Καπράλος: Ανησυχία για dark pools

Την έντονη ανησυχία του για τη δραστηριότητα των dark pools εξέφρασε ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος του Χ.Α. και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

Καπράλος: Ανησυχία για dark pools
Την έντονη ανησυχία του για τη δραστηριότητα των dark pools, των μη εποπτευόμενων δικτύων διασταύρωσης εντολών που λειτουργούν οι επενδυτικές τράπεζες, εξέφρασε ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος του Χ.Α. και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

O κ. Καπράλος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε δείπνο που παρατέθηκε χθες, 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αφού τόνισε ότι η πρόσφατη κρίση ανέδειξε τη σημασία της δομής των αγορών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος γενικά, υπογράμμισε πως έδειξε επίσης ότι κάποια τμήματα της δευτερογενούς αγοράς δεν εποπτεύονται επαρκώς. 

Ο πρόεδρος του Χ.Α. σημείωσε: "Κάποιες δραστηριότητες, μερικά προϊόντα και κάποιες αγορές εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να λειτουργούν χωρίς εποπτεία. Αυτά τα κενά μας οδήγησαν στα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία παρά λίγο να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τις κεφαλαιαγορές και για την πραγματική οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κενά στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο".

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη δραστηριότητα των dark pools, τονίζοντας ότι επί της ουσίας δημιουργούν μια αγορά δύο ταχυτήτων. Συνεχίζοντας ο κ. Καπράλος τόνισε: "Μας προκαλεί έντονη ανησυχία η δραστηριότητα των dark pools, τα οποία λειτουργούν οι επενδυτικές τράπεζες, που είναι γνωστά και ως δίκτυα διασταύρωσης εντολών (crossing networks).

Αυτές οι μη εποπτευόμενες πλατφόρμες συναλλαγών εκτελούν τις εντολές των επενδυτών, αποφεύγοντας όλους τους βασικούς κανόνες της MiFID. H μη δημοσιοποίηση των εντολών (dark orders) επί της ουσίας μειώνει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος συναλλαγών". Επίσης σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αναθεώρησης της MiFID.

Στο δείπνο συμμετείχαν οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι 17 χρηματιστηρίων-μελών της FESE, εκπρόσωποι του ευρωκοινοβουλίου, μέλη του ECON (Committee on Economic and Monetary Affairs), εκπρόσωποι της Commission και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι. Όσον αφορά στους Έλληνες ευρωβουλευτές-μέλη της ECON (Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων), ενημερώθηκαν και συμμετείχαν ο κύριος Σπύρος Δανέλλης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και ο κύριος Νικόλαος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δείπνο όπως και οι συναντήσεις που προηγήθηκαν οργανώθηκαν στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών του ευρωκοινοβουλίου και των άλλων συμμετεχόντων για τις θέσεις της FESE σχετικά με τη MiFID και την επικείμενη αναθεώρησή της το 2010. 

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σπύρου Καπράλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v