Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Βλέπει υπεραπόδοση αναδυόμενων, Ευρώπης

"Ψήφο εμπιστοσύνης" στις αναδυόμενες και τις ευρωπαϊκές αγορές δίνει η ING Investment Management, εκτιμώντας ότι θα υπεραποδώσουν το 2010, όπως ανέφερε στο "Annual Outlook Conference" που έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

ING: Βλέπει υπεραπόδοση αναδυόμενων, Ευρώπης
"Ψήφο εμπιστοσύνης" στις αναδυόμενες και τις ευρωπαϊκές αγορές δίνει η ING Investment Management, εκτιμώντας ότι θα υπεραποδώσουν το 2010, όπως ανέφερε στο "Annual Outlook Conference" που έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

Η ING εκτιμά ότι οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας των εταιριών στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες θα είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, ενώ χαρακτηρίζει ελκυστικότερες επιλογές τις μετοχές στις εν λόγω περιοχές, με βάση τα Ρ/Ε των τίτλων, υπολογίζοντας τα κέρδη του 2010.

Ειδικότερα, η ING Investment Management ανακοίνωσε στο "Annual Outlook Conference" που έλαβε χώρα στο Λονδίνο ότι αναµένει µεγαλύτερες αποκλίσεις σε θέµατα µακροοικονοµίας και αγορών µεταξύ χωρών και κλάδων.

Προβλέπει ότι οι αναδυόµενες αγορές θα συνεχίσουν να υπερισχύουν των ανεπτυγµένων, βασιζόµενες στην υπέρτερη αναπτυξιακή δυναµική τους και στην άφθονη ρευστότητα. Επιπλέον, προβλέπει προτίµηση για τις ρισκοβόρες κατηγορίες επενδύσεων έναντι αυτών χωρίς ρίσκο, παρά την αµυντική στάση που υιοθετεί εντός της κατηγορίας των ρισκοβόρων επενδύσεων.

"Το βασικό επενδυτικό µας θέµα είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές θα αναζητήσουν υψηλούς και διατηρήσιµους ρυθµούς αύξησης κερδοφορίας, συνοδευόµενους από ικανοποιητική απόδοση εντός ενός περιβάλλοντος που αναµένουµε να χαρακτηριστεί από χαµηλή ανάπτυξη και περιορισµένες αποδόσεις" ανέφερε ο κ. Eric Siegloff , Head of Strategy and Tactical Asset Allocation της ING IM.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης: "Η σηµασία της υπεραξίας σ’ ένα περιβάλλον χαµηλών αποδόσεων οδηγεί την προτίµησή µας σε στρατηγικές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ποιότητας και υψηλών µερισµατικών αποδόσεων στις µετοχικές αγορές και σε επιλογές υψηλής πιστοληπτικής διαβάθµισης στις αγορές σταθερού εισοδήµατος (fixed income)".

Ο διαχειριστής κεφαλαίων πιστεύει ότι ο µεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιµετωπίσουν οι αγορές το επόµενο έτος θα συσχετίζεται µε την απόσυρση των χρηµατικών διευκολύνσεων των κεντρικών τραπεζών, την υιοθέτηση πολιτικής υψηλότερων επιτοκίων, τη µεταβλητότητα της τιµής του πετρελαίου, την αυστηρότερη εποπτεία του χρηµατοπιστωτικού κλάδου και του τρόπου µε τον οποίο οι κυβερνήσεις θα ασκήσουν δηµοσιονοµική πολιτική.

Η ING IM αναφέρει ότι τα ανωτέρω θέµατα και οι κίνδυνοι µπορεί να έχουν σηµαντική επίδραση στις µετοχικές αλλά και σταθερού εισοδήµατος αγορές, µε αποτέλεσµα την υψηλότερη µεταβλητότητα από τα τρέχοντα επίπεδα.

* Μετοχές

Η ING IM έχει θετική στάση για τις µετοχές των αναδυόμενων αγορών, θεωρώντας ότι προσφέρουν συστηµατικά υψηλή ανάπτυξη. Ο κ. Patrick Moonen, Senior Equity Strategist, αναφέρει: "Δεν βλέπουµε πλέον τις αναδυόµενες αγορές σαν έναν 'κοµπάρσο' στην παγκόσµια ανάπτυξη, αλλά ως µία περιοχή που διαθέτει το δικό της µοναδικό σύνολο ευκαιριών".

Η ING IM προβλέπει υψηλό ρυθµό αύξησης εταιρικής κερδοφορίας στις αναδυόµενες αγορές, υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων και λειτουργικού περιθωρίου κέρδους. Κυρίως λόγω των ισχυρών µακροοικονοµικών µεγεθών, του δείκτη του χρέους ως προς το ΑΕΠ, του πλεονάσματος του ισοζυγίου και των προοπτικών ανάπτυξης αυτής της κατηγορίας.

Οι αυξανόµενες τιµές των εµπορευµάτων βοηθούν επίσης τις αναδυόµενες αγορές συνολικά, αλλά είναι πολύ πιθανό να δηµιουργήσουν µεγαλύτερες αποκλίσεις µεταξύ των επιµέρους αγορών που τις απαρτίζουν. Οι εξαγωγείς των εµπορευµάτων θα επωφεληθούν µέσα στο 2010, ενώ οι χώρες που εισάγουν είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιµέτωπες µε αυξανόµενα κόστη.

Η νοµισµατική πολιτική στις περιοχές των αναδυόμενων αγορών πρόκειται να διαφοροποιηθεί και αυτή λόγω του ότι µερικές περιοχές θα πληγούν από τον πληθωρισµό περισσότερο από άλλες.

Σε όρους ρυθµών αύξησης κερδοφορίας το 2010, η ING IM προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη, η οποία τροφοδοτείται από την περιστολή του κόστους και τα βελτιωµένα περιθώρια κέρδους, τα οποία αναµένεται να λάβουν χώρα κυρίως στο πρώτο εξάµηνο του 2010.

Εκτιµώµενα κέρδη για το 2010


Περιοχή

Εκτιµώµενη αύξηση κερδών

Ευρώπη

28%

ΗΠΑ

25%

Ιαπωνία

100%

Αναδυόµενες Αγορές

28%


Βασισµένη σε µελλοντικές τιµές του δείκτη τιµής προς κέρδη, η ING IM πιστεύει ότι οι αναδυόµενες αγορές και η Ευρώπη είναι οι περισσότερο ελκυστικές περιοχές.


Αναλογία τιµής και κερδών - P/E

Περιοχή

2009 εκτίµηση

2010 εκτίµηση

Μακροπρόθεσµος µέσος όρος*

ΗΠΑ

19,4

15,3

16,2

Ευρώπη

14,1

11,1

13,6

Μεγάλη Βρετανία

14

11,7

13,2

Ιαπωνία

58

27,1

37,6

Αναδυόµενες Αγορές

13,6

10,7

13,5


Η ING IM προβλέπει ότι οι µετοχικοί επενδυτές θα αναζητήσουν κυρίως βελτίωση των αποδόσεων µέσα στο 2010 και ότι τα µερίσµατα θα αντιπροσωπεύσουν µεγαλύτερο µέρος της συνολικής απόδοσης από τις µετοχές. Ως αποτέλεσµα της αύξησης των κερδών και µερισµατικών πληρωµών εγγύτερων στα συνήθη επίπεδα, αναµένεται διψήφιο νούµερο στην αύξηση των µερισµάτων το επόµενο έτος µε τις µερισµατικές αποδόσεις να προσεγγίζουν εκείνες των εταιρικών οµολόγων.

Το επόµενο έτος είναι επίσης πιθανό να δούµε µεταβολές ως προς το ποιοι κλάδοι θα έχουν την πρωτοπορία. Η ING IM εκτιµά ότι οι αποτιµήσεις των κυκλικών κλάδων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο του εύρους διαπραγµάτευσής τους και ότι η ανάκαµψη πρόκειται να διαχυθεί προς πιο αµυντικούς κλάδους.

Οι κλάδοι της υγείας και των τηλεπικοινωνιών έχουν τις πιο ελκυστικές αποτιµήσεις, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον κλάδο των αγαθών πολυτελείας. Οι κλάδοι που σχετίζονται µε τα εµπορεύµατα πρόκειται να επωφεληθούν από τις αυξανόµενες τιµές τους.

Ο κ. Patrick Moonen συνεχίζει λέγοντας: "Συνολικά αναµένουµε το 2010 να είναι καλή χρονιά για τις µετοχικές αγορές, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη σταθεροποίηση του ρυθµού αύξησης της κερδοφορίας των εταιριών. Η γεωγραφική περιοχή που προτιµούµε περισσότερο είναι αυτή των αναδυόμενων αγορών, αλλά παραµένουµε σε εγρήγορση σχετικά µε τις διευρυνόµενες αποκλίσεις µεταξύ χωρών και γεωγραφικών ζωνών. Πρόκειται να δώσουµε µεγαλύτερη έµφαση στις στρατηγικές υψηλών µερισµατικών αποδόσεων".

* Σταθερό Εισόδηµα

Στην αγορά σταθερού εισοδήµατος, η ING IM δείχνει προτίµηση σε τίτλους της αγοράς εταιρικών οµολόγων που συνδυάζουν καλύτερες αξιολογήσεις και πιο δυνατά θεµελιώδη χαρακτηριστικά, ενώ καλεί τους επενδυτές να βρίσκονται σε επιφυλακή για µια προσωρινή µεταστροφή των συνθηκών ρευστότητας, που αναµένεται προς το τέλος του πρώτου τριµήνου του 2010.

Ο κ. Valentijn Van Nieuwenhuijen, Head of Fixed Income Strategy and Economics, αναφέρει: "Σε ένα περιβάλλον αυξανόµενων αποκλίσεων στις κεφαλαιαγορές, συνιστούµε η διασπορά του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήµατος να επικεντρώνεται σε τίτλους εκδοτών µε σχετικά δυνατούς ισολογισµούς. Επιπλέον, αναµένουµε υψηλότερα επίπεδα µεταβλητότητας µέσα στο 2010. 

Ως αποτέλεσµα, προτιµούµε τις κατηγορίες εταιρικών οµολόγων που είναι υψηλότερα διαβαθµισµένες και αναζητούµε έκθεση σε υγιή µακροοικονοµικά θεµελιώδη µεγέθη του αναδυόµενου κόσµου τηρώντας παράλληλα αυξηµένη διασπορά.

Η κορυφαία επιλογή µας είναι τα Ευρωπαϊκά AAA Asset Backed Securities (ABS) καθώς είναι µία από τις λίγες αγορές όπου διατηρείται ακόµα η προσαύξηση στην τιµή λόγω του ότι δεν αποτελούν εύκολα ρευστοποιήσιµους τίτλους (liquidity premium), ενώ ταυτόχρονα τα θεµελιώδη µεγέθη τους βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης. Οι συνθήκες ρευστότητας ενισχύουν αυτή την κατηγορία επένδυσης, όπως και τις περισσότερες κατηγορίες επενδύσεων, που αποφέρουν σηµαντικά µεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση µε τα διαθέσιµα.

Επίσης έχουµε αυξηµένες θέσεις σε εταιρικά οµόλογα υψηλής βαθµολόγησης (corporate investment grade credit) και σε οµόλογα αναδυόμενων αγορών σε εγχώριο νόµισµα. Δεδοµένης της πεποίθησης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν σε χαµηλά επίπεδα τα επιτόκια για µεγαλύτερο διάστηµα από ό,τι αναµένουν οι αγορές, πιστεύουµε πως και οι περισσότερες από τις λοιπές αγορές σταθερού εισοδήµατος θα πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις µέσα στο 2010. Ωστόσο, φαίνονται περισσότερο εκτεθειµένες σε πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται µε την πιθανή µεταστροφή στη νοµισµατική πολιτική και στην παροχή ρευστότητας κατά τη διάρκεια του επόµενου έτους και με τα σηµάδια που προµηνύουν ότι η κυκλική ανάκαµψη θα αποδυναµωθεί µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2010".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v