Αυξημένα δικαιώματα στους μετόχους μειοψηφίας

Την ενίσχυση των δικαιωμάτων των μετόχων εισηγμένων εταιριών αποσκοπεί να εξασφαλίσει σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Τι προβλέπει για μικρομετόχους, δικαιώματα διασυνοριακής ψήφου. Τα βασικά σημεία.

Αυξημένα δικαιώματα στους μετόχους μειοψηφίας
Ενίσχυση των δικαιωμάτων των μετόχων εισηγμένων εταιριών θα εξασφαλίσει το σχέδιο νόμου "Αναμόρφωση και τροποποίηση του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών - Ενσωμάτωση στο ελληνική δίκαιο της Οδηγίας 2007/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 2007 σχετικά με την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων εταιρειών" που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών , ΤτΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, Ενωση Εισηγμένων Εταιριών, ΣΕΒ, Χρηματιστήριο Αθηνών, Σύνδεσμος ΑΕ& ΕΠΕ, ΕΠ.Ε.Ι.Α).

Η περίοδος διαβούλευσης λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2009.

Στόχοι της εν λόγω Οδηγίας είναι να ενισχυθούν τα δικαιώματα των μετόχων εισηγμένων εταιριών, τα δικαιώματα ψήφου μέσω πληρεξουσίου, η δυνατότητα συμμετοχής σε γενικές συνελεύσεις με ηλεκτρονικά μέσα και η δυνατότητα άσκησης δικαιωμάτων διασυνοριακής ψήφου, δεδομένου ότι οι κάτοχοι μετοχών με δικαιώματα ψήφου θα πρέπει να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα αυτά.

Με το ν/σ αυτό θα επιτευχθεί άρση των εμποδίων που αποθαρρύνουν τους μετόχους από την ψηφοφορία, όπως η εξάρτηση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου από τη δέσμευση των μετοχών για ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από τη ΓΣ, καθώς και η διευκόλυνση των μετόχων κατοίκων εξωτερικού να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους σε σχέση με τη γενική συνέλευση το ίδιο εύκολα με τους μετόχους που διαμένουν στο κράτος - μέλος, στο οποίο έχει την καταστατική έδρα της η εταιρία.

Tούτο προϋποθέτει την άρση των υφισταμένων εμποδίων ως προς την πρόσβαση των μετόχων - κατοίκων εξωτερικού στις πληροφορίες σχετικά με τη Γενική Συνέλευση και την άσκηση του δικαιώματος ψήφου χωρίς φυσική παρουσία στη ΓΣ.

Ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους οι μέτοχοι θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν, γνωρίζοντας τις σχετικές πληροφορίες, είτε κατά τη διάρκεια της ΓΣ είτε πριν από αυτή, καθώς και να διαθέτουν επαρκή χρόνο, για να εξετάζουν τα έγγραφα που θα υποβληθούν στη ΓΣ και για να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται η έγκαιρη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης της γενικής συνέλευσης με μέσα που ευλόγως θεωρούνται αξιόπιστα για την αποτελεσματική διάχυση των πληροφοριών στο επενδυτικό κοινό σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ενωση, με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με εθνική και πανευρωπαϊκή εμβέλεια.

Οι κυριότερες από τις αλλαγές που θα επιφέρει το παραπάνω νομοσχέδιο είναι οι εξής:

- Οι μέτοχοι ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους θα μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους και να ψηφίζουν.

- Θεσπίζεται η υποχρέωση ανάρτησης της πρόσκλησης και των απαραίτητων πληροφοριών στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Καταργείται η δέσμευση των μετοχών για τις εισηγμένες εταιρίες.

- Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στη ΓΣ με σχετική πρόβλεψη του καταστατικού με αμφίδρομη επικοινωνία ή με ζωντανή μετάδοση της συνέλευσης.

- Παρέχεται η δυνατότητα του εκπροσώπου ή αντιπροσώπου που ενεργεί για περισσότερους μετόχους να ψηφίζει διαφορετικά για κάθε μέτοχο.

- Θεσπίζεται η υποχρέωση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας καθώς και τις λεπτομέρειες καταχώρησης αυτών στην ιστοσελίδα, εντός 15 ημερών το αργότερο από την ημερομηνία της Γενικής συνέλευσης.

- Η πρόσκληση για ΓΣ, πέραν των, ήδη, προβλεπομένων, θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες τουλάχιστον για:

α) τα δικαώματα μειοψηφίας, ήτοι σχετικά με την προσθήκη θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, τα σχέδια αποφάσεων και τις απαντήσεις σε ερωτήματα μετόχων, αναφέροντας την ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί να ασκηθεί κάθε δικαίωμα, ή εναλλακτικά, την καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν να ασκηθούν τα δικαιώματα αυτά.

β) τη διαδικασία για ψήφο μέσω εκπροσώπου ή αντιπροσώπου και ιδίως τα έντυπα εξουσιοδότησης και τα μεσα τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρία, για να δέχεται ηλεκτρονικά κοινοποίηση του διορισμού εκπροσώπου ή αντιπροσώπου γ) τις διαδικασίες για την ψήφο με αλληλογραφία ή με ηλεκτρονικά μέσα.

- Για τις άυλες ονομαστικές μετοχές προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στη γενική συνέλευση ως μετόχου του προσώπου στο όνομα του οποίου είναι καταχωρημένες οι μετοχές στο μητρώο όπου τηρούνται οι κινητές αξίες, την ημέρα της ΓΣ και για τις άυλες ανώνυμες μετοχές μπορεί να συμμετάσχει στη ΓΣ ως μέτοχος το πρόσωπο στο όνομα του οποίου είναι καταχωρημένες οι μετοχές στο μητρώο όπου τηρούνται οι κινητές αξίες 8 ημέρες πριν από την ημέρα της ΓΣ.

- Προβλέπονται νέες δυνατότητες συμμετοχής στη ΓΣ με σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό, όπως η δυνατότητα συμμετοχής στη ΓΣ με αμφίδρομη επικοινωνία, ή με ζωντανή μετάδοση της συνέλευσης, οπότε η εταιρία υιοθετεί διαδικασίες για τη συμμετοχή στη ΓΣ, τη διασφάλιση της ταυτότητας του μετόχου και της προέλευσης της ψήφου, καθώς και την ασφάλεια της ηλεκτρονικής ή άλλης σύνδεσης.

- Το ΔΣ της εταιρίας υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των μετόχων στην έδρα της, τουλάχιστον, επτά (7) ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση σχέδια αποφάσεων για θέματα που περιλαμβάνονται στην αρχική ημερήσια διάταξη ή που προστέθηκαν από μετόχους, ύστερα από αίτηση μετόχων που εκπροσωπούν το 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και το δικαίωμα των αιτούντων μετόχων που εκπροσωπούν το 1/20 του καταβεβλημένου κεφαλαίου να ζητήσουν την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v