Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τα μεγέθη της Eurobank

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη Eurobank προχώρησαν οι UBS, KBW και Deutsche Bank, ενώ η Nomura "έκοψε" την τιμή-στόχο. Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τα μεγέθη της Eurobank
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη Eurobank, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, προχώρησαν με εκθέσεις τους στις 27/8 οι UBS (σύσταση "neutral"), KBW (market perform), Deutsche Bank (reduce) και Natixis (reduce), ενώ σε μείωση της τιμής-στόχου προχώρησε η Nomura.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλότερα του αναμενομένου μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εμφάνισε η Eurobank στο β΄ τρίμηνο, αντιστάθμισαν τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από τα έσοδα από τόκους και τον περιορισμό του κόστους, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Πιο αναλυτικά, η UBS αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Eurobank στα 11,4 ευρώ ανά μετοχή, από 10,8 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση "neutral", κάνοντας λόγο για "αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη".

Η KBW από την πλευρά της αυξάνει στα 11 ευρώ ανά μετοχή την τιμή-στόχο, από 9,2 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση "market perform". Κάνει λόγο για ισχυρά προ-προβλέψεων κέρδη, τονίζει ωστόσο ότι η ποιότητα των παγίων της Eurobank είναι η χειρότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα καθαρά κέρδη που ανακοινώθηκαν ήταν 5% χαμηλότερα των εκτιμήσεων της KBW, με την "αστοχία" να αποδίδεται στα χαμηλότερα έσοδα από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και τις υψηλές προβλέψεις για επισφάλειες, στοιχεία που μόνο εν μέρει αντισταθμίστηκαν από την καλύτερη διαχείριση του κόστους και από τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Η KBW αναμένει μεγαλύτερη βελτίωση των προ-προβλέψεων κερδών τα επόμενα τρίμηνα, με καλύτερα περιθώρια και περισσότερη μείωση του κόστους. Ωστόσο, βλέπει ένα υψηλό προφίλ ρίσκου στην κερδοφορία της Eurobank, λόγω της υψηλότερης του μέσου όρου έκθεσης της τράπεζας στη ΝΑ. Ευρώπη και στα καταναλωτικά δάνεια στην Ελλάδα.

Σημειώνει παράλληλα πως η ποιότητα των παγίων της αποτελούν τον βασικότερο κίνδυνο για την κερδοφορία, εκτιμώντας πως αν η ποιότητα των παγίων δεν βελτιωθεί όπως αναμένει η διοίκηση της τράπεζας, το τρέχον επίπεδο κάλυψης δεν δίνει περιθώριο για απορρόφηση των αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εν τω μεταξύ, στα 9 ευρώ από 7 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει την τιμή η Deutsche Bank, ενώ η Nomura μειώνει την τιμή-στόχο στα 6,8 ευρώ ανά μετοχή, από 7,2 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "reduce".

Από την πλευρά της η Natixis αυξάνει την αποτίμηση της τράπεζας στα 8 ευρώ, από τα 7 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση "reduce".

Tι σχολιάζουν οι εγχώριες χρηματιστηριακές

Μικτά χαρακτηρίζει η Marfin Analysis τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Eurobank, καθώς τα απρόσμενα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβάρυναν τα καλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους, τα περιθώρια εσόδων από τόκους και τις θετικές προσπάθειες για περιορισμό του κόστους.

Η Εθνική - Π&Κ αναφέρει πως τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το β΄ τρίμηνο ήταν λίγο χαμηλότερα του αναμενομένου, καθώς οι υψηλότερες προβλέψεις αντιστάθμισαν την αξιοπρόσεκτη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Η χρηματιστηριακή, θεωρεί πως οι προσπάθειες της τράπεζας για περιορισμό του κόστους αποδίδει ισχυρά αποτελέσματα, συντηρώντας (και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνοντας) τη λειτουργική μόχλευσή της. Ωστόσο, το κόστος του ρίσκου συνεχίζει να αυξάνεται και αναμένεται να παραμείνει αυξημένο. Η Εθνική - Π&Κ διατηρεί την τιμή-στόχο των 8,60 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "neutral" για τη Eurobank.

Καλά χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurobank, τονίζοντας την καλύτερη του αναμενομένου κερδοφορία από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες και τη βελτίωση της ικανότητας της τράπεζας για απορρόφηση των πιστωτικών κινδύνων.

Τα καθαρά κέρδη της Eurobank το β΄ τρίμηνο κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων, ωστόσο τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν 4% υψηλότερα και τα στοιχεία για τον περιορισμό του κόστους υψηλότερα του guidance της διοίκησης, σχολιάζει η Alpha Finance.

Η χρηματιστηριακή θεωρεί πως η τράπεζα μπορεί να ανακοινώσει καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα τρίμηνα, βλέποντας σταθεροποίηση όσον αφορά στον σχηματισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτίωση των περιθωρίων των καθαρών εσόδων από τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v