Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το μέλλον της περιφέρειας...

Η Περιφέρεια υποφέρει. Υποαποδίδει έντονα έναντι υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Και μπορεί τα blue chips να είναι αυτά που προβάλλονται όμως...στο υπόγειο είναι η θέα. Οι αποδόσεις του SC80.

Σοφοκλέους: Το μέλλον της περιφέρειας...
Πού βαδίζει τελικά η περιφέρεια της Σοφοκλέους; Στο χρηματιστηριακό ταμπλό υποφέρει, υποαποδίδοντας έντονα σε σύγκριση με την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Δεν είναι άλλωστε καθόλου λίγοι οι τίτλοι της συγκεκριμένης κατηγορίας που φλερτάρουν με το χαμηλό του τελευταίου δωδεκαμήνου. Ο όγκος των συναλλαγών στις περισσότερες μετοχές της είναι απελπιστικά μικρός.

Και πολλοί από τους βασικούς μετόχους των εταιρειών αμφιβάλλουν αν υπάρχουν πλέον σημαντικοί λόγοι ώστε οι τίτλοι των επιχειρήσεών τους να εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Παρ’ όλα αυτά, η ουσία της χρηματιστηριακής επένδυσης είναι ο εντοπισμός αξιών σε ελκυστικές αποτιμήσεις και ένα καλό ψάξιμο στην περιφέρεια της Σοφοκλέους θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφέρει πολύ σημαντικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Γιατί μπορεί τα λεγόμενα blue chips να είναι εκείνα που προβάλλονται καθημερινά για τις μεγάλες προοπτικές τους, ενίοτε όμως, όπως λέει και το γνωστό τραγούδι, «στο υπόγειο είναι η θέα»...

«Το χρηματιστήριο μπορεί να πρόσφερε πολλά κατά το παρελθόν, όμως τώρα δεν μας προσφέρει τίποτε περισσότερο από έξοδα. Αν διέθετα τα απαιτούμενα κεφάλαια, προκειμένου να προχωρούσα σε δημόσια πρόταση, τότε θα το είχα πράξει»... Αυτό δήλωσε στον «Μ» βασικός μέτοχος εισηγμένης εταιρείας που συγκαταλέγεται στη λεγόμενη περιφέρεια, απηχώντας όμως τις απόψεις πολύ περισσοτέρων.

Τα παλαιότερα χρόνια οι επιχειρηματίες έβαζαν μέσα στις εισηγμένες επιχειρήσεις προσωπικών τους συμφερόντων για να διευρύνουν το αντικείμενό τους και να τις ενισχύσουν. Ακόμη και αυτό έχει αρχίσει να σπανίζει τελευταία.

Η ουσία είναι ότι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σημαντική συμμετοχή των μικρομετόχων έχουμε να δούμε σε περιφερειακή μετοχή ουσιαστικά από το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας το 2000.

Από τότε μέχρι σήμερα οι αυξήσεις κεφαλαίου καλύπτονται είτε από τους βασικούς μετόχους είτε από στρατηγικούς εταίρους. Και από τη στιγμή που ο βασικός μέτοχος δεν μπορεί ουσιαστικά να αντλήσει κεφάλαια αλλά ούτε και να ρευστοποιήσει μέρος των τίτλων του (λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος και περιορισμένης εμπορευσιμότητας), τότε δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά κίνητρα παραμονής στο Χ.Α., εκτός ίσως από τη φήμη που έχει μια εισηγμένη και την έμμεση διαφήμιση που απολαμβάνει από τα media.

Αλήθεια είναι ότι αν το ελληνικό χρηματιστήριο διέρχεται δύσκολη περίοδο η κατάσταση στην περιφέρεια της εγχώριας κεφαλαιαγοράς είναι σαφώς δυσμενέστερη.

Γνωστός χρηματιστής υποστηρίζει: «Το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το μικρό μέγεθος των εταιρειών, αυτό καθεαυτό, αλλά το γεγονός ότι δεκάδες εισηγμένες εταιρείες αποκλείεται να πετύχουν κέρδη πάνω από 2 ή 3 εκατ. ευρώ, όχι φέτος αλλά ούτε και σε εκατό χρόνια!

Πρόκειται για επιχειρήσεις που είτε δεν έπρεπε να έχουν μπει ποτέ στο χρηματιστήριο είτε για ισχυρές εταιρείες του παρελθόντος που σήμερα παράκμασαν λόγω των τεράστιων αλλαγών και ανακατατάξεων που συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία. Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος επενδυτής να αποκομίσει σημαντικά διατηρήσιμα κέρδη από μια τέτοια μετοχή; Είναι φύσει αδύνατον».

Επίσης, η περιφέρεια της Σοφοκλέους έχει απολέσει σήμερα τους καλύτερους πελάτες της, τους traders.

Παλαιότερα, πολλές μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης προσφέρονταν για όσους προσπαθούσαν να βγάλουν ένα καλό «μεροκάματο» από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών, κυρίως από μικροεπενδυτές που ακολουθούσαν τις φήμες και οι σημαντικές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις άφηναν στους «γρήγορους παίκτες» περιθώρια για δράση. «Αυτήν την περίοδο ασχολούμαι μόνο με δύο μετοχές, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου» δήλωσε στον «Μ» ένας από τους παλαιούς traders της Σοφοκλέους.

Ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών στο χρηματιστήριο έχει στρέψει προς τη μεσαία και μεγάλη κεφαλαιοποίηση μία ακόμα πολύ σημαντική ομάδα της Σοφοκλέους: τα profit centers των χρηματιστηριακών εταιρειών. Επειδή τα συγκεκριμένα στελέχη αμείβονται ουσιαστικά με βάση τον όγκο των συναλλαγών που εκτελούν οι πελάτες τους, έχουν όφελος αν τους τοποθετούν σε μετοχές στις οποίες μπορεί κάποιος να μπει και να βγει εύκολα. Και σήμερα, οι περισσότεροι περιφερειακοί τίτλοι δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία...

O θάνατος του... μικροεπενδυτάκου

Το μεγαλύτερο πλήγμα για την περιφέρεια της Σοφοκλέους είναι σαφώς η περιορισμένη παρουσία των μικροεπενδυτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές και οι ξένοι προτιμούσαν πάντοτε τα «βαριά χαρτιά» και η περιφέρεια προσφερόταν για τους «μικρούς Έλληνες», οι οποίοι όμως ολοένα και περισσότερο σπανίζουν από τη Σοφοκλέους...

Το κακό άρχισε από το σκάσιμο της φούσκας το 2000, όπου για πολλούς οι μνήμες παραμένουν νωπές. Ωστόσο, το μεγάλο κακό προήλθε από τις τράπεζες, οι οποίες μετέτρεψαν τους επενδυτές της προηγούμενης δεκαετίας σε δανειολήπτες του σήμερα. Οι αλματώδεις ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης από το 2001 και μετά πολλαπλασίασαν τα δάνεια των τραπεζών προς τα νοικοκυριά (στεγαστικά, καταναλωτικά) με αποτέλεσμα τα χρέη των νοικοκυριών προς αυτές να πολλαπλασιαστούν ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Πολλοί λοιπόν από τους μικροεπενδυτές του παρελθόντος σήμερα διακατέχονται από άγχος για το πώς θα καταβάλουν τη δόση του δανείου τους στο τέλος του μηνός! Για αγορά μετοχών ούτε κουβέντα...

Και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα μπορούσε η κατάσταση αυτή να μεταβληθεί τα επόμενα χρόνια. Οι τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία deleverage (λογικά θα αυξάνουν τις χορηγήσεις τους λιγότερο σε σχέση με τις καταθέσεις τους) θα απαιτήσουν τα επόμενα χρόνια να εισπράξουν από τα νοικοκυριά πολλά από τα δάνεια που απλόχερα τους έδιναν τα τελευταία χρόνια. Άρα από ρευστότητα στο σύστημα ούτε κουβέντα...

Επιπλέον, η τρέχουσα οικονομική κρίση ήρθε για να μείνει και όσο κι αν αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια ανάκαμψη μέσα στους επόμενους μήνες, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρι να επιστρέψουμε στην προ κρίσης χρυσή εποχή. Αυτό σημαίνει ότι πολλές εταιρείες δεν θα μπορούν να επαναλάβουν για αρκετό καιρό τις κερδοφορίες του παρελθόντος, άρα θα είναι ενδεχομένως λιγότερο θελκτικές για τους αγοραστές.

Στο υπόγειο... είναι η θέα

Αναμφίβολα, η περιφέρεια του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται στη γωνία και αν τελικά δεν κινδυνεύει από κάποιες διατάξεις του θεσμικού πλαισίου, που σε βάθος χρόνου θα οδογήσουν ίσως κάποιες μετοχές στα αποδυτήρια, το βέβαιο είναι ότι κινδυνεύει από την αδιαφορία των επενδυτών.

Ωστόσο, η ουσία της χρηματιστηριακής επένδυσης είναι ο εντοπισμός αξιών σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Το γεγονός της χαμηλής εμπορευσιμότητας και του περιορισμένου ενδιαφέροντος, έχει ήδη αποτιμηθεί στις τιμές των μετοχών αυτών στο ταμπλό και ορισμένες φορές μάλιστα ίσως και περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, ένα καλό ψάξιμο στην περιφέρεια της Σοφοκλέους θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφέρει πολύ σημαντικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Στα small caps σήμερα υπάρχουν μετοχές που ίσως είναι διαπραγματεύσιμες με ελκυστικές αποτιμήσεις. Κάποιες από αυτές επίσης θα ανήκουν στις ευνοημένες της κρίσης καθώς θα καταφέρουν να κερδίσουν μερίδια αγοράς και έτσι να μπουν στην περίοδο της ανάκαμψης με πολύ καλύτερες προοπτικές.

Και ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις κάπου από την περιφέρεια ξεκίνησαν. Ποιος δεν θυμάται τις περιπτώσεις της Πίστεως και της Εργασίας τη δεκαετία του 1980, ή της Πειραιώς μία δεκαετία αργότερα; Ποιος δεν θυμάται μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης της προηγούμενης δεκαετίας, όπως ο Μυτιληναίος, η Folli Follie, η Jumbo και άλλες;

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ, ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Παρά την ισχνή απόδοση του δείκτη FTSE/ASE Small Cap 80 σε σχέση με τους αντίστοιχους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στη λίστα των 80 μετοχών υπάρχουν τίτλοι με αξιοσημείωτες αποδόσεις.

Συνολικά, πάντως, μάλλον προβληματίζει η απόδοση του 7,73% από την αρχή του έτους έναντι του 27,12% για τον Γενικό Δείκτη και του 44,3% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από τις 80 εταιρείες που αποτελούν τον δείκτη Small Cap 80 μόλις οι 52 έχουν δώσει κέρδη στους επενδυτές και μάλιστα μόνο οι 23 από αυτές έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Η πρώτη μετοχή σε απόδοση από τις αρχές του έτους είναι του Δρομέα με απόδοση 161,76%, ενώ η επόμενη μετοχή σε απόδοση είναι της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες με σημαντικά χαμηλότερη επίδοση της τάξεως του 101,9%. Παράλληλα, σημαντικές αποδόσεις έχουν προσφέρει στο ταμπλό της Σοφοκλέους οι τίτλοι της Creta Farm, Κυριακίδης και της Νεώριον Συμμετοχών.

Στον αντίποδα, η Druckfarben έχει σημειώσει τη χειρότερη απόδοση από τις μετοχές του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης με -33%, ενώ στην αμέσως παραπάνω θέση με τις πιο αρνητικές αποδόσεις βρίσκονται οι τίτλοι της Τράπεζα Αττικής και το κοινό της Βαλκάν Ακίνητα.

Σε όρους αποδόσεων ενός μηνός, όπου οι δύο βασικοί δείκτες της Σοφοκλέους εμφανίζουν μικρά κέρδη, ένα ακόμα στοιχείο είναι το γεγονός ότι η υποαπόδοση του δείκτη FTSE/ASE Small Cap 80 είναι πολύ μεγαλύτερη. Με απώλειες άνω του 4,5% και με μόλις 20 μετοχές να σημειώνουν κέρδη, δείχνει ότι επενδυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την περιφέρεια.

Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο το οποίο αποκαλύπτει την ουσιαστική έλλειψη ενδιαφέροντος είναι οι όγκοι των συναλλαγών. Οι μισές και πλέον εταιρείες του δείκτη πραγματοποιούν μέσο όρο συναλλαγών κάτω των 10.000 μετοχών από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα η πραγματική συναλλακτική αξία να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

FTSE/ASE SMALLCAP 80: ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΣΥΜΒΟΛΟ

ΤΙΜΗ

ΑΠΟΔΟΣΗ

ΜΕΓΙΣΤΟ

ΕΛΑΧΙΣΤΟ

ΜΕΣΟΣ ΌΓΚΟΣ

ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ

ΔΡΟΜΕ

0,89

161,76%

0,99

0,29

42.609

205,88%

ΔΙΧΘ

2,12

101,90%

2,25

0,67

33.874

150,48%

ΚΡΕΤΑ

7,00

92,31%

7,64

2,82

6.067

132,42%

ΚΥΡΜ

0,58

87,10%

0,69

0,22

23.169

151,61%

ΝΕΩΡΣ

0,85

77,08%

0,90

0,46

4.207

91,67%

ΡΕΒ

1,02

72,88%

1,11

0,52

15.454

100,00%

ΠΑΡΝ

1,95

71,05%

2,62

1,00

92.857

142,11%

ΙΝΚΑΤ

0,75

66,67%

0,90

0,32

160.249

128,89%

ΜΛΣ

1,57

60,20%

1,66

0,91

44.192

76,53%

ΑΧΟΝ

1,12

60,00%

1,46

0,63

45.222

118,57%

ΣΑΤΟΚ

0,65

51,16%

0,84

0,38

59.901

106,98%

ΟΛΠ

14,33

47,43%

15,60

8,94

16.765

68,52%

ΕΤΕΜ

0,90

45,16%

1,14

0,55

17.135

95,16%

ΑΣΚΟ

1,03

41,10%

1,18

0,59

14.629

80,82%

ΝΙΟΥΣ

0,79

38,60%

1,02

0,55

41.536

82,46%

ΕΛΒΕ

1,41

36,89%

1,75

0,88

13.026

84,47%

ΕΛΚΑ

1,97

36,81%

2,45

1,12

83.090

92,36%

ΙΚΤΙΝ

0,65

35,42%

0,76

0,38

30.282

79,17%

ΤΡΑΣΤΟΡ

1,50

33,93%

1,81

1,10

17.050

63,39%

ΕΛΣΤΡ

0,76

31,03%

1,00

0,49

70.141

87,93%

ΣΕΝΤΡ

1,36

29,52%

1,66

0,87

234.983

75,24%

ΗΟΛ

1,88

29,27%

2,64

1,06

20.229

108,54%

ΣΕΛΟ

0,83

27,69%

1,02

0,41

62.388

93,85%

ΣΑΙΚΛ

0,74

25,42%

0,96

0,44

16.361

88,14%

ΠΕΤΡΟ

4,02

24,84%

4,82

2,85

2.765

61,18%

ΑΛΚΑΤ

3,99

24,69%

4,25

2,37

4.317

58,75%

ΙΜΠΕ

0,96

24,68%

1,20

0,53

41.177

87,01%

ΕΛΓΕΚ

1,03

22,62%

1,38

0,54

26.129

100,00%

ΠΛΑΘ

0,77

22,22%

0,87

0,54

25.651

52,38%

ΜΟΥΖΚ

0,69

21,05%

0,86

0,45

5.481

71,93%

ΙΛΥΔΑ

0,86

18,93%

1,04

0,63

22.900

57,77%

ΕΒΖ

1,35

18,42%

1,86

1,04

25.738

71,93%

ΡΙΛΚΕ

4,21

18,26%

4,87

2,72

4.572

60,39%

ΚΡΙ

1,67

17,61%

2,14

1,17

7.785

68,31%

ΚΤΗΛΑ

0,68

17,24%

0,83

0,50

3.517

56,90%

ΑΒΕ

2,08

16,20%

2,47

1,47

4.262

55,87%

ΕΛΤΟΝ

0,61

15,09%

0,77

0,41

29.893

67,92%

ΜΟΝΤΑ

0,73

12,31%

0,95

0,51

8.006

67,69%

ΚΟΡΔΕ

0,66

11,86%

0,89

0,43

7.680

77,97%

ΑΛΜΥ

1,27

11,40%

1,55

0,89

18.449

57,89%

ΠΡΟΦ

0,90

11,11%

1,11

0,64

24.868

58,02%

ΑΣΤΗΡ

3,77

8,33%

4,26

2,56

15.966

48,85%

ΚΟΡΡΕΣ

5,60

8,11%

7,10

4,88

9.055

42,86%

ΣΙΔΜΑ

1,95

6,56%

2,46

1,22

7.719

67,76%

ΒΟΣΥΣ

2,18

5,83%

2,65

1,69

1.755

46,60%

ΑΓΚΡΙ

1,47

5,76%

1,78

1,09

5.344

49,64%

ΒΥΤΕ

1,12

5,66%

1,41

0,86

6.586

51,89%

ΦΛΕΞΟ

7,90

5,05%

7,93

7,04

8.282

11,84%

ΑΛΚΟ

0,53

3,92%

0,74

0,38

25.429

70,59%

ΕΔΡΙΠ

0,81

3,85%

1,00

0,58

24.745

53,85%

ΜΠΕΝΚ

3,25

2,20%

3,46

2,85

3.471

19,18%

ΚΑΡΤΖ

1,41

0,71%

1,82

0,74

3.510

77,14%

ΕΠΙΛΚ

0,39

0,00%

0,59

0,28

25.669

79,49%

ΒΙΟΚΑ

0,96

-1,03%

1,30

0,81

10.520

50,52%

ΥΑΛΚΟ

0,68

-1,45%

0,91

0,45

5.529

66,67%

ΡΙΝΤΕ

0,44

-2,22%

0,69

0,30

7.330

86,67%

ΔΙΟΝ

0,64

-3,03%

0,81

0,45

190.183

54,55%

ΕΥΠΙΚ

0,72

-4,00%

1,12

0,49

22.420

84,00%

ΣΠΕΙΣ

0,65

-4,41%

0,86

0,42

5.195

64,71%

ΜΕΒΑ

1,49

-4,49%

1,62

1,20

2.987

26,92%

ΚΥΡΙΟ

1,21

-4,72%

1,29

0,65

5.476

50,39%

ΚΑΡΔ

0,74

-5,13%

0,89

0,60

77.076

37,18%

ΑΓΡΑΣ

1,57

-7,10%

1,92

0,93

14.350

58,58%

ΛΥΚ

1,70

-7,10%

2,26

1,30

9.750

52,46%

ΒΟΧ

1,74

-15,12%

2,09

1,03

18.755

51,71%

ΜΠΤΚ

1,14

-15,56%

1,50

0,98

2.693

38,52%

ΕΜΠ

4,99

-16,77%

7,91

4,21

28.157

61,76%

ΚΑΝΑΚ

1,69

-17,16%

2,09

1,19

1.915

44,12%

ΕΣΥΜΒ

1,67

-17,33%

2,02

1,43

2.929

29,21%

ΒΙΟΤ

0,33

-17,50%

0,51

0,30

205.698

52,50%

ΠΑΣΑΛ

1,88

-20,00%

2,73

1,71

39.545

43,40%

ΛΟΥΛΗ

1,64

-20,14%

2,20

1,34

6.165

42,11%

ΑΛΤΕΡ

2,53

-20,44%

3,42

1,92

1.973

47,17%

ΒΑΡΔΑ

0,73

-26,26%

1,02

0,65

6.240

37,37%

ΚΜΟΛ

1,07

-27,70%

1,48

0,67

1.932

54,73%

ΒΑΛΚ

1,38

-27,75%

1,96

1,29

21.502

35,08%

ΑΤΤ

2,00

-31,97%

3,08

1,77

34.080

44,56%

ΔΡΟΥΚ

0,67

-33,00%

1,05

0,61

12.092

44,00%



* Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 591ό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 17 - 21 Ιουλίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v