ING:Υποτονική η ανάκαμψη εταιρικών κερδών

Η ING Investment Management αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη στο 11% για την Ευρώπη, στο 13% για τις ΗΠΑ και στο 21% για την Ιαπωνία Τρεις παράγοντες θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη των κερδών.

ING:Υποτονική η ανάκαμψη εταιρικών κερδών
Η ING Investment Management αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη στο 11% για την Ευρώπη, στο 13% για τις ΗΠΑ και στο 21% για την Ιαπωνία και συνολικά στο 13%.

Αυτή η πρόβλεψη, σε σύγκριση µε τις προσδοκίες που ασπάζεται συνολικά η αγορά (consensus) για 24%, αντανακλά τη σχετική επιφυλακτικότητα της ING IM για την ισχύ και τη διατηρησιµότητα της ανάκαµψης των εταιρικών κερδών.

Η ING IM προσδιορίζει τρεις παράγοντες που θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη των κερδών:

• Βελτιωµένες προσδοκίες της ονοµαστικής ανάπτυξης στις ανεπτυγµένες και στις αναδυόµενες αγορές

Θετική επίδραση των οικονοµιών κλίµακας των επιχειρήσεων, πράγµα που σηµαίνει ότι ακόµα και µία µικρή ονοµαστική αύξηση των πωλήσεων θα µπορούσε να οδηγήσει σε διψήφιο νούµερο αύξησης κερδών, καθώς η χρήση των συντελεστών της παραγωγής ενισχύεται από τα χαµηλά επίπεδα και το κόστος έχει περιορισθεί.

Δυνητικό χαµηλότερο κόστος χρηµατοδότησης, δεδοµένης της κάµψης στα περιθώρια επιτοκίου (spreads) των εταιρικών οµολόγων

Ο κ. Patrick Moonen, στρατηγικός αναλυτής µετοχών στην ING IM αναφέρει: «πιστεύουµε ότι ο ρυθµός ανάκαµψης θα είναι χαµηλότερος από αυτούς που καταγράφηκαν σε προγενέστερες περιόδους που ακολούθησαν υφέσεις, λόγω των εκτιµήσεών µας για ένα περιβάλλον χαµηλότερης ανάπτυξης τα επόµενα 1-2 έτη.

Ο κύριος συντελεστής της ανάπτυξης του ΑΕΠ, η καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ θα παραµείνει νωθρή, καθώς η ανεργία αυξάνεται, ενώ ακόµα βρισκόµαστε σε µία φάση µείωσης της δανειακής επιβάρυνσης (deleveraging) και αντιπληθωρισµού.

Ακόµα ένας διακριτός παράγοντας αφορά την επίδραση των εµπορευµάτων. Ακόµα και αν οι τιµές των εµπορευµάτων µείνουν στα τρέχοντα επίπεδα θα προκύψει µία ετήσια άνοδος της τάξεως του 50% στο τέλος του 2009. Αυτό όχι µόνο επηρεάζει το διαθέσιµο εισόδηµα των καταναλωτών, αλλά επίσης απειλεί και τα περιθώρια κέρδους των εταιριών. Η δυνατότητα αυτό το κόστος να περάσει στην τελική τιµή των αγαθών αποτελεί κρίσιµο παράγοντα για τις εταιρίες».

Σχολιάζοντας τη τρέχουσα περίοδο εταιρικής κερδοφορίας, η ING IM αναφέρει ότι ένα από πιο απροσδόκητα στοιχεία είναι η ανθεκτικότητα των εταιρικών περιθωρίων κέρδους. Πράγµατι, η αύξηση των πωλήσεων απογοήτευσε σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά η τελική κερδοφορία ήταν ανώτερη των προσδοκιών.

Έως τη 10η Αυγούστου, η ανάλυση της ING IM κατέδειξε ότι το 72,2% των εταιριών ΗΠΑ υπερίσχυσε των εκτιµήσεων αναφορικά µε την κερδοφορία τους.

Η ING IM πιστεύει ότι η επιθετική περικοπή του κόστους αποτελεί την αιτία αυτής της κατάστασης. Το ύψος των αποθεµάτων υποχώρησε σε πολύ χαµηλότερα επίπεδα από αυτά άλλων υφέσεων, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες περιορίσθηκαν και το κυριότερο απ΄ όλα το εργατικό κόστος µειώθηκε.

Αυτό είχε ως συνέπεια το β΄ τρίµηνο η παραγωγικότητα να ενισχυθεί σηµαντικά κατά 6,4%, το υψηλότερο ρυθµό αύξησης κατά τα τελευταία 6 χρόνια. Το κατά µονάδα κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 5,8%, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 8 χρόνια.

Το 2010 θα φέρει ανάκαµψη των κερδών, αλλά θα είναι υποτονική. Η έµφαση πρέπει να δίνεται σε εταιρίες µε ισχυρή δυνατότητα µετακύλισης του κόστους στους καταναλωτές και µε ένα σηµαντικό τµήµα των εργασιών τους να βρίσκεται στις αναδυόµενες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v