Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερίδα της ΕΑΣΕ για θέματα αγοράς εργασίας

Η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα περισσότερο αβέβαιο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εκτιμάται, ότι η αγορά θα ανακάμψει από το β΄ εξάμηνο 2010.

Ημερίδα της ΕΑΣΕ για θέματα αγοράς εργασίας
Η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα περισσότερο αβέβαιο, ανταγωνιστικό και περίπλοκο περιβάλλον τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους.
 
Πολλές εταιρίες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόστη οδηγήθηκαν σε κινήσεις πανικού, με πάγωμα των προσλήψεων και διεύρυνση του ρόλου και των καθηκόντων των στελεχών δίχως, όμως, αύξηση στις αμοιβές τους.

Στελέχη και επιχειρήσεις θα πρέπει να κατανοήσουν τις νέες απαιτήσεις και με ψυχραιμία να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να προετοιμάζουν τις σωστές ενέργειες. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2010 – ιδιαίτερα από το β΄ εξάμηνο και μετά.

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα της Ημερίδας που διοργάνωσε η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Ομιλητές ήταν τρεις ειδικοί σύμβουλοι σε θέματα αμοιβών και αγοράς εργασίας: οι κ.κ. Κρις Αμιράλης, Managing Director, South East Europe, Hay Group, Αντώνης Χατζηαντωνάς, Εντεταλμένος Σύμβουλος, PRICEWATERHOUSECOOPERS και Ανδρέας Γαβριηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Central Eastern Europe, EGON ZEHNDER INTERNATIONAL Τον συντονισμό και σχολιασμό της Ημερίδας είχε ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ICAP.

Ο κ. Κρις Αμιράλης, παρουσίασε την Παγκόσμια Έρευνα Αμοιβών 2009 σε συνάρτηση με τον αντίκτυπο που είχε η οικονομική κρίση όχι μόνο στις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα. Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά και, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει στην αύξηση της παραγωγικότητας, ευρωστίας των επιχειρήσεων και - κατ’ επέκταση - της οικονομίας γενικότερα, ο σωστός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στις «συνολικές αμοιβές» των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών. Όπως επεσήμανε, ο λάθος σχεδιασμός της πολιτικής αμοιβών θέτει σε κίνδυνο τόσο τη βιωσιμότητα της εταιρίας, όσο και τη φήμη της διοίκησής της, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι εταιρίες.

Ο κ. Αντώνης Χατζηαντωνάς, μίλησε για τα εναλλακτικά συστήματα αμοιβών των στελεχών και ανέλυσε τα είδη των μεταβλητών αμοιβών και πώς αυτές επηρεάζουν τον εργαζόμενο και την επιχείρηση. Όπως ανέφερε, οι σύγχρονες τάσεις στις αμοιβές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμό των αυξήσεων στον βασικό μισθό και στα bonus, σχεδιασμό και εισαγωγή συστημάτων bonus με αναβληθέν δικαίωμα, καθώς και εισαγωγή μακροπρόθεσμων προγραμμάτων αμοιβών.

Ο κ. Ανδρέας Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης της καριέρας των στελεχών σε περιόδους ύφεσης και ανάκαμψης και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας στο εγγύς μέλλον. Επεσήμανε δε ότι η αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και η διαδικασία προσαρμογής στις νέες συνθήκες λειτουργεί θετικά και οδηγεί στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και εμπλουτισμό των γνώσεων των στελεχών (που αποτελεί το βασικότερο συστατικό μιας επιτυχημένης καριέρας), αρκεί τα στελέχη να τείνουν ευήκοον ους, να εστιάζουν στο αποτέλεσμα, να έχουν σωστή παρακίνηση και να προσδιορίζουν με σαφήνεια τις αξίες και προσωπικούς στόχους τους.

Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν περισσότερα από 200 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Δ.Σ. Μιχάλης Παγίδας, «Σκοπός της ΕΑΣΕ είναι να προσφέρει ενημέρωση και να συμβάλλει στην πρόοδο και ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Η ΕΑΣΕ έχει κατορθώσει, μακριά από συντεχνιακές ‘αγκυλώσεις’ και πολιτικές σκοπιμότητες, να είναι αμιγώς ο φορέας που, επί 23 χρόνια, εκφράζει το ανώτατο μάνατζμεντ και εκπροσωπεί τους Έλληνες επαγγελματίες μάνατζερ. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της που την ξεχωρίζει και την διαφοροποιεί ως Οργανισμό.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v