ΧΑ: Πιο κάτω κι… απ’ τον πάτο!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η 1 στις 3 μετοχές της Σοφοκλέους έκλεισε χθες χαμηλότερα από τα επίπεδα της 9ης Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης είχε γράψει χαμηλό έτους - Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Πιο κάτω κι… απ’ τον πάτο!
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η 1 στις 3 μετοχές της Σοφοκλέους έκλεισε χθες χαμηλότερα από τα επίπεδα της 9ης Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης είχε γράψει χαμηλό έτους - Αναλυτικός πίνακας.


Την 9η Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε το χαμηλότερο φετινό του κλείσιμο. Στη συνέχεια σημείωσε ένα αξιοθαύμαστο ράλι και παρά τη σαφή υποχώρηση που ακολούθησε μετεκλογικά, ο Γ.Δ. εξακολουθεί να γράφει κέρδη 48,3%.
 
Παρ' όλα αυτά, περίπου η 1 στις 3 μετοχές καταγράφει ζημίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 50%!

Όπως φαίνεται από τον παρατιθέμενο πίνακα της SOLIDUS Χρηματιστηριακής, κατά την περίοδο από 9/3/2009 έως και χθες 183 τίτλοι του Χ.Α. έχουν καταγράψει άνοδο, 6 έχουν παραμείνει στάσιμοι και 89 (δηλαδή, περίπου ο ένας στους τρεις) έχουν υποχρεωθεί σε χαμηλότερες αποτιμήσεις!

Θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι στη λίστα με την πτωτική πορεία των τιμών συγκαταλέγονται μόνο εταιρίες με προβληματικές οικονομικές επιδόσεις.
 
Αντίθετα, περιλαμβάνονται και ισχυροί όμιλοι όπως για παράδειγμα η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (-2,2%), ο ΟΤΕ (-2,25%), η Inform Λύκος (-3%), η Intralot (-4,4%), η ΑΝΕΚ (-4,5%), η Alapis (-4,5%), το ΙΑΣΩ (-6,2%), η MIG (-8,4%) και με ακόμη μεγαλύτερες απώλειες μετοχές όπως: Πλαίσιο, Τηλέτυπος, ΟΠΑΠ, Attica Συμμετοχών, Μινωικές Γραμμές, Elmec Sport, Centric (-41%) κ.ά.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από τον παρατιθέμενο πίνακα, το rebound του Γενικού Δείκτη από το χαμηλό του Μαρτίου μέχρι σήμερα προήλθε σε πολύ σημαντικό βαθμό από τις τράπεζες: +165,4% για την Τράπεζα Κύπρου, +153,5% για την Τράπεζα Πειραιώς, +133,1% για τη Eurobank, +120,1% για την Εθνική κ.ά. Από τα blue chips, επίσης, ξεχώρισε και το +99,7% της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Όπως δηλαδή προκύπτει, για πολλούς από τους Έλληνες επενδυτές -και κυρίως για όσους δεν τοποθετήθηκαν στις μεγάλες ελλαδικές και κυπριακές τράπεζες- το όποιο φετινό rebound αποδεικνύεται… μύθος. Και αυτό γιατί μετά τον «πάτο» του Μαρτίου ακολούθησε και νέος «πάτος» και μάλιστα περισσότερο επώδυνος από τον προηγούμενο.

Από την άλλη πλευρά, οι δέκα τίτλοι που από την 9η Μαρτίου μέχρι χθες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν: Shelman (+200% λόγω των φημών και της τελικής πώλησης στην Alpha Woods), Vell (+200%, παρά τα σημαντικά ζημιογόνα φετινά αποτελέσματα), Folli Follie (+188%, ανοδικά κέρδη, έπεισε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας), Κυριακίδης Μάρμαρα, Τεχνική Ολυμπιακή, Τράπεζα Κύπρου, Δομική Κρήτης (πώληση των συμμετοχών της στην αιολική ενέργεια έναντι υψηλού τιμήματος), Τράπεζα Πειραιώς, Creta Farm, Προοδευτική (+141,7%) κ.ά.

**Ο πίνακας της SOLIDUS Χρηματιστηριακής για την πορεία των τιμών των μετοχών από 9/3 έως 8/12 επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v