HSBC: Αναβαθμίζει Πειραιώς-Κύπρου

Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Πειραιώς σε “neutral” και της Τράπεζας Κύπρου σε “overweight” προχώρησε η HSBC, ενώ αύξησε τις τιμές-στόχους για Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Marfin Popular.

HSBC: Αναβαθμίζει Πειραιώς-Κύπρου
Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Πειραιώς σε “neutral” από “underweight” και της Τράπεζας Κύπρου σε “overweight” από “neutral” προχώρησε η HSBC, με έκθεσή της στις 28/9 για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Πειραιώς σε “neutral” από “underweight” και της Τράπεζας Κύπρου σε “overweight” από “neutral” προχώρησε η HSBC, με έκθεσή της στις 28/9 για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Παράλληλα, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 10,8 ευρώ από 7,7 ευρώ (neutral), για την Εθνική Τράπεζα στα 29 ευρώ από 24 ευρώ (overweight), για την Apha Bank σε 11,9 ευρώ από 8,1 ευρώ (neutral) και για την Marfin Popular Bank σε 2,6 ευρώ από 2 ευρώ (underweight).

Η χρηματιστηριακή στην έκθεσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι καλύτερες του αναμενόμενου τάσεις όσον αφορά την ποιότητα των παγίων των τραπεζών καθώς και η δημιουργία κερδοφορίας, «πυροδοτούν» σημαντικές αυξήσεις στις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους.

Ο οίκος αναθεωρεί ανοδικά κατά 23% τις προβλέψεις του για τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου στο 2010 και κατά 28% στο 2011, λόγω του συνδυασμού των χαμηλότερων προβλέψεων και των υψηλότερων εσόδων από τόκους.

Αναφερόμενη σε κάθε μία τράπεζα χωριστά, ο οίκος σχολιάζει για την Εθνική πως κατά την εκτίμησή του εξακολουθεί να αξίζει να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις περιπτώσεις με τα ισχυρότερα θεμελιώδη στην Ευρώπη. Η HSBC προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη της τράπεζας κατά 10% για το 2009, κατά 17% το 2010 και κατά 24% το 2011. Εξάλλου, επισημαίνει μεταξύ άλλων, την υψηλότερη έναντι του ανταγωνισμού ικανότητα της Εθνικής να απορροφήσει την άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την κερδοφορία του 2009 (24%), του 2010 (25%) και του 2011 (34%) της Τράπεζα Κύπρου προχωρά η HSBC από όπου προκύπτει και η αναβάθμιση της τιμής στόχου. Ο οίκος πιστεύει ότι παρά τα εντυπωσιακά κέρδη της μετοχής από την αρχή του έτους, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω κέρδη καθώς η τράπεζα συνδυάζει τα βραχυπρόθεσμα οφέλη μιας αμυντικής επενδυτικής περίπτωσης με το μακροπρόθεσμο στοιχείο ανάπτυξης της έκθεσης στη Ρωσία.

Ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία προβλέπει ο οίκος και για την EFG Eurobank. Η αναβάθμιση για το 2010 είναι της τάξης του 33%, ενώ για το 2011 στο 2011. Η HSBC διατηρεί τη σύσταση neutral λόγω και της υψηλότερης έκθεσης στην Κεντρική και Ν.Α. Ευρώπη, αλλά και από την πιθανή απόφαση της διοίκησης να επιστρέψει τα 950 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο που θα σημάνει αύξηση κεφαλαίου και dilution.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αναθεώρηση εκτιμώμενων κερδών για την Alpha Bank: 32% για το 2009, 45% για το 2010 και 51% για το 2011. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα αμυντικά χαρακτηριστικά της τράπεζας είναι ελκυστικά σε καιρούς περιορισμένης ορατότητας και μακροοικονομικής αβεβαιότητας, αν και η περιορισμένη έκθεση της Alpha σε επενδυτικές περιοχές μεγαλύτερου ρίσκου είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε «βαρίδι» μόλις οι επενδυτές νιώσουν πιο άνετα σε σχέση με την μακροοικονομική ανάκαμψη.

Τη μικρότερη έναντι των ανταγωνιστών ικανότητα για περιορισμό των αυξανόμενων πιστωτικών ρίσκων επισημαίνει για τη Marfin Popular Bank η HSBC, κάνοντας αναφορά και στην υψηλή έκθεση της τράπεζας σε ναυτιλιακά δάνεια.

Λιγότερο αρνητική στάση σε ό,τι αφορά την Πειραιώς ως επενδυτική προοπτική υιοθετεί πλέον η HSBC. Η τράπεζα προχώρησε στην αναβάθμιση της σύστασης από Underweight σε neutral ως αποτέλεσμα των εξής δεδομένων που παρατηρήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2009: Την καλύτερη (σε τριμηνιαία βάση) βελτίωση της ικανότητας για απορρόφηση πιστωτικών ρίσκων και τα θετικά μηνύματα από τη ροή των μη εξυπηρετούμενων δανείων (η μόνη τράπεζα που καλύπτει η HSBC και που εμφάνισε μείωση τριμηνιαίου ρυθμού στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v