμενη απόδοση διαμορφώνεται στο 9%, ενώ η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί στα 20,08 ευρώ. Για την Alpha Bank το περιθώριο ανόδου ξεπερνάει το 10%, με τη μέση τιμή-στόχο στα 9,19 ευρώ ανά μετοχή.

Για τη Marfin Popular Bank το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 2%, παρόλο που η μέση τιμή-στόχος έχει αυξηθεί κατά 10% τον τελευταίο μήνα. Τις μεγαλύτερες ανοδικές αναθεωρήσεις στη μέση τιμή-στόχο τον τελευταίο μήνα έχουν σημειώσει οι τίτλοι των EFG Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς με +8% και +13%, ενώ για την EFG η μέση τιμή-στόχος είναι τα 8,18 ευρώ (έναντι 8 ευρώ στο ταμπλό) και για την Πειραιώς τα 7,55 ευρώ (7,66 στο Χ.Α.). Η Τράπεζα Κύπρου εμφανίζει μικρό αρνητικό περιθώριο 2%, με τη μέση τιμή-στόχο στα 4,19 ευρώ ανά μετοχή.

Ελαφρώς καλύτεροι οι "μεσαίοι"

Ελαφρώς υψηλότερα περιθώρια ανόδου εμφανίζουν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά την ισχυρή υπεραπόδοσή τους σε όλη τη διάρκεια του 2009. Συνολικά, η υπεραπόδοση των μετοχών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για το 2009 δεν φαίνεται να έχει αποτυπωθεί πλήρως στις τιμές-στόχους, αφού κατά μέσο όρο το upside potential των μεσαίων "χαρτιών" είναι υψηλότερο από αυτό των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ξεχωρίζουν. Για τις Alapis, J&P Άβαξ, Ιασώ, Σιδενόρ, ΓΕΚ–Τέρνα, Ιατρικό Αθηνών, Forthnet και Τέρνα Ενεργειακή η προσδοκώμενη άνοδος από τις τιμές-στόχους είναι σε επίπεδα ανώτερα του 30%!

Για τη μετοχή της Alapis η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι τα 2,15 ευρώ έναντι 0,90 ευρώ στο ταμπλό, με αποτέλεσμα το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 139%.

Παράλληλα, για τη μετοχή της J&P Άβαξ το περιθώριο ανόδου υπολογίζεται στο 61%, καθώς η μέση τιμή-στόχος στον συγκεκριμένο τίτλο είναι τα 5,15 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση τα 3,19 ευρώ ανά μετοχή.

Στη μετοχή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ η τιμή-στόχος βρίσκεται στα 7,70 ευρώ, με το upside potential να διαμορφώνεται στο 50%, ενώ για τη μετοχή της Σιδενόρ η μέση τιμή-στόχος αγγίζει τα 7,57 ευρώ, όταν η τιμή στο ταμπλό βρίσκεται κοντά στα 4,70 ευρώ (upside potential 61%).

** Όλες οι μέσες τιμές-στόχοι των τίτλων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς και οι αποκλίσεις από τις τρέχουσες τιμές δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v