Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 2 συν 1 "μυστικά" σενάρια των ξένων

Αγορά ή διακράτηση μετοχών συνιστούν στους πελάτες τους Citi και Morgan Stanley με την πρώτη να βλέπει μεγαλύτερη άνοδο 10%. Στον αντίποδα, η UBS θεωρεί υπεραγορασμένες τις μετοχές και συνιστά πωλήσεις στις τράπεζες.

Τα 2 συν 1 μυστικά σενάρια των ξένων
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των μετοχών διατυπώνουν πια οι μεγάλοι ξένοι brokers καθώς οι δείκτες βρίσκονται σε υψηλά έτους, και οι εισροές κεφαλαίων πιέζουν ανοδικά τις τιμές και ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος έναντι της προσδοκώμενης απόδοσης δίνει σήμα εξόδου.

Στην εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση της η UBS διαπιστώνει ότι οι μετοχές είναι υπεραγορασμένες και συνιστά πωλήσεις στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι αποτελούν και αυτούς που υπεραπέδωσαν το τελευταίο δίμηνο.

Οι αναλυτές της UBS βλέπουν τον S&P να δίνει υψηλό πέριξ των 1.060 μονάδων, ενώ θεωρούν πως ο Οκτώβριος θα είναι πολύ αδύναμος μήνας για τις αγορές μετοχών.

Ιδιαίτερα για τις τράπεζες η UBS διαπιστώνει ότι οι μετοχές τους έχουν υπεραποδώσει και συνιστά ευθέως μείωση έκθεσης.

Πωλήσεις συνιστά για τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τίτλους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "σε κάθε ράλι του DJ Stoxx Banks παραμένουμε πωλητές".

Τόσο κατηγορηματική έχει να εμφανιστεί η UBS από τις αρχές Ιουλίου όταν στο α΄ δεκαήμερο εκτίμησε ότι έχει σχηματιστεί διπλός βυθός και έβγαλε σύσταση "αγοράς" με προτίμηση τις μετοχές με υψηλό BETA και κατά προτίμηση τράπεζες.

Με την εκτίμηση της UBS συμφωνούν αρκετοί εγχώριοι διαχειριστές. Η αδυναμία που εμφανίζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι του Χ.Α. αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, ενδεικτικό του ότι ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με την προσδοκώμενη απόδοση.

Για τον λόγο αυτό το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ σταδιακά διευρύνονται οι θέσεις δανεισμού επί του 20άρη, χωρίς προς το παρόν να εκδηλώνονται επιθετικές short στρατηγικές.

Οι φόβοι των "αρκούδων" και η τεχνική ανάλυση της UBS δεν δείχνουν πάντως να τρομάζουν τους "ταύρους". Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα trading της Citigroup βλέπει τις αγορές μετοχών 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του μήνα.

Η αισιοδοξία της στηρίζεται στη ρευστότητα η οποία υπάρχει και στρέφεται προς τις μετοχές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετοί λογαριασμοί (θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια) υστερούν σε απόδοση. Το trading της τράπεζας θεωρεί ότι τα puts spreads δείχνουν ότι προς το παρόν οι αγοραστές διαθέτουν αρκετή προστασία, σημειώνεται δε πως δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις short που θα μπορούσαν επομένως να προσθέσουν επιπλέον δυναμική στην άνοδο.

Αγορά ή διακράτηση μετοχών με συντηρητισμό προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους πελάτες της η Morgan Stanley, σημειώνοντας ότι το ράλι στις τιμές των εταιρικών ομολόγων κάνει τις αποτιμήσεις των μετοχών να φαίνονται ελκυστικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v