Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "δεκατριάρι" των... φθηνών και καλών μετοχών

Με το ΧΑ να προσεγγίζει πλέον τις 3.000 μονάδες, οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι επιλεκτικότερες. Ποιες εισηγμένες συνδυάζουν τώρα ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης με εκτιμήσεις για "καλά" κέρδη και μερίσματα.

Το δεκατριάρι των... φθηνών και καλών μετοχών
* Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις μερισματικές αποδόσεις και τα EPS, τις αποδόσεις και τα P/E-P/BV καθώς και τις τιμές στόχους και τα περιθώρια μεταβολής των "φθηνών" μετοχών, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H Σοφοκλέους και ο Γενικός Δείκτης κατάφεραν να διασπάσουν ένα τεχνικό οχυρό υψίστης ψυχολογικής σημασίας και, για την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση αλλά και η δυναμική το οχυρό αυτό να διατηρηθεί.

Οι 2.550 - 2.570 μονάδες αποτελούσαν κομβικό σημείο για την πορεία του Γενικού Δείκτη μέχρι τα επίπεδα των 2.800 μονάδων. Παράλληλα, οι 2.550 - 2.570 μονάδες θα πρέπει να παρέχουν στήριξη σε οποιαδήποτε οπισθοχώρηση. Σημαντικό ρόλο στην κίνηση προς τις 3.000 μονάδες και στη δημιουργία αυτής της θετικής εικόνας έπαιξαν οι τραπεζικές μετοχές και ένας ακόμα μικρός αριθμός τίτλων.

Στον αντίποδα, κάνοντας απολογισμό για το πού βρισκόμαστε σήμερα, η... χωρίς ανάσα άνοδος των τελευταίων μηνών αλλά και η τάχιστη επίτευξη των τιμών-στόχων μέσα σε ένα εξάμηνο μπορεί να έχουν φέρει κάποια σύννεφα ανησυχίας στον ορίζοντα. Ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του έτους η πλειονότητα της κοινότητας των αναλυτών έβαζε «ταβάνι» για την αγορά τις 2.000 μονάδες και ελάχιστοι έκαναν λόγο για κάτι περισσότερο.

Σήμερα, πάλι, δεν είναι λίγοι εκείνοι, αναλυτές και επενδυτές, που υποστηρίζουν πως τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη έχουν οδηγήσει τις μετοχές σε υψηλότατα επίπεδα αποτίμησης. Άλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών που έχουν πρωτοστατήσει στην άνοδο, έχουν ξεφύγει και ήδη προεξοφλούνται σε αυτές τις τιμές πολύ αισιόδοξα σενάρια.

Σε αυτό το ευαίσθητο χρονικά σημείο, ο «Μ», αναζητώντας στοιχεία στη βάση δεδομένων της FactSet, παρουσιάζει έναν σημαντικό αριθμό μετοχών, οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά από τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα εμφανίζουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές, τόσο σε όρους κερδοφορίας όσο και στη λογιστική αποτίμηση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, και μονοψήφια P/E για το 2009 και το 2010. Όσον αφορά στις μετοχές που παρουσιάζονται, υπάρχουν περισσότερες από μία εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή τους (EPS) ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των στοιχείων.

Συνολικά, δεκατρείς εταιρείες φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά στοιχεία στην αποτίμηση κερδών και παράλληλα να έχουν υποαποδώσει στο χρονικό διάστημα του μήνα και του τριμήνου σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Οι 13 μετοχές

Από τις 13 μετοχές οι περισσότερες συμμετοχές προέρχονται από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως Alapis, Folli Follie, KAE, J&P Άβαξ, Aegean Airlines και ΕΥΑΘ, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση συναντάμε τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ. Παράλληλα, οι πολλές μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείχνουν βάθος επιλογών για την ελληνική αγορά μετοχών.

Το μέσο P/E των 13 εταιρειών για το 2009 εκτιμάται στις 8,99 φορές έναντι 13,29 φορών για τον Γενικό Δείκτη, 13,17 για τον FTSE/ASE-20 και 14,6 φορών πλέον για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αναφορικά με το 2010, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες προβλέπεται στο 8,5 έναντι 11,9 για τη συνολική αγορά, 12,4 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 10,7 για τον FTSE/ASE Mid 40.

Μεταξύ των 13 εταιρειών, οι περισσότεροι τίτλοι εμφανίζουν μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) και για τα δύο έτη.

Με εξαίρεση τις μετοχές του ΟΤΕ και της Πετρόπουλος, που για το 2009 είναι διαπραγματεύσιμες με P/E 11 και 11,5 φορές, οι υπόλοιποι τίτλοι είναι διαπραγματεύσιμοι με μονοψήφια P/E. Για το 2009, η Alapis και η ΔΕΗ εμφανίζουν τους χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E, ενώ παράλληλα οι εκτιμώμενοι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους θα είναι θετικοί για το τρέχον έτος.

Αναφορικά με την Aegean Airlines και την J&P Άβαξ, οι οποίες εμφανίζουν P/E 9,2 και 9,4 φορές αντίστοιχα για το 2009, η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τη μεταβολή στον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή τους προβλέπεται να ξεπεράσει το 22% για την πρώτη και το 33% για την έτερη.

Σχετικά με τη Folli Follie, πέραν του χαμηλού δείκτη P/E τόσο για φέτος όσο και για το 2010 οι ρυθμοί μεγέθυνσης των κερδών του 2009 και του 2010 είναι θετικοί.

Πέραν των αποτιμήσεων, σε όρους κερδοφορίας και οι αποτιμήσεις λογιστικής αξίας κινούνται σε παρόμοια ή και σε ελκυστικότερα επίπεδα από τους δείκτες της αγοράς. Ο μέσος δείκτης P/BV 2009 των 13 εταιρειών προβλέπεται στη 1,57 φορά έναντι 1,56 φοράς για τον Γενικό Δείκτη και 1,55 φοράς για τον αντίστοιχο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα στα επίπεδα του 1,08. Για το επόμενο έτος, ο δείκτης λογιστικής αξίας προβλέπεται στη 1,25 φορά, ήτοι 14% και 13% discount σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αναφορικά με τις δύο από τις τρεις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, παρόλο που οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία (P/ΒV) εμφανίζονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι της αγοράς και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εντούτοις οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας βρίσκονται σε ελκυστικότερα επίπεδα της τάξεως των 9 φορών τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009 για τον ΟΠΑΠ και 11 φορών για τον ΟΤΕ, ενώ η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ για το 2009 υπολογίζεται στο 11% περίπου και για τον ΟΤΕ στο 6%.

Τα κέρδη ανά μετοχή

Επίσης, ένα ακόμα θετικό στοιχείο των 13 μετοχών είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή που προβλέπεται να εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς. Όσον αφορά στο 2009, η μέση μεταβολή είναι +6% (ελέω ΔΕΗ) εν συγκρίσει με το -7,1% για τον Γενικό Δείκτη, -10% για τον FTSE/ASE-20 και -28% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2010 για τους 13 τίτλους διαμορφώνεται σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο εν συγκρίσει με τον Γενικό Δείκτη και τον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ υπερτερεί έναντι των εκτιμήσεων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια, βάσει των προσδοκώμενων μερισματικών αποδόσεων, οι παραπάνω μετοχές εμφανίζονται αρκετά ελκυστικότερες, αφού για μεν φέτος η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 5% έναντι 3,2% και 2,9% για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20, ενώ για το επόμενο έτος στο 4,9%, εν συγκρίσει με το 3,7% και το 3,5% για τους δύο δείκτες αναφοράς.

Τέλος, αξιοπρόσεχτη είναι η υποαπόδοση των 13 μετοχών σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Στον πίνακα με τις αποδόσεις η σταθμισμένη απόδοση των επιλεγμένων μετοχών στον μήνα διαμορφώνεται στο 3,2% έναντι 11% για τον Γενικό Δείκτη και 12,6% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η απόδοση του FTSE/ASE Mid 40 είναι 12,4%.

Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά προς το αρνητικότερο αν ληφθούν υπόψη οι αποδόσεις των 3 μηνών: ο μέσος όρος για τους 13 τίτλους διαμορφώνεται στο 4,7%, έναντι 29% για τον Γενικό Δείκτη και 36% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από την αρχή του έτους οι 13 μετοχές έχουν αποδώσει μεσοσταθμικά 27,3%, ενώ οι αποδόσεις των δύο δεικτών είναι της τάξεως του 53% και του 59%, ενώ οι μόνοι τίτλοι που έχουν προσφέρει ανώτερη του δείκτη είναι της Folli Follie και της J&P Άβαξ. Σημαντικό είναι και το συμπέρασμα που εξάγεται από τις τιμές στόχους για τις 13 μετοχές.

Όλες, με εξαίρεση αυτή της Πετρόπουλος για την οποία δεν εμφανίζεται στη βάση της FactSet κάποια εκτίμηση για την τιμή-στόχο, εμφανίζουν θετικά περιθώρια ανόδου σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Η Alapis με μέση τιμή-στόχο 1,28 ευρώ παρουσιάζει 104% περιθώριο, ο ΟΛΠ με 26 ευρώ μέση τιμή-στόχο σε ποσοστό 72% και η J&P Άβαξ με μέση τιμή-στόχο στα 5,90 ευρώ εμφανίζει περιθώριο 54%. Μόνο ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ παρουσιάζουν «μικρά» περιθώρια ανόδου από τις μέσες τιμές-στόχους που έχουν προτείνει οι αναλυτές σε ποσοστά 3% και 5%, αντίστοιχα.

* Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις μερισματικές αποδόσεις και τα EPS, τις αποδόσεις και τα P/E-P/BV καθώς και τις τιμές στόχους και τα περιθώρια μεταβολής των "φθηνών" μετοχών, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 604ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 20 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v