Merrill Lynch: Θετική για ελληνικές τράπεζες

Θετική για την τάση ελέγχου του κόστους εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται η Merrill Lynch (13 Νοεμβρίου), η οποία προβλέπει ότι η ισχυρή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί.

Merrill Lynch: Θετική για ελληνικές τράπεζες
Θετική για την τάση ελέγχου του κόστους εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται η Merrill Lynch στο report της για τα ελληνικά ιδρύματα, με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου, όπου προβλέπει ότι η ισχυρή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί.

Εκτίμηση της Merrill Lynch είναι ότι τόσο τα δάνεια όσο και οι προθεσμιακές καταθέσεις θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται στο τρίτο τρίμηνο, αν και, όπως τονίζει, με μικρότερο ρυθμό έναντι του δευτέρου τριμήνου.

Επίσης, η Merrill Lynch ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Αισιόδοξος αναφορικά με τις προοπτικές του 2010 και του 2011 εξακολουθεί να είναι ο οίκος, επισημαίνοντας ότι το πρώτο μισό του 2009 χαρακτηρίστηκε από αδύναμα περιθώρια, από έλλειψη ανάπτυξης του όγκου και από συρρικνούμενη ποιότητα ενεργητικού. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, "όλο και περισσότερα θετικά σημάδια εμφανίζονται".

Εκτίμηση του οίκου είναι ότι η Eurobank θα εμφανίσει στο τρίτο τρίμηνο του 2009 καθαρά κέρδη 111 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 49,6%, με τις ζημιές λόγω προβλέψεων να αυξάνονται 92,9% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ μειωμένα οριακά σε ποσοστό 3,4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.

Η Εθνική αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη τρίτου τριμήνου στα 299 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 27,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αναφέρει η Merrill Lynch. Οι ζημίες λόγω προβλέψεων αναμένονται αυξημένες κατά 124,1% έως τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζονται στα 973 εκατ. ευρώ, αυξημένα 7,5%.

Στα 65 εκατ. ευρώ αναμένονται από τη Merrill Lynch τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς, μειωμένα κατά 60,5%. Οι ζημίες από προβλέψεις υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν στα 125 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 144,9% έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους , για το τρίτο τρίμηνο, υπολογίζονται στα 280 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ποσοστό 8,2%.

Η αντικειμενική τιμή-στόχος για την Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στα 30 ευρώ και, όπως αναφέρεται, αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 12,7 φορές τα εκτιμώμενα για το 2010 κέρδη ανά μετοχή και θεωρείται αρκετά ελκυστική. Για τη Eurobank, η αντικειμενική τιμή είναι στα 12,6 ευρώ, που αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή κερδών στο 14,5 με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010. Τέλος, για την Πειραιώς η αντικειμενική τιμή στα 11,8 ευρώ αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή στο 13,9 σύμφωνα με τα εκτιμώμενα για το 2010 κέρδη ανά μετοχή.

Βάσει των τιμών κλεισίματος της συνεδρίασης της Πέμπτης, η Εθνική ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση στα 24,8 ευρώ, η Eurobank στα 10,5 ευρώ και η Πειραιώς στα 11,4 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v