ΕΜΠ: 4 σενάρια για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Στο άμεσο μέλλον θα αυξηθεί σημαντικά η μεταβλητότητα του ΓΔ καθώς θα διαμορφωθεί η νέα βραχυχρόνια τάση με "βίαιο" τρόπο, σημειώνει η Εμπορική Τράπεζα στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση.

ΕΜΠ: 4 σενάρια για τη βραχυπρόθεσμη τάση
Στο άμεσο μέλλον θα αυξηθεί σημαντικά η μεταβλητότητα του Γ.Δ. καθώς θα διαμορφωθεί η νέα βραχυχρόνια τάση με "βίαιο" τρόπο, σημειώνει η Εμπορική Τράπεζα στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση.

Τις πρώτες μέρες της τρέχουσας εβδομάδας ο Γ.Δ. κινήθηκε ανοδικά μέχρι τις 2.548 μ., προσεγγίζοντας τα υψηλά έτους (σε κλείσιμο 2.545 μ. και ενδοσυνεδριακά στις 2.578 μ.).

Αν ξεπεραστούν οι 2.545 - 2.578 μ. σύντομα αλλά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τότε το ψηλότερο πιθανό σημείο κορύφωσης του ανοδικού κύματος -για πολλές εβδομάδες- προσδιορίζεται στις 2.630 - 2.660 μ. Στη συνέχεια θα είναι "φυσιολογική" μια πτωτική κίνηση, της τάξεως των 200 - 300 μονάδων.

Αν όμως καταφέρει να ξεπεράσει τις 2.578 μ. με αυξημένους όγκους συναλλαγών, τότε ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει παλινδρόμηση στην περιοχή των 2.660 μ., θα έχει ενισχυθεί το σενάριο ανάκαμψης τύπου V, με επόμενο στόχο την περιοχή των 2.770 μ.

Αντίθετα, αν κινηθεί πτωτικά από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών με αυξημένους όγκους συναλλαγών, η διόρθωση θα είναι σημαντική και αναμένεται διάσπαση της στήριξης των 2.415 μ. με κατεύθυνση την περιοχή των 2.275 μ.

Αν η υποχώρηση συντελεστεί με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τη συμπεριφορά του Γ.Δ. στην προσέγγιση της στήριξης των 2.415 μ. για να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα. Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει τις πιθανότητες σχηματισμού διπλής κορυφής.

Η Εμπορική διατηρεί την άποψη πως η συμπεριφορά δεικτοβαρών μετοχών θα είναι καθοριστική για την πορεία του Γ.Δ. τις προσεχείς εβδομάδες. Ενδεικτικά, αναφέρεται στις μετοχές της ΕΤΕ και της Αlpha Bank, oι οποίες για εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις παλινδρομούν σε μικρό εύρος τιμών, δημιουργώντας συσσώρευση (ή διανομή;) τιμών. Η κατεύθυνση και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η εκτόνωση θα κρίνουν μάλλον και τη μελλοντική πορεία του Γ.Δ.

Ούτως ή άλλως, η Εμπορική θεωρεί ότι βραχυπρόθεσμα η ορατότητα είναι περιορισμένη και ο επενδυτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί. Για τον λόγο αυτό εκτιμά ότι μόλις υπάρξει ξεκάθαρη διάσπαση στήριξης ή αντίστασης (και θα γίνει σύντομα) θα σημειωθεί και "βίαιη" κίνηση του Γ.Δ. και η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη για αρκετές συνεδριάσεις.

Τεχνικοί δείκτες: ο Macd διατηρεί το σήμα πώλησης, αλλά παραμένει σε θετική ζώνη τιμών. Ο Momentum (14 ημ.) παραμένει (οριακά) θετικός. Τέλος ο RSI (14 ημ. στο κάτω γράφημα) κινείται σε ουδέτερα επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v