Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Χατζηδάκης: Το κυνήγι των αποδόσεων

Θετική χαρακτηρίζει την ψυχολογία των "παικτών" στο ΧΑ ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, στο εβδομαδιαίο σχόλιο. Γιατί "γέννησε λεφτά" το φετινό χρηματιστηριακό καλοκαίρι. Τι βλέπει για τη συνέχεια.

  • του Μάνου Χατζηδάκη (*)
Μ. Χατζηδάκης: Το κυνήγι των αποδόσεων
Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο Γενικός ?είκτης σε επίπεδο εβδοµάδας µε µειωµένες µέσες συναλλαγές που κινήθηκαν κοντά στα 140 εκ. ευρώ σε σχέση µε τα 208,02 εκ. ευρώ της προηγούµενης ενώ παρατηρήθηκαν µέχρι την Πέµπτη εισροές 728 χιλ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εισροές στα 108,873 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Αν είναι κάτι για το οποίο θα µείνει στην ιστορία το φετινό χρηµατιστηριακό καλοκαίρι είναι γιατί «γέννησε λεφτά». Η έκφραση είναι δανεισµένη από αλλού και περιγράφει µε τον πλέον λακωνικό και ακριβή τρόπο την επιτυχία όσων πίστεψαν και τοποθετήθηκαν στα χρηµατιστήρια σε µια συγκυρία που µόνο εµπιστοσύνη και βεβαιότητα δεν ενέπνεε.

Η επιτυχία των τοποθετήσεων από τα χαµηλά του Μαρτίου δεν περιορίστηκε σε µικρό αριθµό τίτλων αλλά στο 80% των εισηγµένων εταιριών χωρίς να λείπουν και οι… διαφηµιστικές αποδόσεις σε 35 περιπτώσεις του 100 και 300% οι οποίες αφορούν επιλογές κυρίως υψηλού
ρίσκου. Επιπλέον η αγορά δεν πρόδωσε αυτούς που τοποθετήθηκαν στις πρόσφατες µεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και παρά την φτωχή µερισµατική χρονιά οι αποδόσεις ξεπέρασαν κατά πολύ άλλες πιο πρόσφορες για την κερδοφορία των εταιριών περιόδους.

Όλα τα παραπάνω µεταφράζονται σε µια θετική ψυχολογία η οποία αναζητά πλέον την «επόµενη ιδέα», «το χαρτί που έχει µείνει πίσω» ή το σενάριο που βρίσκεται στο παρασκήνιο. Το γεγονός ότι υπάρχει µεγάλο µέρος του επενδυτικού κοινού στην ζώνη του σκεπτικισµού ή στην ζώνη της ρευστότητας δηµιουργεί χώρο για νέες αποδόσεις αφού το χρηµατιστήριο παραµένει ακόµα φθηνό διεισδύοντας παράλληλα στην εγχώρια επενδυτική καθηµερινότητα προσελκύοντας δειλά µεν αλλά µε σταθερό ρυθµό νέα κεφάλαια.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης έκανε την απόλυτη διόρθωση για τους κατέχοντες αφού υποχώρησε τόσο ώστε να µην αλλάξει η µεσοπρόθεσµη κατεύθυνση της αγοράς δίνοντας παράλληλα ευκαιρία εισόδου σε αργοπορηµένα ή υποεπενδεδυµένα χαρτοφυλάκια.

Η ζώνη των 2.270 – 2.280 µονάδων µπορεί να θεωρηθεί ότι δοκιµάστηκε και έµεινε ανέπαφη αφού πρώτα απορρόφησε την προσφορά –κυρίως τραπεζικών τίτλων- δοκιµάζοντας και τις χρονοσειρές των κινητών µέσων των 30 και 200 (εκθετικός) ηµερών.

Οι ταλαντωτές πλέον είναι αποφορτισµένοι, κινούνται σε ουδέτερες ζώνες τιµών και έχουν πολλά περιθώρια µέχρι να εισέλθουν εκ νέου σε υπεραγορασµένες περιοχές. Η δοµή της κίνησης δείχνει ότι άµεσα η αγορά θα δοκιµάσει νέο υψηλό, σηµαντικά υψηλότερο από τις 2445 µονάδες, αφού για µια ακόµη φορά οι πωλητές έχασαν το παράθυρο ευκαιρίας για µια πτωτική κίνηση που δηµιουργήθηκε από την κατοχύρωση κερδών και την φηµολογία για τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών. ?στόσο λόγω των χαµηλών τζίρων θα ψηφίζαµε ως πιθανότερο σενάριο µια πλάγια κίνηση ανοδικής κατεύθυνσης για την επόµενη εβδοµάδα.

Η τελευταία εβδοµάδα του Αυγούστου λόγω των πυκνών και σηµαντικών εταιρικών αποτελεσµάτων αναµένουµε να δώσει µεγαλύτερη δυναµική στην αγορά αυξάνοντας τις «συγκινήσεις», τους εµπλεκόµενους και το βαθµό της συµµετοχής τους.

* Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ.

** Το εβδομαδιαίο δελτίο της Πήγασος ΑΕΠΕΥ (13-8-2009) δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v