Κύπρου Sec.: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες

Ελκυστικές, σε ορους Ρ/Ε, χαρακτηρίζει τις τράπεζες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Κύπρου Χρηματιστηριακή στην εβδομαδιαία (26/10) ανασκόπηση του κλάδου.

Κύπρου Sec.: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες
Ελκυστικές, σε ορους Ρ/Ε, χαρακτηρίζει τις τράπεζες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Κύπρου Χρηματιστηριακή στην εβδομαδιαία (26/10) ανασκόπηση του κλάδου.

Ειδικότερα, τονίζει ότι σε σχέση με το δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/Ex) οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες θεωρούνται ελκυστικές με δείκτη στο 14,1 για τα αναμενόμενα κέρδη του 2009 σε σχέση με τις Γαλλικές (17,4,) τις Βρετανικές (15,8) και τις Αμερικανικές (26,8).

Όπως αναφέρει, οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες εμφανίζουν τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη τιμής προς λογιστική άξία (P/BVx) στο 1,6 για την αναμενόμενη λογιστική αξία του Δεκεμβρίου 2009, μαζί με τις τράπεζες του δείγματος από την Τουρκία, με τις Ρωσικές τράπεζες να εμφανίζουν την υψηλότερη τιμή στο 1,9.

Όπως αναφέρει, η ανακοίνωση για σημαντική αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank παρά το αναμενόμενο από τους συμμετέχοντες στην αγορά οδήγησε σε άνοδο της τιμής της μετοχής. Η Alpha ήταν η εξαίρεση στην κατά τα άλλα πτωτική πορεία των εισηγμένων στο ΧΑ τραπεζών την περασμένη εβδομάδα.

Οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες δέχονται τη μεγαλύτερη ρευστότητα (εισροές - εκροές) από το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών και έτσι η πορεία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εισροές ή εκροές επενδύσεων στο ΧΑ συνολικά. Έτσι λοιπόν χωρίς να υπάρχει καμία αξιόλογη εξέλιξη στα θεμελιώδη τους, πιέστηκαν αρκετά λόγω εκροών.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch δεν έδειξε να επηρεάζει ιδιαίτερα τις αποτιμήσεις των εισηγμένων στο ΧΑ Ελληνικών τραπεζών όπως θα περίμενε κανείς αφού η υποβάθμιση ανακοινώθηκε την Πέμπτη και η πτώση τιμών έγινε κυρίως τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας.

Δεν αποκλείεται να επηρεάσει αργότερα αφού το κόστος δανεισμού του Δημοσίου πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς και το ρίσκο του ενεργητικού (ομολόγων Δημοσίου) που συμπεριλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v