ΒΝP: Θα διατηρηθεί η νευρικότητα για Ελλάδα

Η νευρικότητα για τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας θα διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η BNP Paribas σε έκθεσή της (15/12). Η μείωση του ελλείμματος με οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ή/και το ΔΝΤ το πιθανότερο σενάριο.

ΒΝP: Θα διατηρηθεί η νευρικότητα για Ελλάδα
Η νευρικότητα για τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας θα διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η BNP Paribas σε έκθεσή της (15/12).

Η τράπεζα τονίζει ότι "η σημαντική μείωση του ελλείμματος με οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ή/και το ΔΝΤ είναι το καλύτερο και το πιθανότερο σενάριο". 

Ωστόσο, τονίζει, οι αγορές εξετάζουν πιο "δραματικά" σενάρια, καθώς το spread του 10ετούς ομολόγου, που ξεπερνά τις 250 μονάδες βάσης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, σημαίνει ότι η αγορά θέτει υψηλή πιθανότητα νέων πιστοληπτικών υποβαθμίσεων της Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείει εντελώς το σενάριο χρεοκοπίας της χώρας

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Παπανδρέου τη Δευτέρα, η BNP τονίζει την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων, αναγνωρίζοντας όμως ότι αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση. "Η αντίδραση των εργατικών σωματείων τις επόμενες εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας ώστε να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα των κυβερνητικών μέτρων", υπογραμμίζει. 

Η BNP εκτιμά ότι η διακοπή των προγραμμάτων ενίσχυσης ρευστότητας από την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα καταστήσει τους επενδυτές πιο "επιλεκτικούς", κάτι που ευνοεί τη διεύρυνση των spreads στην ευρωζώνη. 

"Πιθανή απογοήτευση των αγορών θα αποδειχτεί ακριβή για χώρες με μεγάλα ελλείμματα και χρέη", τονίζει η BNP, προσθέτοντας ότι προβλέπει υποαπόδοση των ελληνικών, ιρλανδικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων έναντι των ιταλικών το 2010. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v